F-35'in 400 parçası Türkiye'de üretilecek

Lockheed Martin yöneticisi Stephen O'Bryan, 7 milyar dolarlık yatırım ile F-35'in 400 parçasını Türkiye'de TAI ile ortak üreteceklerini söyledi

F-35'in 400 parçası Türkiye'de üretilecek

ABD merkezli Lockheed Martin F-35 uçaklarının sırt kısmındaki 400 parçayı TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TAI) ortak üretecek. Lockheed Martin üretim için 7 milyar dolarlık yatırım yapacak. Lockheed Martin'in Müşteri İlişkileri Yardımcı Başkanı Stephen O'Bryan, “Türkiye birçok proje yarışmasında yer alıp kazanıyor. Türkiye havacılık sektöründeki bu başarı karşısında 7 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz. Uçağın sırt kısmındaki 400 parçayı TAI ile ortak üreteceğiz. Proje ilk aşamada 2035 yılına kadar sürecek. Toplamda 3100 uçağa ekipman sağlayacağız” dedi.

ABD kaynaklı olan F-35 projesini Türkiye, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve Büyük Britanya destekliyor. Proje toplamda 40 milyar dolara mal olacak.ABD ile birlikte dokuz ülkenin yer aldığı F-35 projesinde kabinden kanatlara kadar olan sırt kısmındaki parçalar TAI tarafından üretilecek.Uçak ve taktik balistik füzelere karşı kullanılan Patriot füzelerinin rampalarını üreten Fokker Elmo, fabrikasını İzmir'deki üretim tesisine taşımayı planlıyor.