Haluk Levent'in 2017'de kurduğu sivil toplum kuruluşu Ahbap Derneği'nde usulsüzlük yapıldığı iddiası üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmıştı.
Levent, yurt dışına çıkmak üzere hazırlandığı sırada Bursa'da gözaltına alınmıştı.
MASAK tarafından hazırlanan çarpıcı rapor, Ahbap Derneği etrafında şekillenen ve milyarlarca lirayı bulan kaynağı belirsiz para trafiğini gözler önüne serdi.
Dernekle bağlantılı üç kişinin hesaplarında resmi gelirleriyle tamamen zıt devasa işlem hacimleri tespit edilirken, yüksek tutarlı transferlerin açıklama kısımlarında derneğin ve Haluk Levent’in isminin sıkça kullanılması dikkat çekti.
Yaşananlar kamuoyunda infiale neden olurken Avukat Ece Güner'in paylaşımı da bir başka skandalı ortaya çıkardı.
"Çalışanların IBAN'ını kişisel işlemleri için kullandı"
Dernek çalışanları Emrah Gödeliner, Zafer Yay ve Yeliz Kaya'nın banka hesaplarının Levent tarafından kullanıldığı ve bu hesaplar üzerinden Levent'in dernek paralarını kişisel borçlarına aktardığı iddia edildi.
Konuya ilişkin X hesabından bir açıklama yayınlayan Avukat Ece Güner, yıllar boyunca Ahbap'a çok sayıda bağış yaptığını, deprem döneminde de yüksek miktarda destek sağladığını ifade etti.
Soruşturma kapsamında gözaltına da alınan Güner, bu süreçten sonra Haluk Levent'in kendisinden kişisel borç talep ettiğini öne sürdü. Borcun bir ay içinde geri ödeneceğinin söylendiğini ancak yaklaşık bir yıl süren çabanın ardından parasını geri alabildiğini iddia etti.
Yaşananların ardından Haluk Levent'e ve Ahbap Derneği'ne bir daha bağış yapmadığını açıkladı.
Öte yandan Gazeteci Seyhan Avşar'a konuşan Ece Güner, iddialarla ilgili, "Ben Ahbap’ın avukatı değilim. Haluk beni aradı. Paraya çok ihtiyacı olduğunu söyledi. Ben de bağış yaptım. Sonra o parayı Haluk geri yatırdı" dedi.
Avşar'ın "Yapılan bağış geri alınmaz. Nasıl aldınız?" sorusuna Güner, "O bir bağış değildi. Miktar çok çok yüksekti. Ben de kandırılmışım" yanıtını verdi.
'Haluk Levent kişisel borçlarını Ahbap üzerinden ödedi' iddias
Güner'in hesaplarına, Gödeliner'den 13 farklı işlemde toplam 63.980.950,00 TL, Kaya'dan 2 farklı işlemde toplam 10.800.000,00 TL para girişi yapıldığı tespit edildi.
Soruşturmada öne çıkan en önemli başlıklardan biri, söz konusu banka hesaplarının fiili kontrolünün kim tarafından sağlandığı oldu.
Teknik ve mali incelemelerde, Emrah Gödeliner, Zafer Yay ve Yeliz Kaya adına kayıtlı IBAN hesaplarının, iddiaya göre Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent tarafından doğrudan yönetildiği ve kullanıldığı öne sürüldü.
Vatandaşlar avukata tepkili
Güner'in geçmiş dönemde sık sık Levent'i reklamını yapmasına dikkat çeken vatandaşlar, yaşadığı zorlukları neden kamuoyuna duyurmadığı konusunda tepki gösterdi.
Güner, "Neticede adamın reklamını yapan insanlardan birisiniz, aleyhte bir durum gördüğünüzde bunu ilan etmeniz gerekmez miydi?" sorusunu yanıtsız bıraktı.