Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çözüm sürecini sürdürmekte kararlı olduklarını belirterek, 'Biz, geçmişin acılarına değil, ortak bir istikbale bakacağız.Şimdi artık, acılara son verme, husumetleri ortadan kaldırma zamanıdır'dedi. Başbakan Erdoğan Şırnak'ta Şerafettin Elçi Havalimanı ve diğer kamu yatırımlarının toplu açılışını yaptı. Konuşmasına Şerafettin Elçi'yi anarak başlayan Başbakan Erdoğan, çözüm süreci, ünlülerin The Times gazetesine verdiği ilan ve Suriye başta olmak üzere bir dizi konu hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan satır başları ile şunları kaydetti:
BİRLİKTE TÜRKİYE'YİZ
'Şırnaklı,Cizreli Mela Ahmeda Ciziri'nin çok anlamlı bir sözü var: 'Biz tek hüviyetiz. Biz aynı kaynaktan türemiş aynı isimleriz' diyor. Hepimiz Kur'an-ı Kerim'de de anlatıldığı gibi Nuh'un gemisinden çıkmış nesillerin devamıyız. Biz hep birlikte Ahmedi Hani'nin, Hazreti Mevlana'nın, Yunus Emre'nin dizeleriyle tek millet olduk. Kardeşlerim! Biri Kürtçe söyledi, diğeri Türkçe söyledi. Ama bu erenler, bu arifler, bu gönül insanları aynı gerçeği dile getirider. Bin yıldır bu bereketli topraklar üzerinde biriz, beraberiz, kardeşiz birlikte Türkiye'yiz.'
HUSUMETİ BİTİRELİM
Bu topraklarda kimi zaman acı hadiseler, kıyımlar, ölümler, işkenceler ve insanlık dışı muameleler yaşandı. Biz, yaşanan acı hadiselere değil, artık yaşanan güzel hadiselere bakacağız. Biz, geçmişin acılarına değil, ortak bir istikbale bakacağız. Geçmişin hesabını hep birlikte soracağız. Şimdi artık, acılara son verme, husumetleri ortadan kaldırma, sıkılı yumrukları çözüp, kucaklaşma zamanıdır, helalleşme zamanıdır.
YETERİNCE ACI YAŞADIK
Yeterince acı, zamansız ölüm yaşadık. Türkiye bunu hak etmiyor. Yaklaşık 7 aydır, bölgede yeni acılar yaşanmadı. Ocaklara artık ateş düşmüyor. Yıllardır gidilemeyen dağlara gidiyor, oralarda piknik yapıyorsunuz. Dağlarımızda, köylerimizde, mezralarımızda, hasretini çektiğimiz bahar yaşanıyor. Bu baharı hep birlikte kalıcı hale getirmeye hazır mıyız? İşte önemli olan bu. Devlet, hükümet atması gereken adımları attı. Çözüm sürecini akamete uğratan, asla ve asla biz olmayız. Çözüm sürecinden vazgeçen, bu süreci sabote eden, bu süreci sonuçsuz bırakan asla ve asla biz olmayız. Bu süreci akamete uğratan, ağır bir vebalin altına girer.
BU ÜLKEYİ BİRLİKTE KURDUK
Biz isterdik ki bütün siyasi partiler bu süreçte yer alsın. Ama bakıyorsunuz ki bazıları kaçıyor. Kaçsalar da biz devam edeceğiz. Biz kapılarımızı hiçbir zaman kimseye kapatmadık. Bizim kapımız her zaman açık. Bu süreç başarıya ulaşsa da, ulaşmasa da biz çözüm için mücadelemizi sürdüreceğiz. Reformlarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu ülke hepimizin bu ülkeyi birlikte kurduk. İnşallah büyüterek geleceğe taşıyacağız.'
Uluderelilerle buluştu
Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nın açılışının ardından, Şırnak Valiliğince havalimanında iftar verildi. Başbakan Erdoğan'ın bulunduğu masada, Şerafettin'in Elçi'nin eşi Fatma Elçi ve çocuklarından bazıları yer aldı. Yemeğe, Uludere olayında hayatını kaybedenlerin yakınlarından Veli Encü, Felek Encü, Zeki Tosun, Emine Ürek, Raşit Ant ve Sadık Alma da katıldı. İftarın ardından, Uludere'de hayatını kaybedenlerin yakınları görüşen Başbakan acılı ailelere, ''Ben de sizin kadar üzüldüm. Taleplerinizde sabırlı olun.'' dedi. 1 saat 10 dakika süren görüşmede aileler ise Erdoğan'dan 'Çocuklarımızın failleri bulunsun, Genelkurmay raporu geri çekilsin'' talebinde bulundu.
Halk cuntaya izin vermez
Başbakan Erdoğan'ın gündemindeki diğer konuda Mısır oldu. Hem İstanbul'da hem de Şırnak'ta sert mesajlar veren Başbakan Erdoğan, Mısır'da bir askeri darbe yaşandığını ve bunu ne yazık ki, dünyanın ve batı ülkelerinin yeni yeni anlamaya başladığını söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu:
'Mısır'daki yapı ile ilgili o beklenen şu anda yaklaşım ortaya çıkmaya başladı. Bu darbeyi yapan kişi, şu anda taraftarlarını sokağa dökmek istiyor. Zaten onlardan hareketle gerekçesi oydu, vatandaşlar birbirine girdiği anda bunlar bunu gerekçe kabul etmek suretiyle burada nasıl ki namaz kılarken 53 Mısırlı vatandaşını şehit ettiyse, şimdi de Sayın Mursi ile ilgili açıklama yapyor. İşte vatandaşları tahrik, yok Hamas terör örgütüyle kurduğu ilişkiler nedeniyle 15 günlük hapse mahkum olmuştur diyor. Dünyanın neresinde böyle bir anlayış var? Hükümetler istedikleri ülke ile istedikleri zaman irtibat kurar, bunları gerçekleştirirler. Buna mani hiç bir hal söz konusu olamaz. '
Erdoğan, 'Mısır'ın geçmiş dönemdeki en büyük talihsizliği yolsuzluklardır. Bütün 'bunlar meydana çıkacak' diye aslında endişeler var. Ama asıl bunlara yol vermeyen sandıktır. Sandıktan niye çekiniyorlar, neden korkuyorlar? Sandıktan çıkamayacaklarını görenler her zaman darbe yollarını seçerler. İşte buna halklar artık müsaade etmiyor, etmeyecek' dedi.
Elçi ailesine özel uçak
Açılış törenine Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra yanı sıra bakanlar Beşir Atalay, Sadullah Ergin, Muammer Güler, Mehmet Şimşek, Veysel Eroğlu, Suat Kılıç, Cevdet Yılmaz, Nabi Avcı, Taner Yıldız, Binali Yıldırım, Mehdi Eker ile Başbakan'ın başdanışmanı Yalçın Akdoğan ve Şırnak'ın çeşitli ilçelerinden vatandaşlar katıldı.
'ÇAPULCU' GÖNDERMESİ
Alanda vatandaşların sıcaktan etkilenmemesi için serinletici hortum kullanıldı. Alanda 'Dik dur eğilme Şırnak Gençlik seninle', 'Vur vur inlesin çapulcular dinlesin', 'çapulcular nerede Şırnak gençlik burada' sloganları atıldı.
Açılışa Şerafettin Elçi'nin ailesinden de eşi Fatma Elçi, oğlu Renas Elçi ile birlikte diğer yakınları katıldı. Elçi'nin Ankara'dan törene katılacak yakınlarına Ulaştırma Bakanlığı tarafından özel uçak kiralandı.
YARALI AMİR GÖREVDE
Erdoğan'ın açılışı için geldiği Şırnak'ta önceki gece Silopi Emniyet Amirliği'ne el bombalarıyla saldırı düzenlenmişti. Saldırıda yaralanan Silopi Terör Büro Amiri Amir Aşil Yıldız 'Emniyet amiri ihtiyacımız var' talebi üzerine Silopi'de gönüllü olarak görev yaptı
BDP DE AÇILIŞTA
Açılışta BDP Grup başkanvekili Hasip Kaplan ile birlikte BDP'den 8 yönetici yer aldı.