İSTANBUL- Düşünce, sanat ve medya dünyasından farklı görüşlere sahip aydınlar düşünce özgürlüğü önündeki engellerin kalkması için suç sayılan düşüncelerden derlenen kitabı yeniden imzalayarak 2. kez sivil itaatsizlik eyleminde bulundu.
Yaklaşık beş yıl önce bin 80 kişinin imzaladığı sivil ititatsizlik belgesi, bu kez "Düşünceye Özgürlük-2000" başlığı ve 23 aydının imzasıyla İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı'nın önüne kondu. "Düşünceye Özgürlük-2000" kitabına imza atan 23 aydın arasında bulunan Mazlumder Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, İHD Başkanı Hüsnü Öndül, gazeteci Perihan Mağden, tiyatrocu Yılmaz Erdoğan, gazeteci-yazar Etyen Mahçupyan, KESK Başkanı Siyami Erdem, Hak İş Başkanı Salim Uslu, oyuncu Lale Mansur, Şanar Yurdatapan, Yayıncı Ali Nesin önce Beşiktaş Kültür Merkezi'nde biraraya geldi. Topluluğa daha önce aynı eyleme katılan ve bu nedenle yargılanan Abdurrahman Dilipak da katıldı. Aydınlar, burada eylem hakkında kısaca düşüncelerini açıklayarak, "Eşber Yağmurdereli, Akın Birdal, Yalçın Küçük, Nurettin Şirin ve Hasan Celal Güzel'e buradan selam veriyoruz" dediler. Daha sonra İstanbul DGM'ye yürüyen aydınlar tek tek DGM Savcısı'na çıkarak kendilerini ihbar ettiler. TCK'nın ilgili maddesi gereği suç sayılan bir yayını yeniden yayınlayıp, birkaç yüz yıllık hapis cezasını göze alarak, kitaba imza atan aydınlar yasağın kalkmasından umutlu olduklarını söylediler. Kitap TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay gibi üst düzey devlet kurumlarına hediye edilecek.
MÜKREMİNCE SİVİL İTAATSİZLİK
"Çocuk oyunu gibi"
Aydınların sivil itiatsizlik eylemi ile ilgili düşüncelerini açıklayan tiyatro sanatçası Yılmaz Erdoğan, düşünceye özgürlük yolunda verilen mücadeleyi çocuk oyununa benzetti. "Düşünebiliyor musunuz, düşünce özgürlüğü için burada biraraya geliyoruz. Ne kadar basit. Bu bir çoçuk oyunu gibi. Ne kadar komik" diyen Erdoğan, ardından Perihan Mağden'e dönerek, "Mesela Perihan benim şiirlerimi eleştiriyor. Ama kalkıp birbirimizi dövmüyoruz" dedi. Erdoğan, düşünce özgürlüğü sözkonusu olunca gerilim yaratıldığını da söyledi.
LALE MANSUR
"Devlet, düşünceye özgürlük için söz vermiş. Ama 5 yıldır sürünüyoruz."
YILMAZ ENSAROĞLU
"Birileri, "Siz zahmet etmeyin dilinizi, dininizi, etnik kimliğinizi biz belirleriz" diyor."
HÜSNÜ ÖNDÜL
"Yağmurdereli, Birdal, Küçük, Şirin ve Güzel'e buradan selam veriyoruz."
ÖMER MADRA
"Dünyanın en güzel şeylerinden biri düşünce ve ifade özgürlüğüdür."
PERİHAN MAĞDEN
"Tuhaf Anayasamız parti kapatıyor, insanları siyasetten mahrum bırakıyor."
Mucip DENİZ