Yemen’deki İran destekli Husi militanlar, ABD-İsrail ittifakının 28 Şubat’tan beri İran’a karşı yürüttüğü savaşa İran saflarında dahil olduklarını ilan etti. Husi Ensarullah Hareketi’nin Sözcüsü Yahya Seri, dün yaptığı açıklamada, İsrail’in güneyindeki Eylat’ı hedef alan füze saldırısının kendileri tarafından yapıldığı doğrulayarak, “İran’ın yanında savaşa katıldıklarını” bildirdi. Seri, "İşgal altındaki Filistin'in güneyinde İsrail'e ait hassas askeri hedefleri balistik füzeyle hedef alarak, ilk askeri operasyonları gerçekleştirdik" dedi. Saldırının başarıya ulaştığını dile getiren Seri, "Daha önceki açıklamalarda belirtildiği gibi, İran ve Lübnan, Irak ve Filistin'deki direniş cephelerine destek amacıyla doğrudan askeri müdahale hedeflerine ulaşılıncaya ve tüm direniş cephelerine yönelik saldırılar durduruluncaya kadar operasyonlarının devam edeceğini" kaydetti. Husi saldırısı İran ve Hizbullah'ın İsrail'in kuzey ve güneyini eş zamanlı vurmasıyla birlikte yaşandı. Husilerin savaşa katılması, dünyanın en önemli petrol ve doğal gaz ticareti yollarından biri olan Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasının ardından bu yolu Akdeniz’e bağlayan Babu’l Mendeb Boğazı’nın da kapanmasına sebep olabilir. Husiler, daha önce İsrail’in Gazze’ye yönelik yürüttüğü saldırılar nedeniyle Babu’l Mendeb’i ablukaya alarak ticaret gemilerinin geçişini engellemişti. Yemen’in yanı sıra İran’ın destek verdiği milis grupların etkin olduğu Lübnan ve Irak’ta da çatışmalar artıyor.
HİZBULLAH DİRENİYOR
2 Mart’tan beri savaşa dahil olarak İsrail’e karşı saldırılarını sürdüren Hizbullah militanları, İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki ilerleyişini durdurmak için çabalıyor. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah ile yaşanan çatışmalarda ikisi ağır 9 askerinin yaralandığını bildirdi. Ordu açıklamasında, dün Lübnan'ın güneyindeki bir çatışma sırasında tanksavar füzesi atılması sonucu bir subayın ağır diğer bir subayın ise "orta derecede" yaralandığı belirtildi. Hizbullah'ın gece de Lübnan'ın güneyinde İsrail askerlerini roketle hedef aldığı ifade edildi. Bu saldırıda da bir subayın ağır 6 askerin ise "orta derecede" yaralandığı kaydedildi. Irak’ta ise Haşd-i Şabi militanları, çevre ülkelerdeki ABD üslerine saldırı düzenlemeye başladı. Suriye ordusu, dün Irak’tan fırlatılan dronların daha önce ABD kuvvetleri tarafından kullanılan Suriye’nin güneyindeki Tenef askeri üssünü hedef aldığını bildirdi. Ordudan yapılan açıklamada, dronun düşürüldüğü ifade edilerek parçalarına ait fotoğraflar paylaşıldı. Irak’ın güneyindeki Basra’da da ülkenin en büyük petrol sahalarından biri olan Mecnun petrol sahasına İran’dan fırlatıldığı tahmin edilen bir dron düştü.
TAHRAN'DA ARDI ARDINA PATLAMA
Terör devleti İsrail ise Tahran'a yönelik bombardımanını dün de sürdürdü. Tahran'da ardı ardına patlamalar yaşanırken, İsfahan da saldırıların hedefi oldu. Öte yandan İsrail, İran'ın savunma sanayiini hedef alacağını açıkladı. İsrail Ordu Sözcüsü Effie Defrin, "Önümüzdeki birkaç gün içinde İran'ın savunma sanayisinin tüm temel ve hayati bileşenlerine yönelik saldırıyı tamamlayacağız" dedi.
BARZANİ'NİN EVİ VURULDU
Diğer taraftan savaşın cephelerinden Irak'ta bölgesel Kürt yönetimi başkanı Neçirvan Barzani'nin Duhok’taki konutuna İHA ile saldırı düzenlendi. Saldırının boyutuna ilişkin bilgi paylaşılmadı.
ABD’nin Arabistan’daki üssü yine vuruldu
- İran’ın ABD üslerine ev sahipliği yapan Körfez ülkelerine yönelik saldırıları sürüyor. Amerikan basını ise ismini açıklamadığı hükümet kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre, İran’ın önceki gün Suudi Arabistan’daki Prens Sultan Hava Üssü’ne düzenlediği füze saldırısında ikisi ağır 12 ABD askerinin yaralandığı ve ABD’ye ait yakıt ikmal uçaklarının zarar gördüğünü belirtti. Söz konusu hava üssü, İran tarafından daha önce de hedef alınmıştı. 1 Mart’ta düzenlenen saldırıda 26 yaşındaki ABD askeri Benjamin N. Pennington hayatını kaybetmişti.