---------------------------------- manset ------------------------------------------- ---------------------- manset ---------------------
İlköğretimde okutulacak '100 kitap' belirlendi. Türk ve dünya edebiyatının sevilen çocuk kitapları arasından titiz bir incelemeyle seçilen '100 Temel Eser' listesinde Pinokyo, Robin Hood gibi ünlü klasikler yer aldı. Okuma listesine Kemalettin Tuğcu, Orhan Veli, Aziz Nesin gibi sevilen Türk edebiyatçılarının da eserleri girdi.
Yayımlar Dairesi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Çocuk Yayınları Danışma Kurulu, 'İlköğretimde 100 Temel Eser' ile ilgili çalışmasını tamamladı. Yazar Mustafa Ruhi Şirin'in başkanlığındaki kurul, Türk ve Dünya edebiyatından seçtiği 120 kitaplık listeyi Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e sundu. Bakan Çelik'in listeden 20 kitabı, Müsteşar Necat Birinci ile birlikte yapacağı son bir değerlendirmeyle eleyeceği ve kitap sayısını 100'e düşüreceği bildirildi.
'İyi edebiyat' tercih edildi
Bakanlığa sunulan çocuk kitapları listesinin 'iyi düşünülmüş, tartışılmış ve çocuğun yararı gözetilerek seçilmiş' kitaplardan oluştuğunu söyleyen Mustafa Ruhi Şirin, 'Seçim yaparken kişiyi değil, iyi edebiyatı tercih ettik" dedi.
Bakanlığa sunulan '100 Temel Eser' listesinin, daha önce ortaöğretim için belirlenen 100 kitaplık listeye paralel olarak seçildiği belirtildi. 100 Temel Eser projesiyle, öğrencinin anlama ve anlatım becerilerini geliştirme, okuma sevgisi ve alışkanlığı kazandırmanın amaçlandığı kaydedildi. Kitap seçiminde eserlerdeki 'dil, sanat ve estetik' değerlerinin dikkate alındığı ifade edildi.Listedeki eserlerin bazıları şöyle: Eflatun Cem Güney- Masallar Pertev Naili Boratav- Az Gittik Uz Gittik Fazıl Hüsnü Dağlarca- Yeryüzü Çocukları Orhan Kemal- İnci'nin Maceraları Kemalettin Tuğcu- Yeraltında Bir Şehir Cahit Uçuk- Gümüş Kanat Orhan Veli- Nasrettin Hoca Hikayeleri Aziz Nesin- Hayvan Deyip de Geçme Ceyhun Atuf Kansu- Balım Kız Dalım Oğul Ezop Masalları /Andersen Masalları /Pinokyo /Robin Hood