İstanbul'da 14 Eylül alarmı: Teyakkuza geçildi alınan tedbirler tek tek duyuruldu

İstanbul'da milyonlarca öğrenci ve veliyi yakından ilgilendiren 14 Eylül Pazartesi günü için megakentte alarm verildi. İlk ders ziliyle birlikte yaşanacak devasa trafik kaosu ve güvenlik risklerine karşı hazırlanan kapsamlı eylem planı sahaya iniyor.

Yeni eğitim öğretim yılının ilk gününde megakent genelinde tedbirler uygulanacak

İstanbul'da 14 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan yeni eğitim ve öğretim yılı öncesinde, kent genelinde yaşanabilecek olası trafik ve güvenlik sorunlarına karşı geniş çaplı önlemler hayata geçiriliyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencilerinin uyum haftasını geride bırakmasının ardından, milyonlarca öğrencinin ders başı yapacağı pazartesi günü için ilgili tüm kurumlar teyakkuza geçmiş durumda. Megakentte ilk ders ziliyle birlikte trafiğin kilitlenmemesi ve öğrencilerin güvenliğinin en üst düzeyde sağlanması amacıyla hazırlanan eylem planının tüm detayları kamuoyu ile paylaşıldı.

Toplu ulaşımda ücretsiz geçiş ve ek sefer dönemi

Alınan tedbirlerin en önemli ayaklarından birini trafik yükünü hafifletecek ulaşım hamleleri oluşturuyor. Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından alınan karar doğrultusunda, okulların açıldığı pazartesi günü kentteki toplu taşıma araçları 06.00 ile 16.00 saatleri arasında vatandaşlara ücretsiz olarak hizmet verecek.

İETT, metrobüs ve Metro İstanbul hatlarında toplam 3 bin 665 ilave sefer düzenlenmesi planlanırken, bu sayede yaklaşık 790 bin yolcunun toplu taşımaya yönlendirilmesi ve 675 bine yakın aracın trafiğe çıkmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Servis yoğunluğuna karşı kapsamlı düzenleme

Yeni haftanın ilk gününde yaklaşık 300 bin öğrenciyi taşıyacak olan 18 bin okul servisinin yollara çıkmasıyla birlikte trafikte oluşacak yoğunluk da hesaba katıldı.

Bu doğrultuda okul çevrelerindeki fiziki altyapı eksikliklerinin giderilmesi için düğmeye basıldı. Yaya geçitlerindeki düşey işaretlemelerin bakım ve onarım çalışmaları eğitim dönemi başlamadan tamamlanırken, servis güzergahlarının da öğrencilerin güncel adres bilgileri ışığında okul müdürlükleriyle koordineli bir şekilde önceden belirlenerek trafik akışının düzenli hale getirilmesi planlanıyor.

Binlerce güvenlik gücü sahaya iniyor

Öğrencilerin güvenliği ve trafik denetimleri için emniyet, jandarma ve zabıta ekiplerinden oluşan dev bir kadro sahada olacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü; 808 farklı noktada bin 496 ekip ve 3 bin 151 personelin yanı sıra, yüzlerce çocuk şube ve mobil okul timiyle yoğunlaştırılmış güvenlik uygulamaları gerçekleştirecek.

İl Jandarma Komutanlığı da kendi sorumluluk bölgelerindeki okulların çevresinde asayiş ve trafik denetimlerini sıkılaştıracak. Trafik güvenliği açısından kritik olan yüzlerce noktada motosikletli ve yaya personeller dahil olmak üzere yüzlerce ekip görevlendirilirken, olası maddi hasarlı kazalara anında müdahale edebilmek için onlarca çekici hazır bekletilecek. Ayrıca okul önlerinde 100 yunus ekibi devriye gezecek. İBB Zabıta Daire Başkanlığı ise 200'ü aşkın personeli ve çekici araçlarıyla trafiğin kilit noktalarında denetim ve yönlendirme görevini üstlenecek.

Şantiyelerde çalışmalara eğitim molası

Trafik akışını olumsuz etkileyebilecek bir diğer unsur olan altyapı çalışmaları da okulların açıldığı ilk hafta boyunca askıya alınıyor. Yol bakım ve onarım faaliyetleri kapsamında şantiyelerde gündüz çalışması yapılmayacak ve mevcut işler okul açılışı öncesinde hızla bitirilecek.

Ana arterlerde trafik sirkülasyonunu engelleyebilecek inşaat malzemeleri sahadan kaldırılırken, hasar gören altyapılara müdahale edecek acil durum ekipleri 7 gün 24 saat esasıyla nöbette kalacak. Devam etmesi zaruri olan altyapı çalışmaları ise trafiğin en tenha olduğu 22.00 ile 05.00 saatleri arasındaki gece vardiyasına kaydırılacak.