Kandil’in gözü sandıkta

Irak’ta Mehmetçik ablukasındaki 40 kilometrelik derinlikte 6 terör kampını ateşe verip boşaltan PKK, Kandil’in İran kısmındaki kamplara taşınıyor. Son 5 ayda 5 bin 400 üyesini kaybeden örgüt, ‘seçimlerde AK Parti iktidarının sona ermesi’ hayaliyle yaşıyor.

Yılmaz Bilgen Yeni Şafak
PKK, Kandil’in İran kısmındaki kamplara taşınıyor.

TSK'nın düzenlediği operasyonlarda 5 ayda 5 bin 400 PKK'lı öldürüldü. TSK'nın 20 Ocak tarihinde başlattığı Afrin Harekâtı'nı (Zeytin Dalı) Tel Rıfat ve sonrasında Kandil yürüyüşü takip etti. Türkiye-Irak-Suriye üçgeninde 8 binden fazla terörist de yaralandı. 5 aylık dönemde PKK'lıların 4 bin 400'ü Afrin'de, 600'ü Kandil operasyonu kapsamında ve 400'ü ise sınır hattındaki bölgelerde etkisiz hale getirildi. Türkiye içerisinde operasyonel gücü tamamen kırılan örgüt, Erzurum, Bingöl, Tunceli, Şırnak, Hakkari ve Amanos başta olmak üzere birçok bölgeden 2 bin üyesini Kuzey Irak'a çağırdı.

6 KAMPI YAKIP KAÇTILAR

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Şemdinli-Derecik sınır noktasından 8 Mart'ta başlattığı 85 kilometrelik Kandil yürüyüşünde Mehmetçik, yaklaşık 40 kilometre derinlikteki geniş bir alanı terörden temizledi. TSK'nın Irak içlerinde yeni üsler inşa ederek sürdürdüğü yürüyüş, terör cephesini paniğe sevk etti. PKK, Kandil hattındaki 30 yıllık kamplarını ateşe vererek terk etmek zorunda kaldı. PKK eğitim, iletişim, lojistik ve tedavi amaçlı kullandığı 6 kamptan tamamen çekildi. Yeni Şafak'a bilgi veren bölge kaynakları, Irak içlerine geçiş imkanı zora giren PKK'lıların Kandil'in İran sınırları içerisindeki Tiran, Türeş ve Koran kamplarına geçtiğini belirtiyor. Örgüt elebaşılarının ise yine İran hudutları dahilinde kurulan Şehidan Kampı'nda kaldığı gelen bilgiler arasında.

25 HAZİRAN'I BEKLİYORLAR

Türkiye son 30 yıllık dönemde Irak'ın kuzeyine 15 sınır ötesi harekât düzenledi. Başta ABD olmak üzere uluslararası güçlerin yoğun baskısıyla son verilen harekâtlar kesin sonuç alınamadan bitirildi. Son operasyon kapsamında Kuzey Irak'ın terörden arındırılan bölgelerinde kalıcı üsler inşa edilmesi ve lojistik bağlantı hatlarının sağlanması, örgütün kampları yakmasının gerekçesi olarak gösteriliyor. Bölge kaynakları, "PKK'nın tek umudu, AK Parti iktidarının sona ermesi ve 25 Haziran'da farklı bir hükümet seçeneğinin ortaya çıkması" şeklinde konuşuyor. Örgüt içi çözülmenin devam ettiğini kaydeden kaynaklar, savaş uçakları, İHA ve SİHA'ların yoğun gözlem/bombardıman faaliyetleri nedeniyle teröristlerin tüm yürüyüşlerini ancak gece vakti yapabildiklerini kaydetti.

Oraya da geleceğiz

Şemdinli hattından Irak içlerine girerek güneye doğru ilerleyen birlikler, yaklaşık 40 kilometre derinlikte kontrolü sağladı. Yakın zaman öncesine kadar PKK’lıların cirit attığı pek çok köy, terörden temizlenerek huzura kavuştu. Özel birlikler, 100 kilometrenin üzerinde geniş bir alanı kapsayan Kandil dağlarına kuzeyden girerek terörist temizliğini sürdürürken, ihanet yuvasının daha güneyinde PKK’ya ait işaretlerin kazındığı kayalar görüntülere yansıdı. Türkiye sınırından yaklaşık 80 kilometre güneydeki sarp coğrafyada yüksek rakıma tırmanmak için araçların dolambaçlı yollardan geçmek zorunda olduğu bölgede, yol kenarındaki kayaların üzerinde terör örgütüne ait bez parçalarının figürleri dikkat çekiyor. TSK ise Irak kuzeyindeki Hakurk ve Kani Rash bölgelerinde 9, Gara bölgesinde ise 15 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. 15-21 Haziran arası aynı bölgede 87 terörist öldürülürken, böylece son bir haftada imha edilen PKK’lı sayısı 96’ya yükseldi.

Karargâh kuşatıldı

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimindeki yerli ortakları arasında yer alan PKK, 2016 yılının ilk döneminde Hakkari, Yüksekova, Şemdinli bölgelerini ‘özerk yönetim alanı’ olarak ilan etti. Aynı dönem kurduğu sözde öz savunma birlikleri ve terör mahkemeleri ile ‘kurtarılmış bölge’ hayali kuran PKK, 15 Temmuz sonrası yürütülen etkili operasyonlar neticesinde büyük kayıplar verdi. Şehir yapılanması çökertilen örgütün kırsalda bulunan mevzileri de imha edildi. Başta Şemdinli-Hakkari-Yüksekova sınır hattı olmak üzere Doğu ve Güneydoğu kırsalında planlı eylem kabiliyetini tamamen yitiren terör örgütünün bireysel terör faaliyetleri de başarılı istihbarat çalışmaları sonucu bir bir engellendi.