Bu yıl 17.'si yapılacak olan Milli Eğitim Şûrâ toplantısında tüm illerin getirdiği ortak gündem ÖSS'deki katsayı sorunu oldu. İllerde valilerden yerel basına, belediye başkanları ve muhtarlardan öğrenci temsilcileri ve oda başkanlarına kadar geniş bir katılımla oluşturulan şura komisyonlarının hazırladığı raporlar Ankara'ya ulaştı. Tüm raporlarda dile getirilen orta sorun meslek liselilerin üniversiteye girişteki katsayı sorunu. 81 ilin raporlarında ortak olan "Mesleki ve Teknik Liselerden, yükseköğretime geçişte katsayının kaldırılması gerekmektedir" önerisi, 13-17 Kasımda Ankara'da toplanacak olan şûrâda ana gündem maddesi olacak.
OKS KALDIRILSIN
Ağrı İli Şûrâ Komisyonu tarafından hazırlanan raporda katsayı sorununun yanısıra, "Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK arasında öğretmen yetiştirme politikaları konusunda koordinasyon kopukluğu giderilmelidir" denildi. Ağrı'dan bir diğer öneri de OKS'nin kaldırılarak yerine ise 4,5,6,7,8. sınıflarda Ocak ve Haziran ayında olmak üzere yılda iki defa ÖSYM'ce sınav yapılması ve bu sonuçlar üzerinden öğrencilerin liseye yerleştirilmesi.
5+3 YERİNE 4+4 FORMÜLÜ
Muğla komisyonundan gelen raporda ise, 8 yıllık kesintisiz eğitimin mesleğe yönlendirmeyi oldukça geciktirdiği tespiti yapılarak, meslek eğitimi ve yönlendirmenin, zorunlu ilköğretim içinde 5+3 ya da 4+4 şeklinde yapılacak düzenleme ile, ilköğretimin ikinci kademesinde başlatılması istendi.