Genelkurmay Başkanlığı, terör olaylarına karşı daha etkin bir mücadele sergileme gerekçesiyle hükümetten ek yetki talebinde bulundu. Genelkurmay, tıpkı Jandarma Genel Komutanlığı'nda (JGK) olduğu gibi Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) bünyesinde teröre karşı oluşturulacak güvenlik birimine jandarma gibi 'kolluk yetkisi' verilmesini istedi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel tarafından iktidara iletilen talepte, kırsalda teröre karşı daha etkin ve seri müdahalenin yapılabilmesi ve komutanlık bünyesindeki tecrübeli personelin bu alanda kullanılabilmesi için polis ve jandarmada olduğu gibi KKK'ya da kolluk yetkisinin verilmesi istendi.
JANDARMA VE POLİS YETKİSİ
Genelkurmay'ın talebine göre Doğu ve Güneydoğu'da KKK, jandarma ve polis gibi arama, gözaltı ve teknik takip hakkına sahip olabilecekti. Bu talebin gerekçelerinden başında Doğu ve Güneydoğu'da sürdürülen terörle mücadelede ağırlığın 2.Ordu Komutanlığı'nda olması geliyor.
TEKLİF GÜVENLİK ZİRVESİ'NDE
Çankaya Köşkü'ndeki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantıları ile Başbakanlık'taki Güvenlik Zirvesi'nde gündeme gelen bu talep AK Parti hükümetinde karşılık bulmadı. Talebe soğuk yaklaşan hükümet, Doğu ve Güneydoğu'da OHAL uygulamaları ile 1990'lı yıllardaki eleştiri konusu olan terörle mücadeleye geri dönüşü hatırlatacak böylesi bir uygulamaya 'Hayır' dedi.
GÖZALTI, ARAMA, DİNLEME
Yürürlükteki mevzuata göre 'kolluk yetkisi' jandarma, polis ve sahil güvenlik birimleri tarafından kullanılıyor. Kolluk yetkilerinin neler olduğu ve nasıl kullanılacağı CMUK'un yanı sıra Jandarma Teşkilat Kanunu ile Polis ve Vazife Selahiyetleri Kanunu'nda yer alıyor. Kolluk güçleri, kendilerine tanınan yetkiler çerçevesinde suçları önleme amaçlı telefonların dinlenmesi, araç durdurma, yakalama, ev arama gibi özgürlükleri sınırlayıcı haklara sahip.