Madenlere riskine göre denetim: En riskliye yılda en az 4 kez

Rize’de 13 şirketin katılımıyla düzenlenen 4. Maden Kurtarma Yarışması’nın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullan Tancan, güvenlik ve çevrenin madencilik sektörünün “iki kırmızı çizgisi” olduğunu vurguladı. Tancan, maden sahalarının denetim sıklığı bakımından üç risk grubuna ayrıldığını belirterek, az riskli madenlerin yılda en az bir, riskli madenlerin iki, çok riskli madenlerin ise dört kez denetlendiğini açıkladı.

Merve Safa Akıntürk
Rize’de 13 şirketin katılımıyla düzenlenen 4. Maden Kurtarma Yarışması düzenlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, madencilikte iş sağlığı ve güvenliği ile çevrenin taviz verilmeyecek iki temel alan olduğunu belirterek, “Bizim madencilikte asla esnetilmeyecek, hiçbir şart altında taviz verilmeyecek iki kırmızı çizgimiz vardır: İş sağlığı güvenliği ve çevre” dedi.

Rize’de düzenlenen 4. Maden Kurtarma Yarışması’nın açılışında konuşan Tancan, maden sahalarının risk durumlarına göre sınıflandırıldığını ve denetim sıklığının buna göre belirlendiğini söyledi.

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ise 6 Şubat depremlerinde 10 binden fazla madencinin afet bölgesinde görev yaptığını, binden fazla vatandaşın enkazdan sağ çıkarıldığını belirtti.

ÇOK RİSKLİ MADENLERE YILDA EN AZ DÖRT DENETİM

Maden sahalarının risk durumlarına göre üç gruba ayrıldığını açıklayan Tancan, “Az riskli gruptaki madenlerimizi yılda en az bir, riskli grupta yer alan madenlerimizi yılda en az iki ve çok riskli gruptaki madenlerimizi ise yılda en az dört kez denetliyoruz” ifadelerini kullandı.

Denetimlerin yalnızca yaptırım amacı taşımadığını vurgulayan Tancan, “Sahadaki denetim mekanizmalarımızı sadece cezalandırıcı bir unsur olarak değil, yol gösterici ve eğitici bir rehber olarak konumlandırıyoruz” dedi.

Mevzuat ve denetimin tek başına yeterli olmayacağına dikkati çeken Tancan, “En iyi mevzuat ve en güçlü denetim sistemi bile, ortak bir güvenlik kültürüyle desteklenmediği sürece tek başına yeterli değildir” değerlendirmesinde bulundu.

11 PARKURDA 5 BİN 408 KİŞİYE EĞİTİM

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde madencilerin arama-kurtarma çalışmalarında üstlendiği rolün ardından bu kapasitenin geliştirilmesi amacıyla Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlar bünyesinde 11 Arama Kurtarma Eğitim Parkuru kuruldu. Tancan, bu parkurlarda Bakanlığa bağlı kuruluşlar ile özel şirketlerden toplam 5 bin 408 kişiye depremde arama-kurtarma, enkazda arama-kurtarma temel eğitimi ve hafif arama-kurtarma eğitimi verildiğini söyledi.

Madencilerin afetlerde üstlendiği role işaret eden TMD Başkanı Yılmaz da, “Madencilik sektörü tüm imkanlarını seferber etti ve memleketin dört bir yanından 10 binden fazla madencimiz afet bölgesine gitti. Enkaz altından binin üzerinde vatandaşımızı sağ olarak çıkardılar” dedi.

Madencilik sektöründeki dayanışmanın yalnızca afet dönemleriyle sınırlı olmadığını vurgulayan Yılmaz, “Tek bir madencimizin dahi zarar görmemesi hepimizin ortak sorumluluğudur” diye konuştu.

13 ŞİRKET 6 KATEGORİDE YARIŞIYOR

İlk kez 2019 yılında 5 ekiple düzenlenen Maden Kurtarma Yarışması’na bu yıl 13 maden şirketinin arama-kurtarma takımı katılıyor. Ekipler dört gün boyunca yeraltı, deprem, yangın, kimyasala müdahale, araç kazası ve takım yetkinliği olmak üzere altı kategoride mücadele ediyor. Bu yıl yarışmanın bazı etapları ilk kez maden sahalarının dışına da taşındı. Yangın, kimyasala müdahale, araç kazası ve takım yetkinliği etaplarının Rize şehir merkezinde halka açık gerçekleştirileceğini belirten Yılmaz, yarışma parkurlarının gerçek afet ve kazaların provası niteliğinde olduğunu söyledi. Yılmaz, “Burada ekiplerimizin geliştireceği doğru refleksler ve kazanılacak her bir saniye, yarın bir acil durumda hayat kurtaracak paha biçilmez tecrübeler olacak” dedi.

ULUSLARARASI BOYUT KAZANDIRILACAK

Azerbaycan, Yunanistan, Güney Afrika ve Zambiya’dan gözlemcilerin de katıldığı organizasyonun gelecek dönemde uluslararası bir yarışmaya dönüştürülmesi hedefleniyor. Yılmaz, “Bir sonraki organizasyonumuzu, yabancı maden kurtarma ekiplerinin de sahada yarıştığı uluslararası bir formata dönüştürmeye kararlıyız” şeklinde konuştu.