Magandalara ceza yolda

Kabul edilen TCK tasarısında yapılan yeni bir düzenlemeye göre, halkta, korku ve panik yaratacak şekilde silahla ateş eden kişilere iki yıla kadar ceza verilebilecek.

Yeni Şafak
Arşiv

---------------------------------- manset ------------------------------------------- ---------------------- manset ---------------------

Türk Ceza Kanunu (TCK) Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyon, bazı maddelerde tekriri müzakere yaptıktan sonra yürütme ve yürürlük maddesini kabul ederek, tasarı üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Bu arada, TCK tasarısında "magandalarla" ilgili bir düzenleme de yapıldı. Buna göre, halkta korku ve panik yaratacak şekilde silahla ateş eden kişilere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Adalet Komisyonu'nda, yeni TCK Tasarısı'nın, "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" başlıklı maddesi, Komisyon Başkanı Köksal Toptan'ın da isteğiyle yeniden düzenlendi. Toptan'ın, bu maddenin "maganda kurşunu"nu kapsamadığını anımsatması üzerine, bir önergeyle tasarıya, "kişilerde korku ve panik yaratacak şekilde" ifadesi eklendi.

Zarar vermek şart değil

Yeni düzenlemeye göre; kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olabilecek ya da kişilerde korku ve panik yaratacak şekilde, yangın çıkaran, bina çökmesine, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olanlar ile silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullanan kişiler, 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacaklar. Bu düzenleme yasalaşırsa, maçlardan sonra veya düğünlerde havaya ateş açanlar kimseye zarar vermeseler bile 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırabilecek.

Bu arada, daha önceki görüşmelerde İnfaz Yasası'na alınan cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin direnişini düzenleyen madde, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'nün verdiği önergenin kabul edilmesiyle yeniden TCK Tasarısı içine alındı.

Tasarıya yeni eklenenler

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan ile bazı CHP'li üyelerin verdiği, cezaevlerinde toplu olarak direnen tutuklu ve hükümlülere 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini içeren önerge, kabul edildi. Türk-İş'in isteği üzerine, sendikal hakların kullanılmasının engellenmesine cezai yükümlülükler getiren yeni bir madde de tasarıya eklendi. Komisyon Başkanı Köksal Toptan, milletvekillerinden gelen yeni önerilerin Eylül ya da Ekim ayında Genel Kurul aşamasında değerlendirebileceğini belirterek, çalışmaları bitirdi.

----------------- imza------------------

----------------- imza------------------

/images1/bos.gif