ÖSYM bu yıl 8 milyondan fazla adaya sınav hizmeti verdi

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca bu yıl 8 milyondan fazla adaya sınav hizmeti verildi.

Foto: Arşiv.

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, bu yıl boyunca gerçekleştirilen 72 sınava 8 milyon 60 bin 170 aday başvurdu.

İki yurt dışı, 3 genel, 91 il, 111 ilçe sınav koordinatörlüğü ve 6 bin adayın aynı anda sınava katıldığı elektronik sınav merkezleriyle adayların ihtiyaçlarına cevap verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, kamu kurum ve kuruluşları için 30 merkezi yerleştirme işlemi yapıldığı, sınavlarda 198 testte 10 bin 236 soru ve 1200 ton kağıt kullanıldığı, bu yıl uygulanan 72 sınavda 87 oturum düzenlendiği bilgisini paylaştı.

253 sınav merkezi ve 14 bin 888 başvuru merkezi ile faaliyet gösterildiğini belirten Ersoy, bu yıl içinde 3 yeni sınav merkezinin hizmete açıldığını bildirdi.

Ersoy, sınav evraklarının dağıtımında 1789 şehirler arası, 12 bin 194 şehir içi nakliye aracı kullanıldığını aktararak, "Sınavlar için 23 binden fazla bina ve yaklaşık 1 milyon salon, 8 milyonun üzerinde kitapçık ve kırtasiye seti, 18 binin üzerinde el detektörü kullanıldı. Sınav süreçleri 250 binden fazla kamerayla takip edildi. Bu yıl uygulanan sınavlarda 998 bin 75 kişi görev yaptı" açıklamasında bulundu.

ÖSYM sınav uygulamalarına katılan adaylarla ilgili verileri paylaşan Başkan Ersoy, bu yıl düzenlenen sınavlara katılan en genç adayın 13, en yaşlı adayın ise 85 yaşında olduğunu, en genç adayın e-YDS, en yaşlı adayın Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS-1) uygulamasına katıldığını belirtti.

En fazla adayın başvurduğu sınavın 2 milyon 560 bin 649 adayla Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olduğunu bildiren Ersoy, "YKS oturumları için 4,5 milyona yakın soru kitapçığı basıldı. 2025-YKS, 250 sınav merkezinde uygulandı. Toplam üç oturumda uygulanan testlerde 680 soru soruldu ve iptal edilen soru olmadı." ifadelerini kullandı.

MEB-AGS ilk defa uygulandı

Prof. Dr. Ersoy, 10 farklı yabancı dilde gerçekleştirdikleri e-sınav uygulamasına iki sınav daha eklendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı'nın (MEB-AGS) ilk defa uygulandığını belirten Ersoy, iki oturumda yapılan sınavın AGS uygulamasına 383 bin 441, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi uygulamasına ise 286 bin 169 adayın katıldığı bilgisini verdi.

Ersoy, e-TEP'in bu yıl iki defa uygulandığını ve 1101 adayın başvurduğunu belirterek, sınavın 2026'da 31 Ocak, 25 Nisan, 18 Temmuz, 14 Kasım'da olmak üzere 4 kez uygulanacağını bildirdi.

4 beceriyi ölçen İngilizce uygulamasının ardından Türkçe için de çalışmaların son aşamaya geldiğini söyleyen ÖSYM Başkanı Ersoy, Arapça uygulaması için de çalışmalara başlandığını ifade etti.

44 bin 394 şehit ve gazi yakınından sınav ücreti alınmadı

Prof. Dr. Ersoy, açıklamasını yaptı.

Engelli adayların haklarını gözeten ve erişimlerini kolaylaştıran yaklaşım sürdürdüklerini belirten Ersoy, " ifadelerini kullandı.

Ersoy, Türkiye'de öğrenim görmek isteyen yabancı öğrenci sayısının her yıl arttığına dikkati çekerek, Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı'nın (TR-YÖS) bu yıl iki kez uygulandığını ve sınava yaklaşık 30 bin adayın katıldığını bildirdi.

Uluslararası ölçekteki sınav uygulamalarını daha geniş kitlelere ulaştırmak adına Türkiye Maarif Vakfı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile işbirliği yapacaklarını belirten Ersoy, değerlendirmesinde bulundu.

Kurumun ölçme ve değerlendirme alanındaki bilgi birikimini dijital dönüşümle birleştirerek küresel ölçekte daha etkin bir yapıya kavuşturmayı hedeflediklerini aktaran Ersoy, açıklamasını yaptı.