Savaş pilotları burada yetişiyor: 15. sorti tek başına

Hava Kuvvetleri'ne pilot yetiştiren tek yer İzmir Çiğli’deki 2. Ana Jet Üs Komutanlığı, pilot adaylarına her türlü şartta görev yapabilecek, 2 yıllık akademik, simülatör ve uygulamalı eğitim veriyor. Uçuş öğretmeni eşliğinde SF-260 uçağıyla 14 sorti uçuşa çıkan adaylar, 15. sorti uçuşunu tek başına tamamlıyor. Ardından ‘Akrep’ çağrı kodlu filoda KT-1T eğitim uçağında simülatör ve gerçek uçuşa geçiliyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Uçuş öğretmeniyle 14 sorti uçuş gerçekleştiren adaylar, 15’inci sorti uçuşunu tek başına tamamlıyor.

Hava Kuvvetleri’ne pilot yetiştiren tek merkez olan İzmir Çiğli’deki 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndaki pilotaj eğitim aşamaları görüntülendi. Hava Harp Okulu’ndan mezun olan teğmenlerden deneme uçuşunu başarıyla geçenler, pilot adayı olarak 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’na kabul ediliyor. Girişinde “Bu üste dünyanın en yürekli, en bilekli, en bilgili, en disiplinli pilotları yetiştirilir” yazan üste pilot adayları, her türlü koşulda görev yapabilecek şekilde 2 yıl süren akademik, simülatör ve uygulamalı eğitimden geçiyor.

Pilot adayları ilk aşamada “Palaz” çağrı adlı filoda eğitime alınıyor. Filonun amblemlerinde, yetişkin bir kartalın kanatlarının altında bulunan yavru kartal yer alıyor. Pilot adayları, burada uçmanın keyfini SF-260 pervaneli uçağıyla yaşıyor.

Uçuş öğretmeniyle 14 sorti uçuş gerçekleştiren adaylar, 15’inci sorti uçuşunu tek başına tamamlıyor. Zorlu uçuş koşulları için simülatör kullanılıyor. Simülatör Filo Komutanlığında HAVELSAN tarafından geliştirilen tamamı yerli 6 adet KT-1T, 4 adet T38-M olmak üzere 10 simülatör bulunuyor.


Temel uçuş eğitimini tamamlayan pilot adayları, tercihlerine ve Hava Kuvvetleri'nin ihtiyacına göre jet pilotu olmak üzere T-38M jet uçağıyla tekamül uçuş ya da ulaştırma pilotu olmak üzere CN-235 ulaştırma uçakları ve Cougar helikopteriyle eğitime devam ediyor.

FOTOĞRAF 40
Göklerdeki istikbalin temsilcileri: 'Dünyanın en iyi savaş pilotlarını burada yetiştiriyoruz'
Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından eksilen pilot gücünün kazanılmasında en önemli rollerden birini Balıkesir 9. Ana Jet Üssü'ndeki 193. Öncel Filo Komutanlığı üstleniyor. Öncel Filo'da yaklaşık 8 aylık zorlu eğitimi geçen öğrenciler, donanımlı savaş pilotları olarak görevlerine başlıyor. Filo Komutanı Hava Pilot Albay "Hava Kuvvetlerinin en tecrübeli öğretmen pilotları 193. Öncel Filo Komutanlığında görev yapıyor ve biz dünyanın en iyi savaş pilotlarını burada yetiştirdiğimizi iddia ediyoruz" dedi.