Selden etkilenen yerleşim yerleri afet bölgesi ilan edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, selden etkilenen Düzce, Artvin ve Rize’deki birçok yerleşim yerinin AFAD tarafından, “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildiğini açıkladı. Afet bölgelerinde esnafa yönelik SGK prim ödemesi ve esnaf kredisi geri ödemesi ertelenecek. Eşya zararlarının karşılanması için yardım yapılacak.

Haber Merkezi DHA
Artvin

Selden etkilenen Düzce’nin Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım, Uğurlu ve çevre köylerinin Rize’nin Güneysu ilçesi, Çayeli ilçesinin Büyükköy ve Madenli beldeleri ile köylerinin Rize merkeze bağlı Muradiye ve Salarha beldeleri ve çevre köyleri ile Ardeşen ilçesi Tunca Beldesi ve çevre köylerinin Fındıklı, Kalkandere ve Pazar ilçelerinin, Artvin’in Arhavi ve Murgul ilçeleri, AFAD tarafından, “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLADI

Kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rize, Artvin ve Düzce illerimizde meydana gelen sel felaketinin yol açtığı yıkımı ortadan kaldırmak, yaraları sarmak için gereken tüm adımları atmaya devam ediyoruz. Emek veren ilgili tüm kurumlarımıza, tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum" mesajıyla duyurdu.

VERGİ BORCU ERTELENECEK

Alınan kararlar doğrultusunda, 'Afet Bölgesi' ilan edilen yerlerde, vergi ertelemesi uygulanacak. Esnafa yönelik SGK prim ödemeleri ertelenecek. Eşya zararlarının karşılanması için yardım yapılacak. Esnaf kredilerinin geri ödemeleri ertelenecek. Acil destek paketi hazırlanacak. İşyeri ve araç zararlarının karşılanması için destek sağlanacak.

FOTOĞRAF 26
Artvin'de komandoların da katıldığı sel seferberliği
Artvin'de önceki gün, saatte metrekareye düşen 170 kilogram yağışın ardından meydana gelen, 1 kişinin kaybolduğu, alt ve üst yapıda ağır hasarların oluştuğu sel ve heyelan afetinin izleri silinmeye çalışılıyor. Selin çekildiği Arhavi'de balçığa gömülen ev ve iş yerlerinin zemin ve bodrum katları ile cadde ve sokaklarda komandolar ve gönüllülerin de katıldığı temizlik çalışması sürüyor.

FOTOĞRAF 30
Rize ve Artvin’de selin izleri siliniyor: Kayıp üç kişi aranıyor
Rize ve Artvin'de yaşanan, 6 kişinin hayatını kaybettiği, 50'ye yakın yapının yıkıldığı, bin 500'e yakın yapının ağır hasar aldığı, alt ve üst yapıda hasarların oluştuğu sel ve heyelan felaketinin izleri silinmeye çalışılıyor. İki kentte 4 bini aşkın personelin katılımıyla çöken yollar onarılıyor, alt ve üst yapılar yenileniyor, cadde ve sokaklarda balçık temizleniyor. Rize'de iki, Artvin'de selde kaybolan bir kişiyi arama çalışmaları da sürüyor.

Rize'deki sel ve heyelana ait yeni görüntüler ortaya çıktı
Rize'deki şiddetli yağışın ardından yaşanan sel ve heyelana ait yeni görüntüler ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sel bölgesinde konuştu: İlk etapta Rize genelinde toplam 550 konut inşa edeceğiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şiddetli yağışlar nedeniyle sel felaketinin yaşandığı Rize ve Artvin'de incelemelerde bulunmak üzere bugün öğle saatlerinde memleketi Rize'nin Güneysu ilçesine geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan incelemelerinin ardından vatandaşlara yaptığı konuşmada, 'Rize'de taşkın riski altında 665 yapı tespit edildi. İlk etapta Rize genelinde 15 Temmuz'daki sel felaketinden etkilenen ve afet riski altındaki yapılar için toplam 550 konut inşa edeceğiz. Rize merkez, Çayeli, Güneysu ile 119 köyde binaların hasar tespitleri 50 ayrı ekip ile 7/24 esasına göre çalışılarak iki gün içinde tamamlanmıştır.

Geçmişteki iyi örneklerin rehberliğinde, acı tecrübelerden ders çıkartarak, artık kendimize yeni bir yol çizmemiz gerektiğine inanıyorum. Dikey mimari yerine yatay mimariyi teşvik ederek şehirlerimize nefes aldırdık, ne olur şu yamaçlarda 5 kat, 10 kat binalar yapmayın.'ifadelerini kullandı.