Deniz Baykal hayatını kaybetti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabı üzerinden CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın hayatını kaybettiğini duyurdu.

Haber Merkezi AA
Deniz Baykal

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal’ın hayatını kaybettiğini duyurdu.


Kılıçdaroğlu, “Genel Başkanımız, Türkiye ve Cumhuriyet Halk Partimizin sevdalısı, Antalya milletvekilimiz, kıymetli büyüğümüz Sayın Deniz Baykal'ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Bize mücadelelerle dolu bir hayat öyküsünü miras bıraktı. Milletimizin başı sağ olsun” mesajını paylaştı.

'YATAĞINDA UYURKEN VEFAT ETTİ'


CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Deniz Baykal'ın Ankara'daki evinin önünde açıklama yaptı. Gök, Baykal'ın sabaha karşı yatağında uyurken hayatını kaybettiğini kaydederek, "Ülkemiz bir yandan deprem nedeniyle çok ağır kayıplar verdiği bu dönemde Sayın Deniz Baykal’ın kaybı üzdü. Allah rahmet eylesin diyoruz. Hepimizin başı sağ olsun. Ailemizin aldığı karara göre salı günü Meclis'te yapılacak törenden sonra defnedilecek. Defin yeri ve saati ayrıca duyurulacak. Çok üzgünüz. Allah rahmet eylesin, başımız sağ olsun. Evinde yatağında uyurken vefat etmiş Deniz bey. Bir müddet soğuk algınlığı yaşıyordu. Sanırım artık bedeni geçirmiş olduğu önceki büyük rahatsızlığı buraya kadar taşıyabildi. Çok dirençliydi mücadele etti. Sabaha karşı 05.00 civarında sevgili eşi vefat etmiş bulmuş" dedi.


Eski Ankara Milletvekili Eşref Erdem de "Benim çok eski bir arkadaşım, yakın dostumdu. İnsan böyle durumlarda ne diyeceğini şaşırıyor. İnsanoğlu doğar, yaşar, ölür; ama üzüntümüz sonsuzdur. Türkiye’ye büyük hizmetler yapmış değerli bir arkadaşımız, dostumuz, yurtseverdi. Hepimizin başı sağ olsun. Allah rahmet eylesin" diye konuştu.


ŞENTOP'TAN TAZİYE


TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "​Siyasi tarihimizin önemli isimleri arasında yer alan, Antalya Milletvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın vefatını üzüntü ile öğrendim. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve CHP camiasına başsağlığı dilerim" dedi.


SİYASİLERDEN TAZİYE MESAJI


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı.


Oktay, sosyal medya hesabındaki paylaşımında, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin eski Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Sayın Deniz Baykal'a Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve CHP camiasına başsağlığı diliyorum" ifadesini kullandı.


https://twitter.com/fuatoktay/status/1624319102952013824?ref_href=twhref


AK PARTİ'DEN TAZİYE


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise "Cumhuriyet Halk Partisi eski Genel Başkanı, Antalya Milletvekili sayın Deniz Baykal’ın vefatını üzüntüyle öğrendik. Allah rahmet eylesin. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz" ifadelerini kullandı.

MECLİS'TE TÖREN DÜZENLENECEK

Cenazesi Bilkent Ankara Şehir Hastanesi morguna kaldırılan Deniz Baykal için salı günü Meclis'te tören düzenlenecek. Baykal'ın, törenin ardından ailesinin kararına göre Ankara veya Antalya'da defnedileceği öğrenildi.


DENİZ BAYKAL KİMDİR?


20 Temmuz 1938'de Antalya'da doğdu. Babasının adı Hüseyin Hilmi, annesinin adı Feride'dir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Doktorasını Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladı.


ABD Colombia ve Berkeley Üniversiteleri'nde iki yıl süreyle doktora sonrası çalışmalarına devam etti. Siyasal Bilgiler Fakültesinde siyaset bilimi doçenti olarak öğretim üyeliği görevinde bulundu. Siyaset bilimi alanında kitap ve makaleleri yayınlandı.


15(IV), 16(V), 18, 19, 20, 22. ve 23 Dönemlerde Antalya Milletvekili seçildi. Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanlığını yürüttü.


Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyeliğine seçildi. 37. Hükümet'te Maliye Bakanlığı, 42. Hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 52. Hükümette Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.


Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığı'na seçildi. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı görevinde bulundu. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Baykal, evli ve 2 çocuk babasıdır.