Önceki gün Belçika'da, dün ise Hollanda'da düzenlenen hissedarlar toplantıları sonucunda Fortis Bank'ın BNP Paribas'a satışı için 'evet' kararı çıktı. Fortis Bank'ın yüzde 75 hissesi için 10.4 milyar dolara ödemesi beklenen BNP Paribas, bu oylamaların ardından mevduatlar açısından avro bölgesinin en büyük bankası konumuna geldi.
Avrupa'da Fortis Bank ile ilgili bu önemli adım atılırken, İstanbul Borsası'nda ciddi bir yükseliş gerçekleşti. İki günde yüzde 25'ten fazla yükselen hisselerde, Fortis Bank ve TEB'in birleşeceğine yönelik senaryoların etkili olduğu belirtiliyor. Bu iki bankanın ortak özelliği ise BNP Paribas'ın, Hem TEB hem de Fortis Bank'ın hissedarı olması. Uzmanlara göre ilerleyen dönemlerde, Fortis tarafından Türkiye'de iki ayrı banka olmasına gerek duyulmayabilir. Bu durumda ise TEB ile Fortis Bank Türkiye'nin birleşmesi gündeme gelebilir. Fortis Bank Türkiye ve TEB hisselerinde yaşanan sert yükselişi Yeni Şafak için yorumlayan Eti Menkul Değerler Araştırma Kurumsal Finansman Yönetmeni Adem Özen'e göre Fortis Bank hisselerinin BNP Paribas'a satışının yurtdışında sorunsuz şekilde halledilmesi, her iki banka hissesi açısından da olumlu karşılandı.
YÜKSELİŞ ŞİMDİLİK NORMAL
Bununla ilgili de yorumlarını paylaşan Adem Özen, şunları söyledi: “Ben piyasanın bu beklentiyi satın aldığına inanıyorum. Burada fazla ayrıntıya girmeden bakıldığında, çarpanlar açısından TEB'in daha avantajlı olduğu görülüyor. Bu durumda, Fortis'in, kendisine göre daha karlı bir bankanın çatısı altında birleşecek olmasına yönelik beklenti Fortis hisselerine iki günde yüzde 25'lik prim yaptırdı. Şimdilik bu yükselişi normal karşılıyorum. Fakat, yükselişin 5-6 gün daha bu hızla devam etmesi durumunda yükselişle ilgili görüşümüz değişebilir.”
Olumsuz senaryo da ihtimaller dahilinde
Son yaşanan gelişme ışığında, hisselerdeki yükselişte her ne kadar TEB-Fortis Bank birleşmesine oynanıyor olsa da bu konuda birtakım pürüzler ortaya olabileceği belirtiliyor. Bilindiği gibi BNP Paribas, TEB'in yüzde 84'üne sahip bulunan TEB Mali Yatırımlar'da Çolakoğlu Grubu'yla yüzde 50-50 ortak. Olası bir birleşme durumunda ortaklar arasında hisse sorunu yaşanabilir. Yani, TEB'in büyük ortağı olan Çolakoğlu grubu, iki bankanın birleşmesi sürecinde yeni sermaye koymak istemeyebilir ve azınlık konumuna düşebilir. Bu nedenden dolayı da birleşmeye karşı çıkabilir.