Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya, “Yüksek Yargı Alanında Bilgi Teknolojileri ve Yenilikçi Uygulamalar” konulu eğitim programı kapsamında Türkiye’ye gelen Pakistan Yüksek Mahkemesi heyetini kabul etti. İstanbul’da gerçekleştirilen programda iki ülke arasındaki anayasal yargı iş birliği, bilgi teknolojileri ve tecrübe paylaşımı konuları ele alındı.
AYM ile Pakistan Yüksek Mahkemesi arasında anayasa yargısı alanındaki iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla imzalanan mutabakat zaptı doğrultusunda düzenlenen ilk eğitim programı, 3-8 Mayıs 2026 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi.
Programın son gününde Özkaya, Pakistan Yüksek Mahkemesi Üyesi Muhammed Ali Mazhar, Gilgit-Baltistan Yüksek Mahkemesi Başkanı Ali Baig ve Pakistan’ın farklı yüksek yargı kurumlarında görev yapan hâkimlerden oluşan heyetle İstanbul Hakimevi’nde bir araya geldi.
İŞ BİRLİĞİ VE TECRÜBE PAYLAŞIMI VURGUSU
Kabulde konuşan Özkaya, Türkiye ile Pakistan arasında yüksek yargı alanında geliştirilen iş birliğinin anayasal değerlerin korunması, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması ile yargısal bilgi ve tecrübe paylaşımının güçlendirilmesi açısından önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
Teknolojinin hızlı gelişimi karşısında yargı kurumlarının kurumsal kapasitelerini güçlendirmesinin önemine dikkat çeken Özkaya, iki ülke yüksek yargı kurumları arasındaki temasların gelecekte farklı alanlarda yapılacak ortak çalışmalarla daha da güçleneceğini ifade etti.
ÜLKELER ARASI DOSTLUK BAĞLARI DA GÜÇLENİYOR
Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkilerin tarihsel dayanışma, karşılıklı saygı ve kardeşlik temelinde şekillendiğini belirten Özkaya, anayasal yargı alanındaki uluslararası iş birliğinin yalnızca kurumsal ilişkileri değil, ülkeler arasındaki dostluk bağlarını da güçlendirdiğini dile getirdi.
Özkaya ayrıca, Pakistan Yüksek Mahkemesi Başyargıcı Yahya Afridi ile 6 Nisan 2026 tarihinde imzalanan mutabakat zaptının ardından düzenlenen bu eğitim programının iki yüksek mahkeme arasındaki ilk ortak faaliyet olmasından memnuniyet duyduğunu belirterek programların ilerleyen süreçte farklı başlıklarda devam edeceğini kaydetti.
HUKUK, DİYALOĞUNUN ÖNEMLİ BİR PARÇASI
Eğitim programının açılışı ise Anayasa Mahkemesi Başkanvekili İrfan Fidan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Başkanvekili Fidan konuşmasında, Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkilerin sıradan diplomatik ilişkilerin ötesinde güçlü bir dostluk zemini üzerine kurulduğunu ifade ederek eğitim programının iki ülkenin hukuk kurumları arasındaki bağların güçlenmesi bakımından önemli bir adım olduğunu söyledi.
İLİŞKİLERE İVME KAZANDIRACAK
Pakistan’ın köklü hukuk geleneği ve güçlü yargı kurumlarının uluslararası düzeyde saygın bir yere sahip olduğunu belirten Fidan, Başkan Kadir Özkaya ile Pakistan Yüksek Mahkemesi Başyargıcı Yahya Afridi arasında İslamabad’da imzalanan mutabakat zaptının iki mahkeme arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandırdığını dile getirdi.
Fidan ayrıca anayasal yargının artık yalnızca ulusal hukuk düzenlerinin bir unsuru olmaktan çıktığını, küresel hukuk diyaloğunun önemli bir parçası hâline geldiğini belirterek anayasa mahkemeleri arasındaki bilgi ve tecrübe paylaşımının hukukun üstünlüğü ile temel hakların korunması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
HEYETE TÜRK YARGI SİSTEMİ ANLATILDI
Program süresince AYM raportörleri tarafından Pakistanlı heyete Türkiye’deki yargı sisteminin bilgi işlem altyapısı, Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkileri, Genel Kurulun işleyişi ve bireysel başvuru sistemi hakkında sunumlar yapıldı. Heyete ayrıca Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile ilişkiler ile Anayasa Mahkemesinin uluslararası faaliyetleri konusunda bilgilendirmelerde bulunuldu.
Pakistan Yüksek Mahkemesi heyeti program kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Dönmez, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Hazar Turan Alim, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Metin Sarıhan ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Recep Yılmaz Korkmaz ile de görüşerek Türkiye’nin yargısal sistemi ve mahkemelerin işleyişine ilişkin incelemelerde bulundu.