'Yaşayan Kampüs' projesi hayata geçiyor

Sakarya Üniversitesi, öğrencilerin kampüste ders dışında da zaman geçirmelerine olanak sağlayacak “Yaşayan Kampüs Projesi”ni başlatıyor.

Sakarya Üniversitesi'nin tüm kampüsleri ‘Yaşayan Kampüs’ haline gelecek.

Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü, proje ile doğal güzelliğinin yanı sıra öğrencilerin ders çalışabileceği, kitap okuyabileceği ve boş vakitlerini değerlendirebileceği uygun alanlar ile yaşayan bir kampüs olma özelliğine sahip olacak.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, öğrencilerin ve personelin kampüste daha çok zaman geçirmelerini istediklerini söyleyerek, başta Esentepe Kampüsü olmak üzere üniversitenin tüm kampüslerinin ‘Yaşayan Kampüs’ haline gelmesi fikrinin bu nedenle ortaya çıktığını ifade etti.

Kampüsün 7/24 kullanılmasını istiyoruz

Yaşayan Kampüs Projesi aşamalı olarak hayata geçirilecek

Sakarya üniversitesi öğrencilerine sosyal dinlence ve eğlence alanları oluşturacak olan projenin aşama aşama tamamlanacağını söyleyen Prof. Dr. Savaşan “ilk olarak enstitüler kavşağından başlayıp merkez kafeteryada sona eren alanda çalışmalar başlamak üzere. Burada öğrencilerin 7/24 yeşil ile iç içe zaman geçirebilecekleri alanlar ve yürüyüş yolu planlıyoruz. Bu güzergâhın merkezinde ise kaliteli ve konforlu “Kahve Keyfi” isminde bir mekân oluşturacağız. Ayrıca bu alanda öğrencilerin açık havada spor yapabilecekleri mekânlar da tasarladık. Üniversiteler kültürlerin de buluştuğu yerlerdir. Öğrencilere yöresel tatları da sunacağımız mekânlarımız olacak. Bu güzergâhın öğretim başlamadan tamamlanmasını planlıyoruz” dedi.

Yaşayan Kampüs Projesinin ikinci aşamasının mevcut kantinleri tek bir konseptte hizmet sunar konuma getireceğini söyleyen Prof. Dr. Savaşan “Yapmış olduğumuz incelemeler ve görüşmelerde üniversitedeki kantin ve kafeteryaların tek bir konsept ile şekillenmesi ve tüm kantinlerde aynı konfor, kalite ve standartların sağlanmasının gerekliliği ön plana çıktı. Bu yüzden projenin ikinci ayağında tüm kantin ve kafeteryaları tek bir yönetim çatısı altında toplayacağız. Bu amaçla da Üniversite Senatosunun aldığı karar ile Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde bir iktisadi işletme kuruldu. Bu işletme ile tüm kantin ve kafeteryaları üniversite işletecek. Bu işletme tüm alanlarda aynı kalite, konfor, standardı ve asla taviz verilemeyecek hijyeni sağlamamıza imkân sağlayacak” dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/07/03/05/52/resized_06e88-816874836.jpg

Projenin üçüncü ayağında öğrencilerin zaman geçirecekleri yeni sosyal donatı alanları oluşturulacağını söyleyen Rektör Savaşan “SAÜ gerek eğitim kalitesi, gerek konumu, gerekse doğal güzelliği ile Türkiye’de birçok öğrencinin okumak istediği bir üniversite. Ancak üniversitemizde birçok alanın halen atıl olduğu, bazı alanlarda yeterli sosyal donatının olmadığı, bazı alanların ise iyi kullanılamadığını gördük. Bu yüzden üniversitenin birçok yerini 7/24 aktif kullanılan alanlara dönüştürmek istiyoruz. Öğrencilerin kitap okuyabilecekleri, ders çalışabilecekleri ve boş zamanlarını eğlenceli bir şekilde değerlendirerek spor yapabilecekleri ve sosyalleşebilecekleri alanlar ve mekânlar oluşturacağız. Mesela Bayrak alanını hem öğrencilerimizin hem de personelimizin aileleri ile birlikte zaman geçirebileceği bir piknik alanına dönüştüreceğiz. Öğrencilerimizi macera park, paintball, airsoft, fitness merkezi gibi alanlar ve aktivitelerle buluşturacağız. Birçok üniversitede öğrencilerin üniversiteleri ile ilgili ürünleri bulabildikleri mağazalar mevcut. “SAÜDükkan” ismi ile bir mağaza açarak öğrencilerimizin ve mezunlarımızın üniversiteye aidiyetlerini de güçlendirecek lisanslı ürün bulmalarını sağlayacağız” dedi.

Kalite, konfor, hijyen ve standartlar yükselecek

Öğrencilere yarı zamanlı çalışma imkanı sunacağız

Yaşayan Kampüs Projesi ile oluşturulacak yeni alanlarda, özellikle kantin ve kafeteryalarda üniversite öğrencileri istihdam edilecektir. En az 150 öğrenciye yarı zamanlı çalışma imkânı sağlanacağını söyleyen Prof. Dr. Savaşan, sözlerini “Yarı zamanlı olarak çalışmak isteyen çok sayıda öğrencimizin bulunduğunu biliyoruz. Bu proje ile öğrencilerimiz kampüs sınırları içerisinde daha güvenli ortamlarda çalışarak gelir elde ederken aynı zamanda eğitimlerine de devam edebilecekler” diyerek sürdürdü.

Çok sayıda üniversitede örneği var

Sakarya Üniversitesi senatosu aldığı karar gereği kurduğu iktisadi işletmenin benzerlerinin Türkiye çapında birçok üniversitede bulunduğunu söyleyen Rektör Savaşan “Günümüzde birçok üniversite Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlıkları bünyesinde tamamen kamu kurallarına göre işletilen, üniversite bütçesi ile ilişkili ve Sayıştay denetimine tabi iktisadi işletmeler üniversitelerin kaynak ihtiyacını gidermede de fonksiyon icra etmektedir” dedi.

Rektör Savaşan “Sakarya Üniversitesi İktisadi işletmesi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 46. ve 47. maddesi, 03.02.1984 tarih ve 18301 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ‘Yükseköğretim Kurumları Mediko-Sosyal, Sağlık Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği’, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 191. maddesi, 178 sayılı KHK’nın 10. Maddesi, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun ilgili maddeleri ve 30.12.2005 tarih ve 26039 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca İşletilen Sosyal Tesislerin Muhasebe Uygulamalarına Dair Esas ve Usuller’ ile yıllık Bütçe Kanunlarına” dayanmaktadır” dedi.

GÜNDEM
'Yaşayan Kampüs' projesi hayata geçiyor