AKM kapalı gişe

AKM, 13 yıl aradan sonra yeni yüzüyle 29 Ekim 2021 tarihinde açıldı. 7 bini bulan günlük ziyaretçi sayısıyla rekor kıran AKM’deki etkinliklerde yüzde yüz doluluk oranı yaşanıyor.

Sevda Dursun Yeni Şafak
Atatürk Kültür Merkezi

Sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin de kültür ve sanat belleğinde iz bırakan AKM, 13 yıl aradan sonra yeni yüzüyle 29 Ekim 2021 tarihinde açıldı. 7 bini bulan günlük ziyaretçi sayısıyla rekor kıran AKM’deki etkinliklerde yüzde yüz doluluk oranı yaşanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı sahne sanatları; Devlet Opera ve Balesi, Güzel Sanatlar ve Devlet Tiyatrolarının İstanbul merkezleri artık AKM binasında. Önümüzdeki günlerde yerli ve uluslararası birçok sanat etkinliğine ev sahipliği yapacak olan kültür merkezinin aylık programları şimdiden dolu.

İLK 10’A GİRER

Dünyanın birçok büyük opera salonunda sahne alan Devlet Opera ve Bale Genel Müdürü Tenör Murat Karahan, AKM’deki opera binasının dünyada ilk 10’a girebileceğini söyledi. Karahan, “Biz bu muhteşem sahnenin hakkını verecek çok güzel opera ve bale temsilleri hazırlıyoruz. Geçen hafta Polonya Devlet Operası’nın ve Bolshoi Tiyatrosu’nun direktörleriyle ortak prodüksiyonlar hazırlamak üzerine şifahi olarak anlaşmaya vardık. Bolshoi’den getireceğimiz solistler ve dansçılarla ortak, muazzam bir ‘Kuğu Gölü’ prodüksiyonu düşünüyoruz.” dedi.

ORTAK SAHNELER ARTACAK

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan, İstanbul Sanat Birimleri Koordinatörü Aylin Şengün Taşçı, toplam yedi birimden oluşan güzel sanatlar kurumlarının, ayrı ayrı ve birbirleriyle bütünleşerek hazırlayacakları ‘Mozaik’ tarzı proje çalışmalarının olacağını belirtti.

Taşçı, “İDSO’nun her hafta cuma günleri daha önceki AKM’de olduğu gibi haftalık geleneksel konserleri, Cumhurbaşkanlığı Korosu’nun da on beş günde bir pazar sabahları 11:30 konserlerinin devamı söz konusu. İnsanlar artık Taksim’de özledikleri sanata kavuşacaklar” ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAF 33
İstanbul yeni AKM'sine kavuştu: Açılıştan göz kamaştıran kareler
Yenilenen Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Cumhuriyetin 98'inci yaş gününde yeniden hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle açılışı yapılan AKM'de13 yıl sonra Sinan Operası ile ilk konser gerçekleşti.


BÜYÜK BİR SHAKESPEARE YAKIŞIR

İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Kubilay Karslıoğlu, önümüzdeki günlerde AKM sahnesinde bizleri nelerin beklediğini şu ifadelerle anlattı: “Hazerfan” gibi AKM’de oynanan oyunlar bundan sonra sadece buraya özel olacak. Aralık ayında çıkacak olan Yunus Emre’yi anlattığımız yeni oyunumuz ‘Yol’un da dekorunu bu sahneye göre yapacağız. AKM sahnesine özel büyük bir Shakespeare komedisi ve Brecht oynamayı düşünüyoruz.”

İstanbullular sanata doyacak

  • Atatürk Kültür Merkezi’nin her İstanbullunun hafızasında ayrı bir yeri olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, yeni AKM için şu değerlendirmede bulundu: “AKM’nin Beyoğlu başta olmak üzere bütün şehre katacağı enerji, İstanbul’un bir dünya şehri olma niteliğini daha da pekiştirecek. İstanbul’un öncü bir kültür sanat kenti olma hedefinde kültür merkezi ihtiyacı vardı. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın kararlılığı sayesinde, hem mimarisi hem de işlevleriyle İstanbul’un önemli simgelerinden birine dönüşecek AKM’mize kavuştuk.”

FOTOĞRAF 23
Büyük hazırlık: Dünyanın gözü İstanbul'da, AKM açılışa hazırlanıyor
2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan Atatürk Kültür Merkezi bugün yapılacak tören ile açılacak. Açılış öncesi Taksim Meydanı ve AKM etrafında geniş güvenlik önlemi alındı.