Çocuklarda göğüs ağrısı gibi şikayetler olduğunda uzmana gösterilmenin yararlı olacağını belirten Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tevfik Demir, "Çocuklarda göğüs ağrısı nadiren ciddi bir sistemik hastalık ve kalp hastalığını gösterir. Kız ve erkeklerde eşit oranda olmak üzere, 13 yaşları civarında özellikle sık görülüyor. Sıklıkla neden bulunamasa da (yüzde 85'e varan oranlarda) genellikle göğüs kafesi kemikleri, göğüs kafesi kaslarında gerilme ve travma sonrası, akciğer problemleri sonrası rastlanıyor. Her zaman için kalp kaynaklı nedenlerin nadir (yüzde 4) ama ciddi olduğu ayrıca 12 yaşından sonra da psikolojik nedenlerden kaynaklanabileceği unutulmamalıdır'' dedi.
Doç. Dr. Demir, kalp dışı nedenleri şöyle sıraladı:
- Göğüs kafesi problemler (iltihabi ve yapısal bozuklukları)
- Göğüs kafesi travmaları
- Öksürüğe bağlı kas yorulması
- Solunum yolu hastalıkları (egsersize bağlı astım, zatüre, akciğer etrafında su toplanması, akciğerden hava kaçağı, grip sonrası vb.)
- Sindirim sistemi hastalıkları (reflü, ülser, yemek borusu ve mide iltihabi hastalıkları, fıtık, safra kesesi iltihabi hastalıkları)
- Psikolojik
- Diğer (meme ağrıları, zona hastalığı)".
Doç. Dr. Demir, kalp kaynaklı nedenleri şöyle sıraladı:
- Yapısal kalp hastalıkları (kapak darlıkları, kalp kası kalınlaşması)
- Mitral kapak prolapsusu (yaylanması)
- Koroner arter hastalıkları
- Uyuşturucu bağımlılığı
- Aorta'nın anevrizması (Marfan hastalığı vb.)
- Kalp ameliyatı sonrası
- Kalp zarı iltihabi hastalıkları
- Kalp kası iltihabi hastalıkları
- Ritim bozuklukları".
Annelerin çocukların şikayetlerine kulak vermeleri gerektiğini söyleyen Doç .Dr. Demir, şu tavsiyelerde bulundu: "Diğer taraftan, kalp kaynaklı ağrıların egzersiz, soğukta kalma, stres ve çok yemek yeme sonrası oluşabileceği de akılda tutulmalıdır. Birkaç saniye ile birkaç dakika süren ağrılar genellikle bir hastalığı düşündürmez. Yine küçük çocukların ağrı diye ifade ettikleri şikayetin ağrı olmadığı düşünülerek, anneler tarafından durum dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Sonuç olarak, çocuklarda göğüs ağrıları nadiren ciddi hastalıkları düşündürür. Devam eden şikayetler olduğunda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır".