Diyanet Takva'ya tam not verdi

Diyanet İşleri Başkanlığı, son Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin en çok ödül toplayan filmi 'Takva'yı överek, "dini ve dindar insanları aşağılamadığı için önemli bir film" değerlendirmesinde bulundu

Aslıhan A. Karataş
Diyanet Takva'ya tam not verdi

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ödül yağmuruna tutulan "Takva" filmi, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan övgü aldı. Diyanet Dergisi'nin Ocak sayısında yer alan yazıda, Takva filminin kimilerine göre Türk sinemasında bir devrim ve bir milat, kimilerine göre ise dine hakaret amacıyla kurgulanmış bir film olduğu ifade edildi.

Yazıda, Türk sinemasında değişik vesilelerle dine, dindar insana ve dini değerlere saldırarak onları aşağılayıp kötülemenin ortak bir tutum olduğuna dikkat çekildi:

"Bu tür filmlerde Hacı Fettah Efendi tipi öyle çizilmiştir ki, filmi seyreden kimse, ondan daha aşağılık, daha çıkarcı ve daha din simsarı bir insan olmayacağı yargısına varır. Bu durum, sinemamızda neredeyse gelenek haline gelmiş, Doğu'nun geri kalmışlığı, kadının ezilmişliği, törelerden kaynaklanan kimi trajik durumlar, İslam'a maledilmeye çalışılmıştır."

SİNEMATOGRAFİK AÇIDAN 'KUSURSUZ'

Takva filminin bu çerçevenin dışında kalabilmeyi başardığı belirtilirken, "Takva için sinematografik anlamda 'kusursuz' diyebiliriz. Görüntü, kurgu ve müzik seçimi harika. Film ilk karesiyle birlikte seyircinin bütün dikkatini toplamayı başarıyor, aynı akıcılıkta da devam ediyor" övgüsüne yer verildi.

RÜYA SAHNESİNE DİKKAT

Yazıda, filmde yer alan 1-2 dakikalık rüya sahnelerinin ise mütedeyyin seyirciyi rahatsız edebileceği belirtilirken, "Dindarlığın en mahrem ve en çok didiklenen alanına, propaganda veya aşağılama dışında yaklaşarak, sade bir müminin sınıf atlayarak geçirdiği değişimi anlatan ve bunu başarılı bir biçimde gerçekleştiren 'Takva' özellikle konusu itibariyle bu ülkede çok tartışılır" denildi.

Filmde yer alan rüya sahnesi için izleyiciler uyarılırken, yazıyı kaleme alan Diyanet uzmanı eleştirisini şöyle dile getirdi: "Ancak finalin aynı güzellikte olduğunu söyleyebilmemiz kolay değil. Filmde yer alan rüya sahneleri rahatsız edebilir.”

Önemli bir başlangıç sayılır

Takva'yı izlediğini ve beğendiğini belirten Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem de filmi başarılı bulduğunu söyledi. Yeprem, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, "Takva'da, din konulu filmlerde görülen teknik arızaların oldukça giderildiğini görüyoruz. Kur'ân okunurken, Kelime-i Tevhid getirilirken yanlış telaffuz veya vurgulama yok. Geçmişle kıyaslandığında filmi elbette başarılı buldum. Dini filmler açısından önemli bir başlangıç. Film, dindar bir hayattan başka bir hayata geçişin sıkıntılarını anlatırken sonu çıldırmayla bitiyor. Ben bu çirkinliğin filmden değil, olayın kendisinden kaynaklandığını düşünüyorum" dedi.