Yapılan yağ enjeksiyonlarıyla popo, meme, baldır büyütmek, ayak bileği kalınlaştırmak, bacaklardaki şekil bozukluklarını gidermek mümkün. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı Yağ dolgusu işlemiyle ilgili merak edilenleri açıklıyor.
YAZ AYLARINDA ESTETİK OPERASYONLARDA ARTIŞ VAR
Halk arasında bilinen kesin bir yargı vardır: ''Estetik ameliyatları yazın yapılmamalı, sadece kış aylarında yapılabilir.'' Fakat bilinen bu kanının aksine yaz aylarında estetik operasyonlarında patlama yaşanır. Tatile gitmeden önce kadınlar vücuduna ufak işlemler yaptırarak daha dikkat çekici bir görünüme sahip olabilir.
Her kadının şikayetçi olduğu yağlar, bir gün güzelleşmek için kullanılan sihirli bir çözüm olacağı kimsenin aklına gelmezdi. Günümüzde vücudun herhangi bölgesinden alınan yağlar, bacak, popo, yüz, ayak bileği gibi bölgelere enjekte edilerek daha orantılı görüntü elde edilir.
YAĞ TRANSFERİ NEDİR?
Yağ transferi, kişinin vücudunun herhangi bir yerinden alınan yağın vücudunun başka bir yerine enjekte edilmesi işlemidir. Pek çok kadında bölgesel yağ fazlalığı olduğu gibi, bir kısmında da bölgesel yağ eksikliğine bağlı kontör bozukluğu görülür. Çoğu zaman da bu iki durum beraber görülür. Bu sorunların düzeltilmesi, vücut yağlarının fazla olduğu bölgelerden az olduğu bölgelere transfer edilmesi ile olur. Bu yönteme, yağ şekillendirme anlamına gelen liposculpturing , liposhaping gibi isimler verilir. Yağ fazlalığı olan bölgelerden liposuction yöntemi ile alınan yağlar, yine benzer kanüllerle, yağ eksikliği olan bölgelere verilir. Bu bölgeler, genelde; basen-bel arası, poponun üst kısmı, uyluk iç-orta kısmı ve baldırlar olur. Verilen miktar, liposuction ile alınan yağ dokusuna bağlı olarak toplamda 1 litreye yaklaşır. Verilen yağ miktarının yaklaşık yüzde 40-60''ı birkaç ay içinde vücut tarafından emilse de kalan miktar hastayı memnun eder.
İşlem sırasında alınacak yağın miktarına göre lokal veya genel anestezi kullanılabilir. Alınan yağlar o anda herhangi bir işleme tabi tutulmadan transfer edilebilir. Çünkü yağları saklamak canlı yağ hücresi sayısını ciddi miktarda azaltır. Alınan yağ miktarı, enjekte edilecek bölgenin durumuna göre değişir. Örneğin yüze ve ellere genelde 15-45 cc yağ enjekte etmek yeterli olurken, popoya ve göğüse 600-700 cc enjekte edilebilir.
KENDİ YAĞINIZLA ŞEKİLLENİN
Yağ transferi ile hem bölgesel incelme sağlanır, hem de istenilen bölge istenilen şekle kavuşur. Deyim yerindeyse bir taşla iki kuş vurulur. İşlemde amaç fazlalıkları almaktan öte, transfere yetecek kadar yağ almaktır. Bu küçük operasyonda yağ çekilen yerler kendiliğinden iyileşir, yara izi kalmaz. Hatta hastalar işlem yapılan yeri bile farketmezler. Operasyondan birkaç gün sonra özellikle morluk oluşmuşsa bu morlukların geçmesini takiben denize veya havuza girilebilir ve birkaç gün sonra hasta normal hayatına rahatlıkla dönebilir. Her hastaya kendi yağı kullanıldığı için hastalık kapma riski de yoktur.