Bitlis'in Ahlat ilçesinde yaşayan 82 yaşındaki Tahsin Kalender, UNESCO tarafından 'Yaşayan İnsan Hazinesi' seçildi. Kültürel mirasın icrası ve yeniden yapılanması için gerekli bilgi, beceri ve donanıma sahip kişilerin UNESCO tarafından 'Yaşayan İnsan Hazinesi' olarak belirlendiği çalışma kapsamında, Ahlatlı taş ustası Tahsin Kalender, geleneksel el sanatlarından 'Ahlat taş ustalığı' alanında 'Yaşayan İnsan Hazinesi' seçilerek, ödüle layık görüldü.
KAYBOLMAYA YÜZ TUTAN SANAT
82 yıllık yaşamının 60 yılını taş ustalığı yaparak geçirdiğine değinen Tahsin Kalender , taş işçiliğinin gün geçtikçe kaybolmaya yüz tuttuğunu ve bundan büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi. Geçmiş dönemlerde taşın binbir güçlükle ustaların elinde şekil bulduğunu anlatan Kalender, teknolojinin gelişmesiyle taş ustalığının da tarihe karıştığını söyledi.
Adayları Kültür Bakanlığı belirliyor
'Yaşayan İnsan Hazinesi' programı, UNESCO'nun somut olmayan kültür mirasın envanterini çıkartma çalışmaları çerçevesinde 2008'den bu yana Türkiye'de de yapılıyor. Kültür Bakanlığı'nın önerdiği adaylar arasında yapılan seçim sonucu, önceki yıllarda aralarında Neşet Ertaş'ın da olduğu çeşitli sanatçı ve zanaatkarlar bu ödüle layık görülmüştü. UNESCO bu programla, kültürel çeşitliliğe ve insan üretkenliğine duyulan saygıyı artırmayı hedefliyor.