Edebiyatımızın genç yazarlarından Ali Teoman, 49 yaşında hayata veda etti. Uzun süredir kanser tedavisi gören yazarın cenazesi, yarın Bebek Camii'nde öğle namazını takiben kılınacak cenaze namazı sonrasında toprağa verilecek.
YENİ KİTABI ÇIKACAKTI
Ali Teoman'ın yayımlanmaya hazır bütün kitaplarının Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkması planlanıyordu. Bu kapsamda yazarın Taş Devri adlı yeni öykü kitabı bu hafta okurlarla buluşacaktı. Yazarın, Gizli Kalmış Bir İstanbul Masalı (Nurten Ay adıyla 1991: Ali Teoman adıyla 2007), İnsansız Konağın İkonu (1993), Pervaneler (1998), Aşk Yaşama Çok Uçuk (2006), Taş Devri (2011) adlı öykü, Uykuda Çocuk Ölümleri (Konstantiniyye Üçlemesi I, 2002), Bir Garip Cindi Zümrüdüanka (2005), Karadelik Güncesi (Konstantiniyye Üçlemesi II, 2007), Eşikte (2008) adlı roman, Café Esperanza (2010) ve Gezgin Günce - Britanya Defterleri (2011) adlarında anlatıları bulunmaktadır.
Ödülün sahibini 16 yıl gizledi
Ali Teoman, 1962 yılında İstanbul'da doğdu. Orta öğrenimini İstanbul Alman Lisesi'nde, yüksek öğrenimini ise İTÜ Mimarlık Fakültesi, MSÜ Mimarlık Fakültesi ve Sorbonne Üniversitesi Plastik Sanatlar Fakültesi'nde tamamladı. 1991'de Haldun Taner Öykü Ödülü'nü Nurten Ay adıyla alan da Ali Teoman'dı. Gizli Kalmış Bir İstanbul Masalı'nın gerçek yazarı Ali Teoman, bu kitabı kendisinin yazdığını 16 yıl sonra açıkladı. Ödülünü, usta yazar Adnan Özyalçıner'in Cambazlar Savaşı Yitirdi adlı kitabıyla paylaşan Nurten Ay aslında bir yazar değildi. Ali Teoman, edebiyat çevreleriyle sadece kitap içinde bir post-modern kurgu üzerinden şaşırtmaca değil aynı zamanda yazılan ile yazarın kimliğinin uyuşmazlığı üzerinden bir oyun oynamak istediğini söylemiş ve "Bu adi dolandırıcılık değil, yazınsal bir oyundur. Nurten Ay birkaç kez oyunu bırakmak istedi. Onu ikna ettim. Bunca yıl açık vermeden bana yardım ettiği için kendisine çok teşekkür ederim" demişti.