Bay Hiç engelliler için sahneye çıkıyor

Şair ve yazar Sabahattin Kudret Aksal'ın 1981 yılında kaleme aldığı Bay Hiç perdelerini bu kez engelliler için aralıyor. Türkiye Vodafone Vakfı tarafından sahnelenen oyun engelli gençleri sosyal hayata daha aktif ve eşit katmayı amaçlıyor

Harun Karaburç
Bay Hiç engelliler için sahneye çıkıyor

Engelli gençler sinemaya ya da tiyatroya gittiklerinde büyük sıkıntılar çekiyorlar. Özellikle tekerlekli sandalyeli gençler. Çünkü ne tiyatro, ne sinema, ne de konser salonlarında onlar için ayrılmış özel bir yer ya da rahat ilerlemelerini sağlayacak bir rampa bulunuyor. Sorun sadece yürüme engelliler için de değil. İşitme engelli gençler de bu tür aktivitelerden çeşitli sorunlardan dolayı uzak kalıyorlar. Onların da diğer insanlar gibi eşit ve aktif olmaları herkesin istediği bir şey. Ama etrafımıza baktığımızda engelliler için atılmış somut adımları elle sayabiliriz. Neyse ki bu konuda en büyük desteklerden birini Türkiye Vodafone Vakfı yapıyor. Şair ve yazar Sabahattin Kudret Aksal'ın 1981 yılında yazdığı Bay Hiç Vodafone Vakfı tarafından engelliler için özel bir gösterim yapıyor. Vodafone Vakfı'nın engellileri hayata daha aktif katılımını sağlamak amacıyla yürüttükleri Düşler Akademisi projesinin yansıması olan oyun işaret dili eşliğinde 27 Mart saat 18.00'de Salon İKSV' de engelli tiyatroseverlerle buluşacak.

HİÇ KİMSENİN HİKAYESİ

Bay Hiç'te tiyatro dünyasının iki büyük ismi Ülkü Duru ve İştar Gökseven rol alıyor. Oyun hiçlik üzerinden pek çok konuya parmak basıyor. Bireyin yalnızlığı, kadınlık ve erkeklik, gerçek ve yaratılmış olan arasındaki yaşananlar bu konulardan birkaçı. Oyun iki yıl boyunca bir kadının evinin ışığını seyreden Erkek'in bir gün ansızın Kadın'ın evine gelmesiyle başlıyor. İsmi ve kimliği olmayan Erek ile Kadın arasında geçen konuşmalar güncel sorunlarımızı günyüzüne çıkarıyor.

ENGELLİLERE TİYATROYLA ULAŞMAK

Oyunun yönetmeni Kerem Ayan Türkiye'de engellilerin sosyal hayatta daha aktif olmalarının gerekliliğine dikkat çekerken “Türkiye'de engelliyle iletişiminiz çok zor. Bu proje buna dikkat çekmeye çalışıyor. Bir sürü tiyatro, dünya tiyatrolar gününde bedava gösterim yapıyor ama engelli konusuna dikkat çeken yok.” diyerek insanları bu konuda bir çaba göstermeye davet etti. Ayan, engellilerin oyunu nasıl seyredecekleri konusunda ise “Özellikle işitme engellilerin ne tür bir tepkisi olacağını ve bu oyunu nasıl daha ilginç bir hale getireceğimizi düşünüyoruz. Hem oyunu seyredip hem işaret dili kullananlara bakacakları için bir kayıpları olacak mı olmayacak mı, onları nasıl yerleştireceğiz bu konular üzerinde çalışıyoruz ama seyredilmesi en kolay yöntemi bulacağız.” şeklinde konuştu.

Bay Hiç izleyiciyi hiçliğin iç dünyasına çekiyor

20 yıllık evliliklerinde ikinci kez beraber sahne alan Duru ve Gökseven canlandırdıkları karakterlerle seyirciyi yabancılaşan ve yalnızlaşan bireyin iç dünyasına çekiyorlar. Duru, sahnede Kadın'ın saf ve etkileyici halinin soyut bir biçimde yansıtırken Gökseven, Erkek'in tedirgin ve solgun tarafı oluyor. Yaşadığı düş kırıklıkları onun haletiruhiyesini belirliyor.

Bay Hiç 15. Diyalog Tiyatro Festivali'ni açacak

Kerem Ayan ve Ülkü Duru projesi olan Bay Hiç ilk etapta Fransa'da 2009 yılında Türk Mevsimi'nde Fransız izleyiciyle buluşmuş büyük beğeni toplamıştı. Daha sonra 17. İstanbul Tiyatro Festivali'nde Türk izleyicisiyle buluşan oyun Türkiye'de de büyük ilgi görmüştü. Çeşitli salonlarda bugüne dek sahnelenen Bay Hiç 22 Nisan- 7 Mayıs 2011 tarihleri arasında düzenlenecek olan 15. Diyalog Tiyatro Festivali'nin açılışını yapacak.