alimuratg@yahoo.com
Geçtiğimiz günlerde, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi yetkilileri tarafından, bu yılın yaz aylarına girilirken başlatılan “Şairler/Yazarlar ile Film Okumaları” adlı etkinliğin 14 Kasım Pazartesi tarihli buluşmasına davet edildim. Söz konusu etkinlikte, TYB'ye konuk olan her yazar ya da şair, kendi seçtiği bir sinema filmini katılımcılara izletiyor ve gösterimin ardından da izleyicilerle o yapıt üzerine söyleşiyor.
Ben de 13'üncü seansının konuşmacısı olacağım bu daveti memnuniyetle kabul ettim ve film gösterimi için de hayatım boyunca izlediğim yüzlerce yapıt arasından üzerimde en fazla etki bırakmış olanlardan birini, Amerikalı yönetmen Hal Ashby'nin 1979 yapımı “Merhaba Dünya”sını (Being There) seçtim.
Hayatına 57 yaşındayken intiharla son vermiş Yahudi asıllı Polonyalı yazar Jerzy Kosinski'nin aynı adlı romanından, Amerikan sinemasının en ayrıksı yönetmenlerinden biri olarak tanınan Hal Ashby'nin beyazperdeye uyarladığı “Merhaba Dünya”yı benimle birlikte izlemek ve üzerine sohbet etmek isteyen İstanbullu okurlarım, 14 Kasım Pazartesi akşamı saat 18.00'de Türkiye Yazarlar Birliği'nin İstanbul Şubesi'nde olsunlar. Onlara, bu görkemli Peter Sellers gösterisinin yanı sıra, şimdiye kadar katıldığım ve bizzat düzenlediğim pek çok söyleşide olduğu gibi, yanımda getirdiğim çikolatalardan da ikram edeceğim.
Fakat, benim bir “medeniyyet tasavvuruna bile sahip olmadığımı” varsayan ultra-entel İslâmcı kanat ise bu söyleşiden ne yapıp edip uzak durmalı; hattâ mümkünse o gece Sultanahmet bölgesi sınırlarına bile girmemeli… Çünkü, öncelikle İran ya da Güney Kore'den değil, Amerikan sinemasından bir film göstereceğiz. Mâlûm, Amerikalılar sinema yapmayı falan bilmezler. Daha da vahim olanı, batılı ateist ve nihilist filozofların görüşlerinin gönüllü fotokopiciliğini üstlenmek yerine, doğrudan doğruya kendi Müslüman gönlümüzden geçen düşünceleri aktaracağımız, karşımızdaki sinemaseverlerin merâmımızı rahatlıkla anlayabilecekleri gayet yalın bir dil üzerinden söyleşeceğiz.
TYB İstanbul Şubesi / Kızlarağası Medresesi, Divanyolu Caddesi, Hoca Rüstem Sokak, No: 6 Sultanahmet / İSTANBUL
(0212) 527 75 17 (3 Hat)
18.00-21.30 arası