Yolumuzdan dönmeyiz

Çek Cumhuriyeti''nin Hollanda galibiyetiyle grupta hesapların değiştiğini vurgulayan tecrübeli teknik adam, ''11 Ekim''de sahamızda oynayacağımız Çek Cumhuriyeti maçı daha da önem kazandı. Grubumuzdaki 10 maçın sonuna kadar gideceğiz'' dedi

Süleyman Hatısaru
Yolumuzdan dönmeyiz

Türkiye''nin EURO 2016 Elemeleri grup ilk maçında İzlanda karşısında aldığı şok yenilginin üzüntüsü yaşanırken teknik direktör Fatih Terim, ''Bu kimsenin beklediği bir sonuç değildi'' dedi ve gelecek için umutlu konuştu. Grupta Çek Cumhuriyeti''nin Hollanda karşısında galip gelmesiyle hesapların değiştiğine dikkat çeken tecrübeli teknik adam, ''11 Ekim''de Türkiye''de oynayacağımız Çek Cumhuriyeti karşılaşması daha da önem kazandı. Grubumuzdaki 10 maçın sonuna kadar gideceğiz'' ifadelerini kullandı. İzlanda karşısında 10 kişi kalmalarının da sonuca etki ettiğini vurgulayan Fatih Terim, ''Böyle bir seviyede oynanan bir maçta gerideyken üstüne sahada eksik kalmanın altından kolay kalkılabilecek bir durum değil. Saha içinde birtakım şeyleri değiştirmemize rağmen, sonucu değiştiremedik'' ifadelerini kullandı. Fatih Terim, İzlanda karşısında sahada bazı oyuncuların kendisinde hayal kırıklığı yaşattığını kaydetti. Ellerinde kaliteli oyuncular bulunduğu ve bu seviyeye uygun performans sergileyenlerin kendileriyle kalacağını aktaran tecrübeli teknik adam, ''Bazı oyucularım için hakikaten, isim de vermiyorum ama genel olarak ben de hayal kırıklığı yaşıyorum. Beklediğim bir şey değil. Milli takımlar herkesin takımıdır. Hak eden herkes formayı giyecek. Ama bir maç kaybettik. Üzüntümüzü yaşayıp, hatalarımızı tespit edip, yolumuza bakalım. Burası yüzde 100''ün üzerinde performans verilmesi gereken bir yerdir'' şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Yıldız değil performans

EURO 2016 Elemeleri grup ilk maçında İzlanda karşısında alınan farklı yenilginin şoku yaşanırken oyuncuların sahadaki performansları da tartışmaların en tepesine çıktı. Teknik direktör Fatih Terim, basın toplantısında da isim vermeden eleştirdiği oyuncular konusunda radikal bir karara imza atmaya hazırlanıyor. İzlanda dönüşünde teknik ekibiyle gelecekle ilgili planlarını paylaşan tecrübeli teknik adam, yeni bir döneme imza atacak. Milli takımda görev yapan oyuncuların hepsinin maçları ekibi tarafından bizzat takip edilecek. Yeni dönemde milli takıma seçilecek oyuncular, büyük takımlarda forma giyseler dahi isme göre değil, performanslarına göre aday kadroya çağrılacak. Formsuz olan oyuncular, yıldız da olsa kesinlikle milli takım kadrosunda yer almayacak. Fatih Terim, bir ay sonra 11 Ekim''de Türkiye''de Çek Cumhuriyeti ile oynanacak karşılaşmada bu kriterleri dikkate alarak milli takım kadrosunu belirleyecek.

Etkileyici İzlanda

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri A Grubu''nda dün İzlanda''nın Türkiye''yi 3-0 mağlup ettiği maça UEFA''nın internet sitesi de geniş yer ayırdı. ''Etkileyici İzlanda 10 kişilik Türkiye''ye çok güçlü geldi'' manşeti ile verilen haberde, İzlanda''nın çok iyi bir futbol oynadığı ve Türklere hiç şans tanımadığı yazıldı. Özellikle maçın 59. dakikasında Ömer Toprak''ın gördüğü kırmızı kart sonrası Türkiye''nin direncinin iyice kırıldığını ve art arda attığı 2 golle de İzlanda''nın maçı kopardığı belirtildi.

Son 24 yılın en kötü başlangıcı

EURO 2016 elemelerine 3-0''lık İzlanda yenilgisiyle başlayan Türkiye, 1990''daki 5-0''lık İrlanda mağlubiyetinin ardından Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası eleme gruplarına en kötü başlangıcı yaptı. İzlanda''nın başkenti Reykjavik''teki müsabakada şok bir yenilgiye uğrayan ay-yıldızlı ekip, büyük turnuvalar öncesi elemelerde 24 yıl sonra böylesine açık farkla sahadan mağlup ayrıldı. Türkiye, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası elemelerinde bundan önce en farklı yenilgili başlangıcı EURO 1992 öncesi yaptı. 17 Ekim 1990 tarihinde deplasmanda İrlanda Cumhuriyeti''ne 5-0 mağlup olan Türk Milli Takımı, o tarihten bu yana büyük turnuvaların grup elemelerindeki ilk maçlarını bu kadar açık farkla yitirmedi.

İzlanda''dan itiraf: ''Bu kadarını beklemedik''

Türkiye''yi sahasında 3-0 mağlup eden İzlanda''da kaptan Aron Einar Gunnarsson, böylesine bir galibiyeti kendilerinin de beklemediğini açıkladı. Ülke basınına konuşan 25 yaşındaki orta saha, ''Bu tarifsiz bir şey. Her şey çok iyi gitti ve herkes becerisini ortaya koydu. Son elemede oynadığımız oyun da bize güven verdi. Gruplara iyi başlamayı hedefliyorduk ancak bu kadarını da beklemiyorduk'' ifadelerini kullandı. İngiltere''de Cardiff City forması giyen futbolcu, ''Şu anda amaçlarımızdan birisine ulaştık ama devamı gelmeli. Bu yarışta başarılı olmaya odaklanmalıyız'' şeklinde konuştu.

Sneijder patladı: Utanç verici

EURO 2016 Elemeleri A Grubu ilk maçında Çek Cumhuriyeti''ne 2-1 mağlup olan Hollanda''da Wesley Sneijder maç sonunda oldukça sinirliydi. Oynadıkları oyunun tatmin edici olmadığını kaydeden tecrübeli oyuncu, ''Oynadığımız sistemin ne olduğu beni ilgilendirmiyor. Tozluklarımızı indirmeli ve sonra aynaya bakmalıyız. Mağlubiyet utanç verici. Artık daha sert konuşmanın zamanı geldi. Kendimi tartışmanın dışında bırakmıyorum, ben de tam olarak hazır değilim. Dünya Kupası''nın ardından ''şükür'' modundaydık, ancak artık birbirimize karşı dürüst olmalı ve bir sonraki ay daha farklı olacağını söyleyebilmeliyiz'' ifadelerini kullandı. 10 Ekim günü Kazakistan ile oynayacakları mücadeleyi kazanmaları gerektiğini söyleyen Sneijder, ''107 kez milli oldum ve üst üste 2 maç kaybettiğimi hatırlamıyorum. İyi bir Dünya Kupası yürüyüşü gerçekleştirdik, ancak artık bunun üzerinde duramayız. Her şeye sıfırdan başlıyoruz'' diye konuştu.