Erdoğan milli füze savunma sisteminin ismini ilk kez açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Teknoloji Geliştirme Altyapı Açılış Töreni'nde konuştu. Milli uzun menzilli füze savunma sisteminin adının SİPER olduğunu açıkladı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

TÜBİTAK Milli Teknolojileri Geliştirme Altyapıları açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, program öncesinde tesisleri gezerek yetkililerden bilgi aldı. Savunma sanayinde gelinen noktaya ilişkin bilgi veren Erdoğan, yerlilik oranının yüzde 65’in üzerine çıkartılması gerektiğini söyledi.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

"Türkiye; savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinin her alanında söz sahibi olma yolunda hızla ilerliyor.

Bugün burada birbirinden önemli milli teknoloji geliştirme alt yapılarını ve sanayi projelerini test etmek için bir araya geldi. Bu projelerin ülkemizi kazandırılmasında emekleri geçen bütün hocalarımıza ve mühendislerimizi tebrik ediyorum.

FOTOĞRAF 63
Cumhurbaşkanı Erdoğan açtı: Dünyadaki sayılı laboratuvarlardan
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK SAGE Yerleşkesi'nde düzenlenen Milli Teknoloji Geliştirme Altyapıları Açılış Töreni'nde katılımcılara hitap etti. Erdoğan, birbirinden önemli milli teknoloji geliştirme altyapılarının açılışı, savunma sanayi projelerinin teslimi ve testleri dolayısıyla bir araya geldiklerini anımsattı.


Yerlilik oranını yüzde 65'e çıkardık

Yüksek çözünürlüklü gözlem uyduları, uydu fırlatma sistemleri konusunda gerçekten önemi neticeler alıyoruz. Hedeflerimizden biri de uydu kameraların ve büyük çaplı aynaların ülkemizde üretilmesiydi. OPMER işte bu amaçla kurulmuştur.

Savunma sanayiinde yüzde 20’lerde olan yerlilik-millîlik oranını, bugün yüzde 65’lere çıkardık. Ulaştığımız seviye ile yetinemeyiz. İşte bu anlayışla savunma sanayine yüzde 65 olan millilik oranını daha da yukarılara taşıyacağız.

Erdoğan tarihi projeleri test etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karaman'a yaptığı canlı bağlantıda, HABRAS test alanında 1 metre duvar kalınlığı olan sığınak delinerek imha edildi. İlk kez yapılan test 7 saniye sürdü ve başarıyla gerçekleştirildi. Ardından Pulat mühimmatının atış testi yapıldı. 1 dakika süren test başarıyla sonuçlandırıldı. Ardından TÜBİTAK Bilgem kapsamındaki Işın Projesi'nin testi gerçekleştirildi. Işın projesi testi, Kırıkkale'de ilk kez yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emriyle Kırıkkale'de yüksek güçlü lazer saha test alanında yapılan test başarıyla sonuçlandırıldı ve 20 kilovatlık milli lazer silah ile 1.5 kilometre mesafedeki 3mm kalınlığında çelik hedefi imha edildi.


Savunma sanayimiz sınırla sayıda ülkenin sahip olduğu bir özelliğe sahip olacak

SAGE'nin geliştirdiği yüksek silah sistemleri ile savunma sanayimize büyük katkıda bulunuyor. HABRAS da bu katkılardan biridir. HABRAS'ın işleme alınması ile birlikte savunmaya sanayimiz sınırlı sayıda ülkenin sahip olduğu bir özelliğe sahip olacak. Bu kritik sistemin ülkemize ve savunma sanayimize hayırlı olmasını diliyorum.

Savunma sanayimizin başka bir özgün ürünü de ışın projesidir. Bu proje kapsamında üretilen lazer ve lazer sistemlerimiz hedefler üzerinde başarı sağlandı. Lazer silahlarımız üretildi ve test aşamasına getirildi.

İlk teslimatlar 2021'de

Sınırlarımız içinde ve dışındaki operasyonlarda yerli savunma sanayi araçlarını aktif olarak kullanıyoruz.

Uzun menzilli bölgesel hava füze sisteminin ilk adımını atıyoruz. Milli hava savunma sisteminin adı SİPER'in çalışmalarına başladık. İlk teslimatları 2021 yılı sonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor."