Kenevirden yaptıkları cep telefonu kabı ile radyasyonu engellediler

Eskişehir’de ETİ Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri endüstriyel kenevir lifi kompozitlerinden yararlanarak telefon kılıfı yaptı. Tasarlanan kılıf, telefonun yaydığı radyasyonu engelliyor.

Kenevirden geliştirilen telefon kılıfına lise öğrencileri, patent alıp seri üretime geçmek istiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından, yıllarca yasaklanan kenevirin kullanımındaki engeller kalkınca, Eskişehir’de ETİ Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri de endüstriyel kenevir lifi kompozitlerinden yararlanarak cep telefonu kabı yaptı. Bu kaplar, cep telefonlarının yaydığı kansere neden olan elektromanyetik radyasyonun etkilerini azaltıyor.

500 PROJEDEN İLK 30’A GİRDİLER

Milli Eğitim Bakanlığı ve Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın düzenlediği GençBizz Liselerarası Girişimcilik Programı’na katılarak 500’den fazla projenin içinden ilk 30’a kalan öğrenciler, 25 Mayıs tarihinde İzmir’deki ulusal finale katılacak, buradan da başarılı bir sonuç alabilirlerse sırada 123 ülkenin katılacağı dünya finali olacak. Yarışma formatına göre bir şirket kuran öğrenciler, TULPAR ismini verdikleri şirketlerinde geliştirdikleri Radoff adını verdikleri bu cep telefonu kabı ile önemli bir girişimcilik örneği de vermiş oldular. Lise öğrencileri, fen alanında geliştirdikleri bu çalışmada; kenevir liflerinden yaptıkları cep telefonu kabı ile cep telefonlarının yaydığı, kansere neden olan elektro manyetik radyasyonu keserek insan sağlığına zararlı etkilerini azalttılar.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/04/29/02/57/resized_540bf-249a6136a689010_03.jpg

ÖNCE LÜLETAŞI SONRA BOR MADENİNİ DENEDİLER

Öğrenciler Nurullah Çelik, Emrullah Çelik, Hüseyin Çağrı, Melike Nur Dumlupınar, Öykü Simay Şağban yarışmaya Danışman Öğretmenleri Sema Yalçın ve Mentorleri ESOGÜ Öğretim Üyesi Umut Koç ile birlikte hazırlandı. Öğrencilerden Nurullah Çelik, buluşları Radoff’u şöyle anlattı:

YATIRIMCILARIN DESTEĞİNE İHTİYAÇLARI VAR

Şu anda 12 bin 90 liraya ihtiyaçları olduğunu belirten Nurullah Çelik, şu ifadeleri kullandı:

PATENT ALARAK SERİ ÜRETİME GEÇMEK İSTİYORLAR

Melike Nur Dumlupınar ise “Bu fikrimizin kopyalanma riskine karşı önlem almak için patent almamız gerekiyor, bunun için de yatırımcıların desteğine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu. Emrullah Çelik ise, bu proje için yatırıma ihtiyaç olduğunu anlatarak "Bu tür destekler bizim için çok önemli, çünkü amacımız uluslararası arenada bir başarı elde edebilmek” dedi. Hüseyin Çağrı da şöyle konuştu:

Öykü Simay Şağban da çalışmalarını sürdürebilmek için çok sayıda sponsorluk görüşmesi gerçekleştirdiklerini, ancak henüz bir sonuç alamadıklarını kaydetti. Öykü Simay Şağban, seri üretime geçebilmek için maddi olarak desteklenmeleri gerektiğini belirterek, melek yatırımcıların bu aşamada yardımlarını beklediklerini vurguladı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/04/29/02/57/resized_4c727-1c977493a689010_01.jpg

GİRİŞİMCİLİK ÖRNEĞİ

Proje Danışmanı Tarih Öğretmeni Sema Yalçın ise şunları söyledi: