Eyüboğlu ve Eblehan eski görkemine kavuşturulacak

Gaziantep'te en eski yerleşim yerlerinden, Eyüboğlu ve Eblehan mahalleleri ihtişamına kavuşacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, “Amacımız modern kent alanı içinde büyük oranda özgün kimliğini korumuş olan sokaklar ile geleneksel mimarinin tanıtılması ve yaşatılmasıdır” dedi.

Zabit Durmuş
Eyüboğlu ve Eblehan eski görkemine kavuşturulacak

Gaziantep'in en eski yerleşim yerlerinin başında gelen, Eyüboğlu ve Eblehan mahalleleri eski günlerindeki ihtişamına kavuşuyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Gaziantep'in en eski yerleşim yerlerinin başında gelen Eyüpoğlu ve Eblehan mahallelerinde büyük oranda özgün kimliğini korumuş olan sokaklar, evler bulunmaktadır. Amacımız modern kent alanı içinde geleneksel mimarinin tanıtılması ve yaşatılmasıdır. Tarihi ve kültürel mekanların bulunduğu bu semtlerin ve sokakların korunmasına özel bir önem vermekteyiz" dedi. Tarihten gelen tüm yaşam izlerinin nesiller boyu yaşayacağını dile getiren Başkan Asım Güzelbey, "Gaziantep'in geleneksel konut dokusunun yoğun olarak bulunduğu; Mehmet Tevfik Uygunlar Sokak, Abdullah Edip Sokak, Eyüboğlu Cami Ara Sokak, Eyüboğlu Sokak, Eblehan Caddesi, Prof. Dr. Metin Sözen Sokak, Turfan Hamamı Caddesi, Bay Sokak ve Ali Özaldan sokaklarının Sokak Sağlıklaştırma Projesi Belediyemiz İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır" diye konuştu.

KAMU VE SİVİL BİRLİKTE YAPACAK

Antep evlerinin ve sokakların özgün kimliğine kavuşacağını ifade eden Güzelbey, "Eyüboğlu ve Eblehan Sokak Sağlıklaştırma' işi ile kültürel mirasımız olan Antep evleri ve sokakları hak ettiği özgün kimliğine kavuşacak ve Bey mahallesi ile birlikte bu sokaklar bir çekim merkezi haline gelecektir. Turizm potansiyeli artacağı gibi geleneksel dokunun korunmasıyla tarihten gelen tüm yaşam izlerinin nesiller boyu yaşatılmasının sağlanacağı projemiz, diğer bütün projelerimizde olduğu gibi kamu-sivil birlikteliğinin bir örneği olacak" şeklinde konuştu.

SOKAKLAR ÖZÜNE DÖNECEK

Eyüboğlu ve Eblehan Sokak Sağlıklaştırma çalışması hakkında teknik bilgiler veren İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan ise şunları söyledi: “Özgün sokak dokusu korunmuş olan bin 295 metrelik bir aks üzerindeki sokaklarda, yöresel keymıh taşından yapılmış olan tescilli, tescilsiz 167 adet ev yer almaktadır. Büyük oranda korunmuş olan sokakların restitüsyon, rölöve ve restorasyon projeleri hazırlanarak Haziran 2011 tarihinde de ihalesi yapılmıştır. 19 Eylül 2011 tarihinde fiilen işe başlanılmış olup, işin 14 Temmuz 2012 tarihinde tamamlanması planlanmaktadır. Hazırlanan proje kapsamında; bütün evlerin sokağa cephe veren taraflarında, bahçe duvarlarında, kapılarda, pencere doğramalarında, cumbalarda ve çatılarda restorasyon işerinin yapılması planlanmaktadır. Sokaklardaki mevcut asfalt kaldırılıp tüm alt yapılar yenilenerek elektrik ve telefon hatları da yer altına alınacak. Tüm bu uygulamalardan sonra sokaklar geleneksel kesme bazalt taş ile döşenecek.”