Süne ile mücadelede 1,2 milyar lira kurtuldu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, buğdayda kalite ve verim kaybına yol açan süneye karşı 2012 yılında 10 milyon dekarlık alanda mücadele yürüttü. Bakanlık bu sayede 1 milyon 800 bin ton buğdayı süne zararından kurtararak milli ekonomiye 1.2 milyar lira kazandırdı.

İha
Süne ile mücadelede 1,2 milyar lira kurtuldu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, buğday üretiminde süne zararlısının yol açtığı yüzde 70'e varan verim ve kalite kaybının önüne geçmek için Bakanlığın, 52 ilde süne ile mücadele çalışması yürüttüğü belirtildi. Bu yıl iklim şartlarının olumsuz etkisiyle geçen yıla oranla artış gösteren süneye karşı çalışma alanını genişlettiği kaydedilen bakanlığın, 40 milyon dekar alanda arazi kontrol ve takip çalışması yaptığı kaydedildi. Açıklamada, "569 ekip ve bin 903 teknik personel, 7 bin 294 köyde süneye karşı kışlak, kıymetlendirme, yumurta parazitlenme ve nimf sürveyleri üzerinde çalıştı. Sürvey çalışmaları sonucunda 14 milyon dekar alanda mücadele kararı alındı.

1,8 MİLYON TON BUĞDAY KURTARILDI

Mücadele kapsamında 25 ilde 10 milyon dekar alanda süneye karşı ilaçlama yapıldığı ifade edilen açıklamada, süneye karşı mücadeleyle ilgili şu bilgilere yer verildi:

"Süneye karşı ilaçlamanın yanı sıra biyolojik mücadele yöntemi de kullanıldı. Biyolojik mücadeleye destek amacıyla toplam 5 milyon 400 bin faydalı böcek salındı. Çiftçi eğitimini de program kapsamında değerlendiren Bakanlık, 65 bin çiftçiye süne ile mücadele eğitimi verdi. Mücadele için 5 milyon lira harcanan alandan 2 milyon 500 bin ton dolayında buğday hasat edildi. Bu miktarın 1 milyon 800 bin tonu süne mücadelesi sonucunda kurtarıldı. Buğdayın taban fiyatı göz önüne alındığında süneye karşı mücadele sayesinde 1.2 milyar lira milli ekonomiye katkı sağlandı."

TANELERE EMEREK ZARAR VERİYOR

Bakanlığın açıklamasında sünenin, buğday taneleri sertleşmeden içeriğinin büyük bir kısmını emerek bitkiye zarar verdiği ifade edilirken, bunun sonucunda buğdayın içi büyük ölçüde boşalarak hafiflediği ve buruşuk bir görünüm kazandığı, buğday tanesi sertleşince ise süne vücudundan salgıladığı sindirim salgısı ile bazı enzimlerle olgunlaşmış taneleri yumuşatıp glutende yumuşamaya neden olduğu bilgisi yeraldı.

MÜCADELE KALİTEYİ DE ARTIRDI

Sünenin tarlada başaktaki daneleri emerek yaptığı zararın, buğdayı işleme sırasında özellikle de ekmekçilikte kaliteyi doğrudan etkilediğinin ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

"Gluten yapısı bozulduğundan ekmekte istenilen kabarma sağlanamıyor. Bu kapsamda buğdayın kalitesi de belirli sayıdaki veya miktardaki buğdayın içinden tespit edilen zarar görmüş danelerin sağlam danelere oranı ile ölçülüyor. Bakanlığın son yıllarda yürüttüğü çalışmalar sonucu 2003 yılında yüzde 1,2 olan zarar görmüş tane oranı, binde 69'a kadar düşürüldü. Bu sayede buğdaydaki kalite oranı artırıldı."