Üç öğretmen arkadaş, birlikte limited şirket kurabilir mi?

Ahmet Ünlü
Üç öğretmen arkadaş, birlikte limited şirket kurab

Üç öğretmen arkadaş bir limited şirket kurarak ticaret yapmak istiyoruz.. Devlet memuru olmamız açısından limited şirket kurucusu veya hissedarı olmamızın bir mahzuru var mıdır?

Bu husus için hem 657 sayılı Kanun'a hem de 6742 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na bakmak gerekmektedir. 657 sayılı Kanun'un “Ticaret ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağını” düzenleyen 28'inci maddesinde memurun ticaret kanuna göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamayacağı, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamayacağı, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamayacağı hüküm altın alınmıştır.

6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 540'ıncı maddesinde ise sorunuza cevap teşkil etmek üzere şu hükme yer verilmiştir:

“Aksi kararlaştırılmış olmadıkça, ortaklar hep birlikte müdür sıfatıyla şirket işlerini idareye ve şirketi temsile mezun ve mecburdurlar. Şirket mukavelesi veya umumi heyet kararı ile şirketin idare ve temsili ortaklardan bir veya birkaçına bırakılabilir. Kuruluştan sonra şirkete giren ortaklar, bu hususta umumi heyetin ayrı bir kararı olmadıkça, idare ve temsile mezun ve mecbur değildirler. Limited şirketin temsilcileri arasında bir hükmi şahıs bulunduğu takdirde, ancak o hükmi şahıs adına limitet şirketin temsil ve idaresini üzerine almış bulunan hakiki şahıs limitet şirketin temsilcisi olarak tescil ve ilan edilir.”

Bu hükümler birlikte değerlendirildiğinde, her üçünüzün de devlet memuru olması nedeniyle kurulacak şirketin müdürünün üçünüzden birisi olmak zorunluluğu vardır. Bu şu anki mevzuata göre mümkün değildir. Ancak, memur olmayan başka bir ortak bularak şirket kurmanız ve memur olmayan ortağın müdür olması halinde bir sakınca oluşmayacaktır. Burada önemli olan husus müdür olup olmamaya ilişkindir yoksa limited şirket hissedarlığına ilişkin bir sınırlama bulunmamaktadır.