|

Arakan'da neler oluyor? Arakan'da olaylar nasıl başladı?

Burma, yeni adıyla Myanmar'da katliam, vahşet, soykırım en üst seviyeye ulaştı. Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Amerika ve diğer Avrupa ülkeleri bu katliama sessiz. Faşist budist yönetimi sivil halka acımasızca saldırılar düzenleniyor. Peki Arakan'da olaylar nasıl başladı ve Arakan'da neler oluyor? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
11:00 - 29/08/2017 الثلاثاء
Güncelleme: 11:45 - 29/08/2017 الثلاثاء
Diğer
​Arakan'da neler oluyor? Arakan'da olaylar nasıl başladı? sorularının yanıtı haberimizde.
​Arakan'da neler oluyor? Arakan'da olaylar nasıl başladı? sorularının yanıtı haberimizde.

Arakan'da Müslümanlara yönelik katliamlar en süt seviyeye ulaştı. Myanmar’da Müslümanlara yönelik tecrit ve katliam devam ederken, Avrupa Rohingya Konseyi yaptığı açıklamada, uluslararası camiayı bölgede bulunan Müslümanları koruma altına alma çağrısı yaptı. Myanmar ordusuna ait askerlerin Arakan Müslümanlarının yaşadığı bölgelere yaptığı saldırıların son bir haftada hızlandığı ifade edilen açıklamada, sivil halka özel yetiştirilmiş askeri birliklerle saldırılar düzenlendiği belirtildi.

Öte yandan açıklamada bölgedeki Arakan Müslümanlarına yönelik saldırıların etnik temizlik amaçlı olduğu ifade edildi. Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Amerika ve diğer Avrupa ülkelerinin yaşanan insanlık krizine müdahale etmesi istendi.Bangladeş hükümeti, Myanmar’ın Arakan bölgesinde yeniden başlatılan çatışmaların alevlenmesi üzerine kaçmak isteyen Rohingyalı Müslümanların ülkeye girişine izin vermiyor. Binlerce Rohingyalı Müslüman, 3 gündür sınır bölgesinde bekliyor.


ARAKAN'DA NELER OLUYOR?
Arakan Müslümanlarının evleri ateşe verildi

Arakan’da Müslümanların evleri Myanmar ordusu tarafından ateşe verildi.Arakan’da Müslümanların yaşadığı Tangana bölgesinin Filhali köyünde Rohingya evleri Myanmar ordusu tarafından ateşe verildi. Edinilen bilgiye göre, Myanmar ordusu sabah saatlerinde bölgeye gelerek evleri ateşe verdi.

Arakan’da acı verici Aylan bebek tablosu daha

Arakan’da devam eden çatışmalardan kaçan bir ailenin bebeği, Naf nehrinde botun batması sonucu hayatını kaybetti.Arakan’da devam eden çatışmalardan kaçıp, komşu Bangladeş’e girmeye çalışan Müslüman bir ailenin bebeği, Naf nehrinde botun batması sonucu hayatını kaybetti.Naf nehrinde botun batmasıyla hayatını kaybeden çocuğun fotoğrafı sosyal medyada ise büyük yankı buldu.Geçen yıl Suriye’den Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra Muğla’nın Bodrum ilçesinde, bulunduğu teknenin batması sonucu hayatını kaybeden SuriyeliAylanbebeğinfotoğrafına oldukça benzeyen bu fotoğraf, sosyal medyada ‘Aylan kızı’ olarak adlandırıldı.Paylaşılan fotoğrafla beraber ArakanMüslümanlarının yaşadıkları dram ve acı, fotoğraf altında farklı şekilde yorumlandı. Sosyal medyalarda paylaşılan bu fotoğrafta insanlar ‘Rohingyalara destek olun’ paylaşımı yaparken, Aylan bebeğe atıfta bulunarak benzer acının Arakan’da sürdüğü anlatıldı.



"Arakan'da son 3 günde 2-3 bin Müslüman katledildi"

Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Sözcüsü Dr. Anita Schug, Myanmar'ın Arakan eyaletinde son 3 günde ordu mensuplarının yaptıkları saldırılarda 2 ila 3 bin arası Müslüman'ın katledildiğini, 100 binden fazla Müslüman'ın da yerinden edildiğini söyledi.

Sözcü Schug, yaptığı açıklamada, "Arakan'da son günlerde Müslümanlara karşı ordu mensuplarının yaptığı katliamlar 2012 ve geçen yıl ekim ayında yaşananlardan kat kat daha fazla. Durum hiç bu kadar kötü olmamıştı. Arakan'da yaşanılan yavaşlatılmış bir soykırım ile karşı karşıyayız." dedi.

Sadece Arakan'ın Rathedaung kentine bağlı Saugpara köyünde dün 900-1000 arasındaki Müslüman'ın öldürüldüğü bilgisini aktaran Schug, bu katliamdan sadece bir erkek çocuğun hayatta kaldığını belirtti.

İsviçre'de tıp doktoru olarak çalışan Schug, Arakan'da sahada bulunan tüm aktivist ve yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, son üç günde Arakan'ın çeşitli köylerinde en az 2-3 bin Müslümanın katledildiğini söyledi. Schug, katliamların arkasında Myanmar ordu mensuplarının olduğunun altını çizdi.

Arakan'da 100 binden fazla sivilin bugün itibariyle yerinden edildiğini anlatan Schug, 2 bin Arakanlı Müslüman'ın Myanmar-Bangladeş sınırında mahsur kaldığını, sınırın Bangladeş tarafının hükümet tarafından kapatıldığını belirtti.



ERC Sözcüsü, yine Anaukpyin ve Nyaungpyingi köylerinin yerli Budist halk tarafından kuşatıldığı bilgisini paylaşarak, "Bu kişiler Myanmar hükümetine mektup yazarak masum olduklarını ve hiçbir suça bulaşmadıklarını belirttiler, kuşatmanın kaldırılmasını ve acilen köylerden tahliye edilmelerini talep ettiler. Fakat, Myanmar hükümeti cevap dahi vermedi. Tam sayılarını bilmiyoruz, ama bu köylerdeki yüzlerce kişinin hayatı tehlikede." dedi.

Rathedaung kentine bağlı Auk Nan Yar kentinden 23 Ağustos'da 100 kadar köylünün de bilinmeyen bir yere götürüldüğünü anlatan Schug, bu kişilerin öldürüldüğünden endişe edildiğini kaydetti.

Schug, Arakan'daki katliamın durdurulması için başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Arakan olayları nasıl başladı?

Myanmar, resmi adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti ve ayrıca Burma ya da Birmanya, adıyla da bilinen ülk. Myanmar, Güneydoğu Asya'da, Andaman Denizi ve Bengal Körfezi kıyısında yer alıyor. Myanmar'da 7 eyalet bulunuyor. Ülkenin Kuzeybatı sınırında yer alan Arakan bu eyaletlerden birisi.

Sorunların temel sebebi: 1982'deki 'vatansızlık' kararı!

Rohingyaların yaşadığı katliamların en önemli nedeni Myanmar hükümetinin, kurulduğu günden bu yana sürdürdüğü ve 1982 yılında kabul edilen Vatandaşlık Kanunu ile de resmileştirdiği Rohingyaların tanınmaması durumu. 1982’de çıkarılan kanun ülkedeki bütün etnik grupları vatandaş olarak kabul ederken, Rohingyalar ülkenin vatandaşı olarak kabul edilmemiş ve resmen ‘vatansız bir halk’ konumuna düştü.


Arakan'da 3 buçuk milyon Müslüman yaşıyordu. Ancak Myanmar hükümetinin haksız uygulamaları ve katliamları sonucu bugün bu rakamın 1 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanların Bengal (Bangladeşli) olduğunu ve 1800'lü yıllardaki İngiliz sömürgesi döneminde buraya getirildiğini savunduğu için kimlik vermeyi reddediyor. Resmi rakamlara göre ülkenin yüzde 89'u Budistlerden oluşuyor. Ancak uluslararası kurumların raporlarına göre Myanmar'da yüzde 20 civarında Müslüman nüfusu bulunuyor.

Myanmar dışındaki Arakanlı Müslüman nüfusunun da 1 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Ağırlıklı olarak Bangladeş, Hindistan gibi ülkelere sığınan Arakanlı Mülteci Müslümanlar ise, bulunduğu ülkelerden geri gönderilmekle tehdit ediliyor.


Katliamın perde arkası

Tarihten bu yana Myanmar hükümeti yüzünden 'kimlik' sorunu yaşayan Arakanlı Müslümanların bugün katledilmesine gerekçe olarak gösterilen olaylar ise 2012 yılında patlak verdi.

Özetle şöyle; 2012 yılının Mayıs ayında, 3 kişilik Budist Rahip grubu, 26 yaşındaki Myanmarlı bir kadına tecavüz edip ardından onu öldürüyor. Budist Rahipler, öldürdükleri genç kadının cesedini, bölgede bulunan bir Müslüman köyünün yakınlarına bırakıp kaçıyor. Cesedin bulunmasının ardından yetkili Budist Rahipleri ve Burma Hükümet yetkilileri kadına yapılanlardan Müslümanları sorumlu tutuyor. Konuyla hiç alakası olmayan 3 Müslüman genç Budistlerin hedef göstermesi sonucu tutuklanıyor. Tutuklanan gençlerden biri dövülerek öldürülüyor. Diğer ikisi de Myanmar mahkemeleri tarafından ölüm cezasına çarptırılıyor. Böylece Myanmar hükümeti, tüm dünyanın gözü önünde Müslümanlara karşı bir katliamın ilk somut adımlarını atmış oluyor.

Bu olayın ardından, Myanmar içinde Arakanlılara karşı bir anti-propoganda başlatılıyor. Myanmar, "Arakan Myanmar'ın bir vilayeti değildir. Onlar Bangladeşten gelen illegal göçmenlerdir" söylemiyle Müslümanları tarih boyu maruz kaldığı dışlamayla bir kez daha yüzleştiriyor.

Arakanlılar ne istiyor?

Myanmar hükümeti tarafından dışlanan ve yok sayılan Arakanlı Müslümanların talepleri ise şunlar:

#Arakan
#ArakandaKatliamVar
#Myanmar
#Burma
٪d سنوات قبل