T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Faşist Berlusconi

İtalya Başbakanı'nın, "Batı uygarlığı İslam'dan üstündür. Batı, komunizmi yendiği gibi başkalarını da yenmeli. Bu, bin dörtyüz yıl öncesine takılıp kalan İslam'la çatışmaya kadar gitse bile" şeklindeki sözleri Dünya'yı ayağa kaldırdı.

Beş yüz bin müslümanı barındıran İtalya'nın yolsuzluklarıyla ünlü Başbakanı Silvio Benlusconi'nin Batı dünyasını İslam'la savaşa çağıran konuşması dünyada büyük tepkilere neden oldu. Batı'nın müslümanlara uygarlık dersi vermesini ve İslam medeniyetini altetmesini isteyen Berlusconi, İslam'ın bin dörtyüz yıl öncesinde kalmış bir medeniyet olduğunu söylemesi, ABD öncülüğünde İslami hareketlere karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun ucunun nerelere kadar varabileceğini ortaya koydu.

Berlusconi önceki gün yaptığı konuşmasında Batı'nın İslam'dan üstün olduğunu söylemişti. Berlusconi, "Batı terörizme karşı strateji oluştururken, kendi uygarlığının İslam dünyasına üstün olduğunu göz önüne alarak güven duyması gerekir" dedi.

"Batı İslam'la hesaplaşmalı"

"Batı, tıpkı komunizmi yendiği gibi başka toplumları da yenmek zorundadır. Bu başka bir medeniyetle, bin dörtyüz yıl öncesine takılıp kalan İslam'la çatışmaya kadar gitse bile" diyen Berlusconi, "İnsanlara geniş refah sağlayan, insan hakları ve dine saygıyı garanti altına alan bir değerler sisteminden oluşan bizim uygarlığımızın üstünlüğünün bilincinde olmalıyız" dedi. "Bu saygı İslam ülkelerinde kesinlikle yoktur" diyen İtalya Başbakanı, Batı değerlerine olan bu güvenin yeni strateji oluşturulurken Batı'ya rehberlik etmesini istedi.

Berlusconi'nin bu ağır ve keskin ifadeleri sadece müslüman dünyada değil, Avrupa'da da çok ciddi rahatsızlıklara neden oldu. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Berlusconi'nin Batı uygarlığının üstünlüğüne ilişkin sözleri için "İtalyan Başbakanı'nın sözleri aklın sınırlarını aşıyor. Batı uygarlığının İslam'dan üstün olduğuna ilişkin sözleri ırkçılık..." dedi. Berlusconi'nin iktidar ortakları arasında neo-faşist Ulusal Birlik partisi de bulunuyor.

ABD: Rahatsız olduk

Dışişleri Bakanı İsmail Cem`in, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve ABD Başkanı Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ile Beyaz Saray`da yaptığı görüşmede Berlusconi'nin sözleri gündeme geldi. Cheney, bu olayın doğru olmadığını umduğunu kaydederken, Rice, bu sözlerden dolayı rahatsızlık duyduklarını kaydetti.

Tehlikeli sözler AB'yi karıştırdı

AB Dönem Başkanı Belçika'nın Başbakanı Guy Verhofstadt, üzüntüsünü dile getirdiği bir açıklama yaparak, "bu sözlerin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini" ifade etti ve "Medeniyetlerin buluşması yerine, aşağılama duygularının beslenmesi söz konusu ediliyor" dedi. Verhofstadt, "İslam dünyasıyla diyalog ve yakınlaşmanın hedeflendiği bir dönemde" bu sözlerin, "uygunsuz" olduğunu, "AB Konseyi'nin geçen hafta aldığı kararlara ters düştüğünü" anlattı.

"Barbarca ve aptalca"

Belçika Dışişleri Bakanı Louis Michel de, Berlusconi'nin sözlerini, "yersiz, barbarca ve aptalca" olarak nitelendirdi. Michel, "Bu çok ciddi ve vahim bir olaydır" diyerek, "Avrupa'nın değerleri, bizim uygarlığımızın başka bir uygarlıktan üstün olduğunu söylememize izin vermez" ifadesini kullandı ve "Müslüman dostlarımızın, iyi niyetimizden şüphe etmeyeceklerini umuyorum" dedi. Brüksel İslam Merkezi'ni ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi ise, "Hiçbir şekilde, medeniyetler savaşına girişmeyeceğiz. Böyle bir savaş geleceğimizi karartır" dedi.

İtalyan ordusu ABD emrinde

İtalyan basını, ABD'nin askeri harekatına İtalya'nın katılma hazırlıkları yaptığını yazdı. Başbakan Berlusconi, "İtalya, müttefiklerinin istediği tüm desteği verecek" derken, basına yansıyan haberlerde, İtalya'nın 3 üs, 47 uçak, bir düzine gemi ve 12 bin asker hazırladığı belirtildi.

Corriere della Sera gazetesinin haberinde, ülkede bulunan NATO üslerinden kuzeydeki Trieste kentinde bulunan Aviano, Sicilya adasındaki Sigonella ve Sardunya adasındaki Decimomannu'nun harekatta müttefiklerin kullanımına verileceği belirtildi.

Haberde, "İtalya'ya, Körfez Savaşı'nda üstlendiği görev benzeri bir görev üstlenmesi talebi gelebilir. Bu durumda deniz ve hava üsleri alarma geçecek. Süper teknolojiye sahip Mimbelli ve Durand de la Penne diye adlandırılan füze fırlatma rampaları ve Garibaldi tipi uçak gemileri kullanılabilir. Fırkateynlerin ve yakıt ikmal gemilerinin Körfez Savaşı'nda olduğu gibi Arap sularına yollanması gündeme gelebilir" denildi.

 
ABD 100 hedef belirledi
ABD, Afganistan savaşının ilk gününde vurulacak 100 hedef belirledi. Bazı Amerikan askerlerinin kuzeyden Afganistan'a girdiği iddia edildi. Körfez'de askeri yığınak sürüyor.
ABD Taliban'la gizli görüşmeler yapıyor
'Türkiye stratejik ortağımız'
Terörizme karşı uluslararası koalisyon oluşturmak isteyen ABD, "stratejik ortak" olarak Türkiye`nin verdiği desteğin, duygulandırıcı ve yüreklendirici olduğu mesajını iletti. Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve ABD Başkanı George W. Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ile Beyaz Saray`da yaptığı görüşmede, Cheney ve Rice, "Türkiye zaten bizim stratejik ortağımız. Terörizmle mücadelede bu desteğin geleceğini biliyorduk. Ancak somut olarak ifade edilmesi bizi duygulandırdı ve yüreklendirdi. Bu katkının devamını bekliyoruz" mesajını verdi.
Ulema, Taliban'a Gönderilecek
Pakistan, Ulema'nın üst düzey yetkililerinden oluşan bir heyeti, Taliban'a gönderecek. Gazi Hüseyin Ahmed, Molla Semiül Hak, Molla Fazlur Rehman ve Molla Şah Ahmed Nurani'den oluşan heyet, Taliban ile görüşecek. Karar Pakistan-ABD görüşmeleri sırasında alındı. Bu arada ABD Başkanı George Bush'un Senatör Jesse Jackson'ı arabulucu olarak Taliban'a göndermek istediği ortaya çıktı. Bazı iddialara göre ise, önce Taliban rahip Jackson'ı aradı.
Gazze'de beş Filistinli katledildi
Gazze Şeridi`nde dün İsrail askerlerinin ateş açması sonucu öldürülen Filistinlilerin sayısı 5'e yükseldi. Gazze Şeridi`ndeki Refah geçiş noktasında, İsrail askerlerinin 15 yaşındaki Muaviye Ali Nahil`ı vurduklarını duyurdu. İsrail tanklarının, Refah kenti yakınlarında özerk Filistin topraklarına girmesi sırasında çıkan çatışmada 3 Filistinli öldürülmüştü. Gazze Şeridi`ndeki bir Yahudi yerleşim birimi yakınında bir Filistinli`yi vurarak öldürdükleri bildirilmişti.
28 Eylül 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED