T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

Aracı kullanmayalım!

Batı medyası İslam dünyasını etkilemek için web sitelerinde Arapça dil seçeneği sunarken, Türk medyası bu coğrafyaya seslenmek için çaba göstermiyor.

İslam dünyası ve Türkiye dünyadaki gelişmeleri Batı medyası ve Batılı haber ajanslarından alıyor. İslam dünyası Türkiye ile ilgili haberleri de doğrudan Türkiye'den almak yerine batı medya ve haber ajanslarından alıyor. Aynı şekilde, Türkiye'deki medya kuruluşları ve ajansların da geçtiği haberlerin bir çoğunun kaynağı batı medya ve ajansları. Batı medyasında yeralan yorum ve haberler çevrilip yayınlanıyor. Ne biz İslam dünyasından doğrudan haber alıyoruz, ne de İslam ülkeleri bizden.

Batı medyası çık aradan!

Batı medyasını aracı olarak kullanıyoruz. İster istemez Batı medyasına itibar etmek zorunda kalıyoruz ki, bu da doğru bir davranış değil. "Peki böyle bir konunun Bilişim sayfasında işi ne?" diye soranlar olabilir; konuyu fazla uzatmayan sadede gelelim. İşte tam burada, Bilişim sektörüne, özellikle de internetteki içerik sağlayıcılara önemli bir görev düşüyor.

CNN ve BBC, web sitelerinin Arapça versiyonları ile İslam dünyasına doğrudan ulaşabiliyor; çoğu zaman da taraflı haberleriyle o coğrafyayı diledikleri gibi yönlendirebiliyor. Aynı şekilde Türkiye'deki medya kuruluşları da İslam dünyası ile ilgili gelişmeleri Batı'dan izledikleri için, bu tehlike ile karşı karşıya bulunuyor. Türk medyasının İslam dünyasına doğrudan ulaşabilme gibi bir imkanı yok.

Çözüm, Arapça versiyonlu siteler

Peki çözüm ne? Çözüm; Türkiye'de haber yayıncılığı yapan televizyon ve web sitelerinin de "kapsama alanı" içine İslam dünyasını alarak, Batı medyasını aracı olmaktan çıkarmaları. Türkiye'de yayın yapan televizyon, gazete ve internet haber sitelerinin sadece Türkçe hazırlanması yetmiyor çünkü. Bunun yanına mutlaka Arapça versiyonunun da eklenmesi gerekiyor. İngilizce versiyonun gerekliliğini ise söylemeye bile gerek yok. Türkiye gündemini veren sitelerde, ilk etapta, Türkiye gündemiyle ilgili İngilizce ve Arapça iki dilde bir özet yayınlanabilir. Arapça ile geniş bir İslam coğrafyasına hitab edilebilir. İslam dünyasına hitab edebileceğimiz en önemli dillerden biri, belki de tek dildir Arapça.

Konuştuğumuz ve yazdığımız dil olan Türkçe'nin Türki cumhuriyetlerde (çeşitli versiyonlarıyla da olsa) kullanılıyor oluşu Türkçe'yi önemli kılıyor. İslam dünyası için Arapça vazgeçilmez. Global bir dil olan İngilizce'yi de eklersek, "Türkçe, İngilizce ve Arapça" versiyonları olan bir sitenin misyonu büyük önem kazanır.


WEB GEZGİNİ

Güvenli e-posta!

İnternet üzerinde dolaşan tüm verilerin Echelon benzeri sistemler tarafından yakalanarak kontrol edilebileceği gerçeği, internet kullanıcılarını yeni arayışlara yöneltiyor. Bunlardan biri de Hushmail.com adlı bir proje. PGP adlı ücretsiz şifreleme yazılımını kullanan Hushmail sisteminde, gönderdiğiniz tüm mesajlar bu yazılım teknolojisiyle yüksek güvenlikli olarak şifreleniyor. Ancak kesin güvenlik için, mesajınızı alacak kişinin de aynı teknolojiye sahip olması, yani Hushmail kullanıyor olması gerekiyor. Hushmail'in 2 MB'lık posta kutusu içeren sistemi ücretsiz olarak sunuluyor. Daha fazla, örneğin 32 MB gibi bir posta kutusu istiyorsanız, biraz paraya kıymanız gerekecek!
https://www.hushmail.com

Türk Savunma Sanayii

Türkiye'de savunma sanayii ile ilgili bilgi alabileceğiniz nadir sitelerden biri. İngilizce ağırlıklı sitede Türkçe versiyon da bulunuyor. Bir e-posta grubu da bulunan siteden savunma ile ilgili birçok yararlı bilgiye ulaşılabilir, Türkiye ve dünyadaki savunma ile ilgili etkinliklerden haberdar olabilirsiniz.
http://www.turkishdefense.net

 
AOL'DEN YENİ TARAYICI
Dünyanın en büyük internet servis sağlayıcısı AOL, test aşamasında olan yeni tarayıcısını yakında piyasaya süreceğini duyurdu. Time Warner'ın en önemli yatırımlarından AOL, Netscape teknolojisi ile yazılan yeni tarayıcısı ile Internet Explorer'a rakip olmayı planlıyor.
HER OKULA LINUX
Türkiye'de Linux konusunda önemli çalışmaları olan Gelecek A. Ş. "Her okula bir Linux" kampanyası başlattı. Kampanyaya katılan okullar Gelecek Linux 1.1 ve Open Office paketlerine ve kurulum kitaplarına ücretsiz sahip olabilecek.
gelecek

SANKO BİLİŞİM PAZARINDA
Sanko Holding, yeni kurduğu Akora Teknoloji Pazarlama A.Ş. ile Türkiye Bilişim pazarına girdi. Sanko Holding İcra Kurulu Başkanı Gürkan Dumlu, Akora'nın donanım, yazılım ve tüketim ürünleri ana dağıtıcısı olarak faaliyet göstereceğini belirtti.
iPAQ YILIN MOBİL CİHAZI
Compaq, Canalys tarafından Avrupa, Orta Doğu ve Afrika genelinde 2002'nin mobil cihaz üreticisi seçildi. iPAQ Pocket PC, 2001'deki pazar payı ile en iyi performans gösteren ürün oldu.
BMC'DEN CONTROL-SA
BMC Software, güvenlik yönetim ürünü olan CONTROL-SA ile "SACIS Güvenlik Fuarı"na katılıyor. 19-20 Mart'ta Swiss Otel'de gerçekleştirilecek fuarda yazılım, güvenlik sektörüne tanıtılacak.
NET KİTAP
Power Point 2002
Arkadaş Yayınevi "Adım Adım" serisine, "Power Point 2002"yi de ekledi. Yazılımın son sürümüne göre yazılan kitap, Office XP ile birlikte Microsoft'un onayladığı tek resmi kurs kitabı. Microsoft yazılımları kullanımı konusunda yeterliliği ispat eden MOUS (Microsoft Uzman Kullanıcı Sertifikası) sertifikası tüm dünyada iş bulmak için geçerli. Kitapla birlikte bir adet eğitim CD'si de ücretsiz olarak veriliyor. Bu CD'de kitapta anlatılan derslerde kullanılan dosyalar bulunuyor.
arkadas
19 Mart 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED