T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Oscar için nefesler tutuldu

74. Oscar Ödülleri için geri sayım başladı. Bu gece bir törenle sahiplerine verilecek ödüller için 13 dalda aday gösterilen 'Yüzüklerin Efendisi' diğer adaylara göre hayli şanslı görünüyor. En iyi erkek oyuncu dalında favori gösterilen Russell Crowe'un işini, bu yıl iki siyahi aktör zorlaştıracak.

Yedinci sanat sinemanın en eski ve en büyük ödülleri için geri sayım başladı. 74. Oscar Ödülleri bu akşam yapılacak bir törenle sahiplerini bulacak. Yarışın favori filmleri, 13 dalda aday gösterilen Yüzüklerin Efendisi başta olmak üzere 8'er dalda aday olan Akıl Oyunları ile Kırmızı Değirmen. Diğer adaylardan Gosford Park 7 dalda, In The Bedroom ise 5 dalda Oscar için yarışacaklar.

David Lynch, Peter Jackson, Ridley Scott, Robert Altman ve Ron Howard'ın en iyi yönetmen kategorisinde aday olduğu Oscar töreninde bu yıl "en iyi kadın oyuncu" yarışı Nicole Kidman, RenÈe Zellweger ve Sissy Spacek arasında geçecek.

En iyi erkek oyuncu dalında ise ikinci Oscarı için umutlanan Russell Crowe'un şansı yüksek görünürken, Crowe'un işini, siyahi ve güçlü iki aktör zorlaştıracağa benziyor: Ali filminde efsanevi boksör Muhammed Ali'yi canlandıran ve filmin çekimleri sırasında Müslüman olan Will Smith ile İlk Gün filminde başarılı bir performans sergileyen Denzel Washington. Washington ve Smith'in adaylığı bile, uzunca bir zamandır ihmal edilen siyahi ırkın yüzünü güldürmüştü. Zira siyahi bir aktör en son 1972 yılında, en iyi erkek oyuncu Oscar'ına aday gösterilmişti. İki aktörün adaylığı, Hollywood'u da hayli heyecanlandırmış Julia Roberts ve Mel Gibson, artık siyahi bir aktörün ödül alması gerektiğini söyleyerek Washington'u favori göstermişlerdi. Bu yıl ödül töreninin sunuculuğunu da başka bir siyahi; aktris Whoopi Goldberg yapacak.

Adayları, aralarında oyuncu, yönetmen ve senaristlerin de olduğu 5 bin 700 Akademi üyesinin belirlediği Oscar Ödülleri'nde bu yıl ilk kez uzun metraj animasyon filmi kategorisinde de ödül verilecek. Akademi, Sıradan İnsanlar filmiyle 1980'de Oscar alan 64 yaşındaki Robert Redford'a bu yıl ikinci ödülünü verecek. Redford; aktör, yönetmen, Sundance'ın yaratıcısı, film yapımcılığında bağımsız fikirleri ve yenilikleri destekleyen yönleri nedeniyle Onur Ödülü alacak.

Sinema dünyasını her yıl heyecanlandıran, ödüllerin dağılımından sonra "yerini buldu-bulmadı" tartışmaları yapılan Oscar ödüllerinde, tören öncesinde ilginç bir tartışma yaşandı. Oscar heykelciğine kadınlardan tepki geldi. Kadın örgütleri heykelciğin gerçeğe uygun olarak yeniden tasarlanmasını isteyerek "Oscar heykelciğinin neden göbekli olmadığını" sordular.

HEYKELCİK OSCAR AMCA MI?

Oscar Ödülleri ilk kez 74 yıl önce, 1928 yılında dağıtıldı. Akademi Ödülleri heykelciği 1928'de MGM'in sanat direktörü Cedric Gibbons tarafından tasarlandı. Ödüllere adını veren ve sinema dünyasındaki herkesin kalp atışlarını hızlandıran heykelciğin adının neden "Oscar" olduğuna dair ilginç bir hikaye var anlatılan: "Heykelciğin tasarımı tamamlanır ama adının ne olacağına bir türlü karar verilemez. O sırada bir nedenle toplantı salonuna giren ve heykelciği gören sekreterin tepkisi şöyle olur: 'Aaa, Oscar amcama çok benziyor!".. Film makaralarının üzerindeki insan figürü şeklinde tasarlanan heykel, günümüze dek değişmedi ancak figürün üzerine oturtulduğu film makaralarının sayısı arttı. Ödülün dağıtıldığı kategorileri simgeleyen film halkaları 1929'da beş taneydi. Oscar amca, bugün ise 13 dalda ödül verildiği için 13 film halkasının üzerinde duruyor.

ADAYLAR

EN İYİ FİLM ADAYLARI
A Beautiful Mind- Akıl Oyunları
Gosford Park
In The Bedroom
Yüzüklerin Efendisi
Moulin Rouge- Kırmızı Değirmen

EN İYİ YÖNETMEN
David Lynch - Mulholland Drive
Peter Jackson-Yüzüklerin Efendisi
Ridley Scott - Kara Şahin Düştü
Robert Altman - Gosford Park
Ron Howard - Akıl Oyunları

EN İYİ ERKEK OYUNCU
Russell Crowe- Akıl Oyunları
Sean Penn- I Am Sam
Will Smith- Ali
Denzel Washington- İlk Gün
Tom Wilkinson- In the Bedroom

EN İYİ KADIN OYUNCU
Halle Berry- Monster's Ball
Judi Dench- Iris
Nicole Kidman-Kırmızı Değirmen
R.Zelwegger-Bridget Jones's...
Sissy Spacek - In the Bedroom

YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Ben Kingsley - Sexy Beast
Ethan Hawke - İlk Gün
Ian McKellen-Yüzüklerin Efendisi
Jim Broadbent - Iris
Jon Voight - Ali

YARDIMCI KADIN OYUNCU
Helen Mirren - Gosford Park
Jennifer Connelly - Akıl Oyunları
Kate Winslet - Iris
Maggie Smith - Gosford Park
Marisa Tomei - In the Bedroom

EN İYİ ANİMASYON
Jİmmy Neutron: Boy Genius
Monsters, Inc.
Shrek

EN İYİ SANAT YÖNETMENİ

AmÈlie
Gosford Park
Harry Potter
Yüzüklerin Efendisi
Moulin Rouge

EN İYİ GÖRSEL YÖNETİM
AmÈlie
Black Hawk Down
Yüzüklerin Efendisi
The Man Who Wasn't There
Moulin Rouge- Kırmızı Değirmen

EN İYİ YABANCI FİLM
AmÈlie (Fransa)
Elling (Norveç)
Lagaan (Hindistan)
No Man's Land (Bosna-Hersek)
Son Of The Bride (Arjantin)

 
Üç önemli müzayede birden
Eskidji Müzayede Evi bugün üç önemli müzayede için antika severleri ağırlayacak.
HUKUKUN 'ÜSTÜNLÜĞÜ'
Üç ayda bir yayınlanan İslami Araştırmalar dergisi, bu sayısında "hukukun üstünlüğü" konusunu masaya yatırıyor. Hüseyin Hatemi 'hukukun üstünlüğü' kavramını açımlarken, Mehmet Nuri Güler İslâm'da hukukun üstünlüğü'ne ilişkin yaklaşımları irdeliyor. Talip Türcan, İslâm Hukuku'nda 'hukuk devleti' kavramının teorik temelleri üzerine yazarken, Nasi Aslan çağdaş hukuk sistemlerinde öne çıkan 'hukukun üstünlüğü' kavramının islâm hukukundaki karşılığını araştırıyor. Hukukun üstünlüğü kavramının modern liberal siyaset felsefenin sosyo-politik örgütlenmeye ilişkin olarak öngördüğü temel değerlerden birini ifade ettiğini düşünen Mustafa Erdoğan, yazısında hukuk devletinin işlevi, demokrasiyle olan bağlantısı ve bir hukuk devletinin taşıması gereken özellikleri konu ediyor. Erdoğan gibi hukuk ve devlet ilişkisini sorgulayan Mehmet Vural, Türkiye'de hukuk devleti anlayışını masaya yatırıyor: "Türkiye'de hukuk devleti doktirinin özünü oluşturan 'hukuki güvenlik' ilkesi yerleşmedi... Bu bakımdan Türkiye bir bakıma hukuk devleti olmaktan çok, sayısız kanunlarıyla 'kanunları olan devlet' olarak nitelendirilmeyi hak etmektedir." Mehmet Ali Kılıçbay, hukuk devletinde 'yurttaş'ın konumunu ve hareket alanını tartışmaya açarken Kadir Cangızbay, okuyucuyu çok hukukluluk ve laiklik kavramlarının çarpışma alanlarına götürüyor. Cangızbay'ın başlattığı tartışmayı, Ahmet Yaman fıkhi pencereden değerlendirirken, Mahmut Aydın İslâm ve dini çoğulculuk kavramlarına açıklık getiriyor. Seyfettin Erşahin, Osman Nuri Engin, Talip Özdeş ise dergiye yazılarıyla katkıda bulunan diğer isimler arasında yer alıyor. ( Tel: 0312-363 77 14)
Âşık Veysel toprağında anıldı
Ünlü Halk Ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 29. yıldönümünde, Sivas ve Şarkışla'da çeşitli etkinliklerle anıldı. Âşık Veysel ve Ozanlar Haftası olarak kutlanan 15-22 Mart arasında, ilköğretim, lise ve dengi okullarda ozanın çeşitli yönlerini ve ozanlık geleneğini konu alan programlar düzenlendi. Âşık Veysel ile son röportajı yapan gazeteci Yücel Yönal, ozanın fotoğraflarını sergiledi. Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde, acılan sergide, Âşık Veysel'in ölümünden 12 saat önce çekilen fotoğraflarının da bulunduğu toplam 224 fotoğraf yer aldı.
TÜRK RESSAMLAR ÖDÜL ALDI
İtalya'nın Floransa kentinde yapılan "Caterine De'Medici Uluslararası Resim Yarışması"nda, Türkiye bir dünya ikinciliği, bir de dünya üçüncülüğü aldı. İzmir Galeri Seba tarafından düzenlenen bir organizasyonla "Caterine De'Medici Uluslararası Resim Yarışması"na Türkiye'den 9 kişilik bir sanatçı grubu katıldı. İtalya'nın Floransa kentinde, 9-16 Mart 2002 tarihleri arasında gerçekleştirilen yarışmanın birinci kategorisine katılan ressam Hasan Rastgeldi dünya ikinciliğini kazanırken, ressam Seba Uğurtan dünya altıncısı oldu. Yarışmanın birincilerinin halk jürisi tarafından belirlendiği ikinci kategoride ise dünya üçüncülüğünü yine Seba Uğurtan alırken, "Caterine De'Medici Özel Ödülü"ne layık görüldü. Sarayda düzenlenen törende ayakta alkışlanan Türk sanatçılar, Türkiye'yi başarıyla temsil etmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade ettiler.
24 Mart 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED