T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Çeçenistan'da vahşet

Human Rights Watch, Çeçenistan'da Rus askerlerin sivillere karşı giriştiği korkunç katliam, yargısız infaz ve işkence örneklerini içeren raporunu yayınladı. Örgüt, Rusya'ya baskı yapılmasını istedi.

Merkezi New York'ta bulunan Human Rights Watch, Çeçenistan'da Rus birliklerinin sivillere karşı giriştiği korkunç katliam notlarını içeren bir rapor yayımladı. Moskova'da dün yayımlanan raporda, başkent Grozni'ye 25 km mesafedeki Stari Atagi kasabasında 6-11 Mart tarihleri arasında düzenlenen evleri arama operasyonlarındaki işkence, insan yakma gibi zulüm iddiaları yer aldı. Rapora göre, ev ev yapılan aramalar sırasında götürülen çok sayıda kişiden bir daha haber alınamadı.

Yargısız infazlar ve işkence

6 Mart tarihinde ailesinin yanından alınanlardan 26 yaşındaki İmran Kuntayev'in cesedi ertesi gün bir ev ileride yanmış halde bulundu. 7 Mart tarihinde, askerler bir evi ateşe verdiler ve çevresini de kimsenin yaklaşamaması için sardılar. Yangın söndüğünde içeride, Kuntayev'inki de dahil altı kişinin yanmış cesedi bulundu. Ailesi, Kuntayev'in cesedini altın dişlerinden tanıdı. Kasabalılara göre, cesetlerden ikisi tamamen kömürleşmişti. İki gün sonra da, askerlerin bir tamirhanede el koyarak başka bir yerde ateşe verdikleri aracın içinde üç yanmış ceset daha bulundu. Evlerinden alınarak ailelerine, "daha sonra geri getireceğiz" denilen fakat bir daha kendilerinden haber alınamayan, güvenlik güçlerine başvurulduğu zaman da, "elimizde böyle bir gözaltı yok" denilen çok sayıda kayıp da bulunuyor.

Human Rights Watch raporuna göre, bazı gençler de yakındaki bir çiftliğe götürüldü, orada derileri bazı aletlerle sıkıştırılarak, bükülerek, isyancıların yerlerini söylemeleri istendi. Rapora göre bazı askerler de, ailelerden, gözaltına alınan yakınlarını geri alabilmeleri için yaklaşık 300'er dolar para talep etti.

Savcılar baskı altında

Bu kasabadan sivillerin 12 Mart'ta Grozni'de bir gösteri yapmalarından sonra savcılık olaylar hakkında soruşturma başlattı. Raporda, bu türden yüzlerce soruşturma başlatıldığı ancak sonuçsuz kaldığı da anımsatıldı. Bazı muhalif Rus gazetelerine göre, soruşturma yapmaya çalışan savcılar da suçlu askerler tarafından tehdit ediliyor ve bu işten vazgeçiyor.

Raporda, BM İnsan Hakları Komisyonu'nun, Rusya'yı, bu yargısız infazları ve işkenceleri soruşturmak üzere BM denetçilerini ülkesine kabul etmeye ikna etmesi gerektiği kaydedildi.

 
ABD'nin savaşı Blair'i devirecek
ABD'nin küresel savaşının sadık destekçisi Blair'in koltuğu tehlikede. İşçi Partisi milletvekilleri, Blair'in yerine Maliye Bakanı Gordon Brown'ı hazırlıyor.
Bush şantaj yaptı, Castro gitti
Küba Dışişleri Bakanı, "Bush, Castro'nun zirveye katılması halinde kendisinin katılmayacağı tehdidinde bulundu. Şantaj yaptı, zirveyi boykot etmekle tehdit etti" dedi.
Suudi barış planı Lübnan basınında
Suudi Arabistan tarafından hazırlanan İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesi karşılığında Arap ülkelerince tanınmasını öngören barış planı, Lübnan'daki Es-Sefir gazetesinde yayınlandı.
İSRAİL ASKERLERİ CAMİ CEMAATİNİ TARADI
Filistin topraklarında dün biri 4 yaşındaki bir kız çocuğu olmak üzere toplam 5 kişi öldü. Refah hastanesi kaynakları, perşembe akşamı İsrail askerlerinin ateşinde ağır yaralanan Ridde Ebu adlı kızın geceyarısı öldüğünü söylediler. Refah kasabasındaki El Brazil mahallesi sakinleri, mahallelerine giren İsrail tanklarının 2 evi yıktıklarını belirttiler. Mahalleli, El Nur Camii'nden çıkanlara açılan ateşte de 2'si ağır 15 kişinin yaralandığını söylediler. Gazze Şeridi'ndeki hastane kaynaları da, sabah erken saatlerdeki İsrail saldırılarında 3 Filistinlinin öldüğünü belirttiler. El Halil`deki Vadi el Hareya'da önceki gün İsrail ateşinde yaralanan bir Filistinlinin dün öldüğü bildirildi.
24 Mart 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED