T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Çocuğa kelepçe yasak

İçişleri Bakanı Yücelen, polisi çocuklara yönelik hizmetlerde yeniden yapılandırdıklarını belirterek, "Çocuklara kesinlikle kelepçe takılmayacaktır' açıklamasını yaptı.

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, hedeflerinin sadece suç işlemiş çocuklara yönelik uygulamaları hayata geçirmek olmadığını, çocukları suça iten nedenleri ortadan kaldırmayı amaçladıklarını bildirdi. Çocukları Suçtan ve Suçlulardan Koruma Vakfı (ÇOKAV) tarafından Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde düzenlenen "Günümüzde Çocukların Durumu ile Çocuk İstismarına Yönelik Her Türlü Eyleme Karşı Alınacak Önlemler" konulu panelde konuşan Bakan Yücelen, çocuk ve çocuk haklarının artık sosyal devlet ve insan haklarına dayalı devlet gelişimi içinde önemli bir yer işgal ettiğini söyledi.

Kelepçe genelgesi yayınlandı

Yücelen, polisi çocuklara yönelik hizmetler konusunda yeniden yapılandırdıklarını ve çocukların taraf olduğu adli ve idari işlemlerin hizmetiçi eğitim almış, sosyal çalışmacılarla desteklenmiş çocuk polisince yerine getirileceğini kaydetti. Yücelen, şöyle konuştu:

"Hedefimiz sadece suç işlemiş çocuklara yönelik uygulamaları hayata geçirmek değil, çocuklarımızı suça iten nedenleri ortadan kaldırmaktır. Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliğiyle diğer genelgelerimiz doğrultusunda, çocuklara kesinlikle kelepçe takılmayacaktır. Polise getirilen çocuk derhal çocuk şubesine sevk edilecek ve bir uzman gözetiminde olaya ilişkin ifadesi alınacak. Aynı amaca paralel olarak, Jandarma Genel Komutanlığı karargahında Asayiş Şube bünyesinde Çocuk Suçları Araştırma Kısmı teşkil edilmiştir."

Başlangıç noktası sevgi

Yücelen, aile hayatının istikrarlı ve ahenkli geçmesinin çocuk suçluluğunu önlemek bakımından çok önemli olduğunu da ifade ederek, çocuklara karşı her hareketin başlangıcının sevgi olması gerektiğini söyledi. Bakan Yücelen'e, ÇOKAV tarafından, devlet sanatçısı Naciye Mumcu'nun dokuduğu bir şilt armağan edildi. Yücelen de ÇOKAV adına SHÇEK Kasımpaşa Çocuk Yuvası'ndaki hizmetlerinden dolayı Oya Kayacık'a bir şilt verdi.

OLAYLI NEVRUZ'A İNCELEME

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Nevruz'un Türkiye genelinde huzur içerisinde kutlandığını belirterek, Mersin'de çıkan olayları araştırmak ve değerlendirmek üzere 2 mülkiye başmüfettişi ile 1 polis başmüfettişinden oluşan heyeti bu kente gönderdiğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yücelen, "Kendi bölgeniz olan Mersin'de Nevruz'da çıkan olayları nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine, İçişleri Bakanı olarak Türkiye'nin her yerini beraber değerlendirmek zorunda olduğunu belirtti.

Bitlis'te 12 kişi tutuklandı

Mersin'de sadece çocuklardan oluştuğunu tahmin ettikleri 3-5 kişinin terör örgütünün amaçlarına hizmet edercesine olaylara sebep olmasını bütün millete mal etmenin yanlış olacağını dile getiren Yücelen, "Genelde Nevruz Türkiye genelinde huzur içerisinde kutlanmıştır. Sadece, Mersin'de çıkan olayları araştırmak ve değerlendirmek üzere 2 mülkiye başmüfettişi ile 1 polis başmüfettişinden oluşan heyeti oraya gönderdim. Onların raporu geldikten sonra detaylı bir değerlendirme yapacağım" dedi.

Bu arada, Bitlis'te, izinsiz Nevruz kutlamak istedikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 52 kişiden 12'si tutuklandığı bildirildi.

Emniyet ekiplerince izinsiz Nevruz kutlamalarına katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 52 kişiden sorgusu tamamlanan 25'i Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildi. Savcılıkta ifadeleri alınan Şiyar Akbulak, Turgay Soyugüzel, Bülent Bezirganoğlu, Serten Başboğa, Serhat Özcan, Remzi Soranlı, Kerem Eldeş, Orhan Ekinci, Abbas Gürbüz ve Umut Bezirganoğlu tutuklandı. Diğer sanıkların sorgusu ise halen sürdüğü bildirildi.



24 Mart 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED