T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Refahyol'u Demirel bitirdi

'Başbakanlık'taki iftar yemeği öncesi 11 Ocak'ta Demirel, Genelkurmay'ı ziyaret etti. 28 Şubat süreci o gün başladı. Refahyol'u bitiren kişi Demirel'dir.'

DYP lideri Tansu Çiller'in açıklamaları ile Refahyol Hükümeti yeniden gündeme gelirken, dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın yakında piyasaya çıkacak olan "Refah Gerçeği" adlı kitabının 2. cildinde, Refahyol hükümeti ile ilgili perde arkası bilgilere yer verildi.

28 Şubat sürecinin 11 Ocak'ta başladığını belirten Kazan, bazı cemaat önderlerine Başbakanlık'ta verilecek iftar yemeği öncesinde Cumhurbaşkanı Demirel'in Genelkurmay'ı ziyaret ettiğini ve ardından Türkiye'nin 28 Şubat sürecine girdiğini anlattı. Kazan, "Refahyol hükümetini bitiren kişi Demirel'dir" dedi.

28 Şubat 11 Ocak'ta başladı

28 Şubat süreci ile ilgili önemli ayrıntılara yer veren Kazan, 28 Şubat sürecinin 11 Ocak tarihinde başladığını belirterek, 11 Ocak tarihinde Başbakanlık'ta verilecek iftar yemeği öncesinde gazetelerde çıkan haberler üzerine Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Genelkurmay'ı ziyaret ettiğine dikkat çekiyor. Kazan, Demirel'in bu ziyaretinin ardından Türkiye'nin 28 Şubat sürecine girdiğini anlatıyor.

Refahyol hükümetini bitiren kişinin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olduğunu da belirten Kazan, "Eğer biz RP, DYP ve BBP'nin de katılmasıyla 280 milletvekilinin imzasını taşıyan ve hükümeti kurma görevinin Tansu Çiller'e verilmesini isteyen dilekçeleri istifadan önce Çankaya Köşkü'ne verseydik daha iyi olacaktı"dedi.

Atina'daki TÜSİAD toplantısı

Kazan kitabında TÜSİAD'ın 1996 Aralık ayında Yunanistan'ın başkenti Atina'da yaptığı toplantıya dikkat çekerek, "TÜSİAD'ın Aralık ayı toplantılarını Ankara'da yapmasına rağmen ilk defa bir toplantının Atina'da yapıldığını öğrendik. Bu toplantıya TÜSİAD üyelerinin tamamının yanında Türk-İş Başkanı Bayram Meral ile TOBB yöneticileri davet ediliyor. Bu toplantıya katılanlarının ABD Büyükelçiliği'nde sabah kahvaltısı yaptıklarını öğreniyoruz. Bu toplantıya katılan bir işadamı 'Hükümete üç ay ömür biçildi' diyor" bilgisine de yer verdi.

Kazan kitabında, Refahyol Hükümeti'ne yönelik muhalefeti iki döneme ayırarak, ilk altı ayda yapılan muhalefeti hükümetin cesurca göğüslediğini, ancak 2. altı ayda yapılan muhalefetin ise belli bir merkezden planlı ve programlı bir muhalefet olduğunu anlattı.

Çiller hükümeti kurmayacaktı

Kazan kitapta "Tam kuruldu derken" başlığı altında Refahyol Hükümeti'nin kurulması aşamasında nasıl son dakika krizinin yaşandığını anlattı. Kitapta kriz şöyle anlatılıyor:

Şevket Kazan, DYP'li Yalım Erez ve Mehmet Ağar, ASKİ Sosyal Tesisleri'nde hükümet protokolü ve programı üzerinde görüşmeler yapıyordu. İlk iki yıl Necmettin Erbakan'ın, sonraki iki yıl ise Tansu Çiller'in Başbakan olması konusunda mutabakata varılmıştı. İki partinin de İçişleri Bakanlığı'nı istemesi dışında pürüz kalmamış, hükümet protokolü ve programının imzalanmasına sıra gelmişti. Ancak, Erbakan'ın özel kalem müdürü Mehmet Kahraman, Şevket Kazan'ı arayarak "Tansu Çiller biraz sonra DYP grup toplantısında RP ile hükümet kurmayacağını açıklayacak" mesajını iletti.

Şevket Kazan bunun üzerine DYP Grup Başkanvekili Ali Rıza Gönül'ü arayarak "Ne oluyor Ali Rıza Bey?" diye sordu. Gönül, "Şevket Bey, Tansu Hanım'ın üzerinde çok büyük baskılar var. Bu nedenle hükümet kurmak istemiyor" deyince, Kazan yeni bir öneri getirerek, "Başbakanlık birinci yıl Erbakan'da olsun. Birinci yılın sonunda seçim kararı alırsak Başbakanlığı size devrederiz. Ben Hocam'la siz de Tansu Hanım'la görüşün 10 dakika sonra yeniden görüşelim" dedi.

Erbakan ve Çiller'in onayının alınmasının ardından Çiller hükümete ikna edilirken, Refahyol Hükümeti'nin protokolü imzalanarak hep birlikte dua edildi.

İstifa protokol gereği

Tansu Çiller'in "Necmettin Erbakan'ın istifa etmesini biz istedik" açıklamasına rağmen Kazan kitabında istifanın protokol gereği olduğunu anlattı. Kazan, "Refahyol Hükümeti'nin bir yılının tamamlamasına yakın BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile de görüşerek erken seçime gidilmesi kararı aldık. Erken seçime gidilmesi kararı aldığımız için Başbakanlığı Tansu Çiller'e devretmemiz imzaladığımız protokolün gereğidir" diye yazdı.




24 Mart 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED