T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

Sanal âlem mercek altında

Aysel İnşaat BİM Koordinatörü Atila Uslu, internet kullanırken "gizlilik ve güvenlik" konusuna çok dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatarak, internette yapılan her işlemin kaydının tutularak saklandığını bildirdi.

Aysel İnşaat BİM Koordinatörü Atila Uslu, internet kullanırken "gizlilik ve güvenlik" konusuna çok dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatarak, bilgisayar ortamında yapılan her işlemin kaydının tutularak saklandığını bildirdi. Uslu, bu işlemlerin bazen internet servis sağlayıcıları tarafından yapıldığı kaydederek, "Bu sebepten dolayı bilgisayar kullanırken çok dikkatli olmalı, olur olmaz web sitelerine kişisel ve kurumsal bilgilerimizi vermemeliyiz. Sistemlerimiz bizim içimize yerleştirilen ajan programlar tarafından dinlenmekte ve farklı bir olay olduğunda hemen geri bildirimde bulunmaktadır" dedi. Uslu, aylık Bilişim dergisinin son sayısında yeralan "internette gizlilik ve güvenlik" konulu incelemesinde, son zamanlarda bir çok kişinin ev ve işyerlerinde "Hotmail ve Yahoo" gibi sistemleri kullanarak haberleştiğini belirtti.

Bu sistemlerin kendi verdikleri bu hizmetten dolayı bizlerin bilgilerini topladığını kaydeden Uslu, şu noktalara dikkat çekti: "Bu da veri toplamanın bir başka yöntemidir. Bir web sitesine girdiğimizde, karşı taraf bizim verdiğimiz bilgiden fazlasına sahip olur. Kullandığımız bilgisayarın özelliklerini, hangi yazılımları bilgisayarımızda bulundurduğumuzu, hangi versiyonlarıyla çalışma yaptığımızı rahatlıkla görebilirler. Bu analizler bazı ajan tespit programları tarafından tespit edilmektedir. Örneğin; 'www. privacy.net' bu programlardan bir tanesidir. Bu bilgi toplama işlemi kullanıcının izni olmadan ve gizlice yapılmaktadır. Bu bilgiler sistemi koruyan bir Firewall olmasına rağmen toplanabilen bilgilerdir."


Gözler Bilişim Şûrâsı'nda

ŞÛRÂ, 10-12 MAYIS TARİHLERİNDE
10-12 Mayıs 2002 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleşecek olan Türkiye Bilişim Şûrâsı, bilişim sektörüne ilişkin ulusal politikaların, hukuki altyapının oluşturulması, saydam ve sürekli çalışan katılımcı mekanizmaların belirlenmesini amaçlıyor. TBD, şûrâ çerçevesinde oluşturulan E-Devlet ve Hukuk çalışma gruplarından sorumlu sivil toplum kuruluşu olarak çalışmalarını yürütüyor.


E-DEVLET HEDEFİ KONUŞULACAK

Türkiye Bilişim Şûrâsı'nın bir diğer amacı da, Avrupa Birliği'nin "her bireyi, evi, okulu, işyerini ve devlet dairesini internete taşımak" olarak özetlenebilir. Türkiye Bilişim Şûrâsı tarafından e-Avrupa+girişiminin amacı, Türkiye'yi kapsayan "e-Türkiye" çalışmalarının hedefleri ve gelişmelerinin izlenmesi ve yönlendirilmesi olarak belirtiliyor.
http://www.bilisimsurasi.org.tr


GARTNER ANALİSTLERİ ÖNÜMÜZDEKİ BEŞ YILA IŞIK TUTACAK

Management Centre Türkiye ve Gartner Group işbirliğiyle gerçekleşecek e=business Zirvesi, dünyaca ünlü Gartner analistlerinin katılımıyla gerçekleşiyor. Aralarında Josh Kricher, Dr. Itzhak Shemer, Sholmit Hart, Nino Moscardini, Philip Libman ve Steve Kirby'nin bulunduğu analistler, iş dünyasının önümüzdeki beş yıllık geleceği konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunacaklar.

14-16 Mayıs tarihlerinde Lütfi Kırdar'da düzenlenecek zirvede, Gartner Avrupa Başkan Vekili Nino Moscardini, 'Yeni Nesil BT Organizasyonu ve Stratejik BT Planlaması" başlığı altında öngörülerini aktaracak. Global bir CRM Stratejisi oluşturma ve bunu sisteme entegre etme alanında önemli çalışmaları bulunan Moscardinin, IT ve finans sektöründe 24 yılı aşkın deneyimi bulunuyor.

Gartner Doğu Akdeniz Bölge Müdürü Dr. Itzhak Shemer, zirvede 'Stratejik Kaynak Kullanımı ve Servis Seviye Anlaşmaları' ve 'e - Satınalma ve Tedarik Zinciri Yönetimi' ile ilgili bilgilerini aktaracak.


Cep telefonu kullananları korkutan virüs

Cep telefonlarında yayılan yeni bir virüs, telefonları anında çökertiyor. Virüs size birinin telefon açmasıyla ortaya çıkıyor, telefonun çalmasıyla birlikte ekranda "ACE" kelimesini göreceksiniz, bu kelimenin çıkmasıyla karşıdan gelen telefona cevap vermeniz halinde virüs devreye giriyor ve Sim kart'ındaki tüm malumatları silip telefonu çökertiyor. Böylece yeni bir telefon almanız icab edecek. Nokia ve Motorola tarfından yapılan açıklamada, yeni virüsü doğruladıklarını ve ABD şimdiye kadar 3 milyon telefonun bu virüse yakalandığını belirttiler.


En ucuz alan adı tescili TurkTicaret.Net'te

Ticareti Kolaylaştırma Merkezi TürkTicaret.Net, Garanti Şirket Kartı sahiplerine özel bir kampanya düzenliyor. Türkiye'nin KOBİ'lere yönelik ilk B2B pazaryeri TürkTicaret.Net, kampanya kapsamında Garanti Şirket Kartı sahiplerine dünyanın en ucuz alan adı tescil fiyatlarını sunuyor. Garanti Şirket Kartı sahipleri www.turkticaret.net'ten tescil ettirecekleri her .com, .net, .org uzantılı alan adı için sadece 6.9 dolar ödeyecekler. 3 yıllık alan adı tescili yaptıranlar ise 29 dolar değerindeki 1.170.152 arama motoruna kayıt hakkına ücretsiz sahip olacaklar.

KOBİ'lere destek olmayı görev bildiklerini ifade eden TürkTicaret.Net, Genel Müdürü Murat Yanıklar "Artık Türk firmalarının dünya ölçeğinde rekabet etmeleri gerekiyor" dedi.
turkticaret.net


WEB GEZGİNİ

SANAL ALIŞVERİŞ İÇİN BASKUDA

İnternette yeni bir alışveriş sistesi açıldı. Filpark A.Ş. bünyesinde kurulan site İstanbul içine 24 saatte, Türkiye'nin tüm illerine ise 2-3 gün içinde adrese teslimat yapıyor. Baskuda'da, kitap, DVD, cep telefonu, bilgisayar, hediyelik eşya, ev elektroniği, spor, sağlık-bakım, okul, ev dekorasyonu, çiçek, kırtasiye gibi alışveriş kategorileri bulunuyor.
http://www.baskuda.com

TÜRK ARŞİVLERİ İNTERNETTE

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, bilgiye erişimde, demokrasi ve açıklık prensibini uygulandıklarını belirterek, üzerine düşen sorumlulukların bilinci ile Osmanlı ve cumhuriyet dönemi arşiv malzemelerine ait katalogları internet üzerinden yayınlamaya başladığını duyurdu.
http://www.devletarsivleri.gov.tr

69 MİLYONA 12 AY SINIRSIZ İNTERNET

İnternet servis sağlayıcısı Kumsal.Net, internet kullanıcılarını avantaj sağlayan yeni bir kampanya başlattı. 69 milyon liraya 12 ay sınırsız internet bağlantısı sunulan kampanyaya Kumsal.Net'in sitesinden kayıt yaptırmak mümküm. İki yıl süren altyapı çalışmalarından sonra, 6 ay önce hizmet vermeye başlayan Kumsal.Net, network çevre birimleri, internet ve intranet satışı, satış sonrası destek hizmetleri ve danışmanlık hizmetleri veriyor.
http://www.kumsal.net

REALNETWORKS'ÜN TEMSİLCİSİ INFONET

InfoNet, ürün ve çözümlerini Türkiye'ye getirdiği firmalar arasına, dijital medya endüstrisinin büyük isimlerinden RealNetworks'ü de kattığını açıkladı. RealNetworks, metin tabanlı veri aktarımı için son derece uygun, ancak ses, resim ve film aktarımı söz konusu olduğunda uygun bir araç olmayan internetin bu dezavantajını gidermeye yönelik ürünler geliştiriyor. InfoNet'in, RealNetworks satıcı kanalında yer almak isteyen firmalar, başvurularını kanal@infonet.com.tr adresine yapabilecek.
http://www.infonet.com.tr


 
Güneydoğu'da Bilişim Fuarı
Güneydoğulu bilişimciler, 15-18 Mayıs tarihlerinde GAP Bilişim Fuarı'nda buluşuyor.
Turk Nokta Net krizi Sabancı ile aştı
Türk Nokta Net Bilgi Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü Ziya Erdem, Türkiye'de yaşanan krizlerin sektördeki büyümeyi yavaşlattığına değinerek, sektörün ve Türk Nokta Net'in büyümesi için mücadeleye devam edeceklerini bildirdi. Ekonomik krizde bir çok bilişim şirketinin yara almasına rağmen Turk Nokta Net büyümeye devam ediyor. Şirketin Genel Müdür Ziya Erdem, bunu Sabancı Grubu'nun desteğine bağlıyor. Erdem, Türk Nokta Net'in faaliyetlerine ilişkin bilgi verdiği toplantıda yaptığı konuşmada, derin ve içerikte en kapsamlı Türkçe portal olan şirketlerinin 450 binin üzerinde kayıtlı kullanıcısı olduğunu, aylık 750 bin ziyaretçinin de portallarını gezdiğini söyledi. Verdikleri bazı hizmetler karşılığında müşterilerinin para ödediklerini belirten Erdem, böyle bir ilke adım atarken oluşabilecek riski de göze aldıklarını kaydetti.
Şangay'da internet kafelere büyük baskın
Şangay polisi, yasak ve pornografik sitelere girilmesini engelleyen yazılımları yüklemeyen ve lisanssız çalışan yaklaşık 197 internet kafeyi kapattı. Şangay Sanayi ve Ticari İdaresi yetkilileri, 26 Nisan'da başlayan operasyonlarda polisin 965 bilgisayara da el koyduğunu açıkladı. Mandarin Çincesinde "Wang Ba" (Net Bar) olarak adlandırılan internet kafeler, Çin'de hemen hemen her kentte, hatta kalabalık nüfusa sahip köylerde bile görülüyor. Çinli yetkililer geçen yıl, yasak sitelere girişi engelleyen yazılımları yüklemediği için 17 bin internet kafeyi kapattı.
NET KİTAP
Yöneticinin cep danışmanı
Bilgi işlem merkezlerinde sistem yöneticilerinin elleriden düşürmeyeceği bir kaynak kitap, Arkadaş Yayınevi'nden çıktı. William R. Stanek'in yazdığı kitap, Windows XP Professional tabanlı sunucuları yönetenlerin karşılaştıkları sorunlara anında çözümler bulabilmeleri için hazırlanmış. Kitapta, Windows XP Professional'ın temellerinden ağ yönetimine, sistemi en iyi duruma getirmekden kurtarmaya kadar bir çok konuda detaylı çözümlere yer veriliyor. Kitap özellikle, geçerli Windows sistem yöneticileri, yönetici sorumlulukları olan yetenekli kullanıcılar, önceki sürümlerden Windows XP'ye yükseltme yapan yöneticiler ve başka platformlardan geçiş yapan yöneticiler için tavsiye ediliyor. Konuların resimlerle desteklenmiş olması, kitabı daha kullanılır kılıyor ve karşılaşılan sorunlara hızlı çözüm bulmayı kolaylaştırıyor. Sürücüleri yapılandırmak, donanım Windows ortamını özelleştirmek, uzaktan yönetim ve uzaktan destek unsurlarını kullanmak, dizüstü bilgisayarları ve hareketli ağları yapılandırmak kitapta bulabileceğiniz başlıca konular.
arkadas

TEKNOLOJİ VİTRİNİ
PROFİLO NET TV
İnternet televizyonunda güçlü alternatiflerden biri Profilo. Kablosuz klavye ile rahat kullanım sağlayan Profilo İnternet TV, sörf yapma, e-posta alıp gönderme, sanal alışveriş, elektronik bankacılık, e-posta mesajlarına ses ve görüntü dosyaları ekleyebilme imkanı sağlıyor.
profilo

GPRS'Lİ SAGEM
Türkiye distribütörlüğünü Sakarya Telekomünikasyon Sistemleri'nin üstlendiği Fransız telekomünikasyon devi SAGEM, geçtiğimiz yıl Türkiye pazarına sunduğu avuçiçi bilgisayarı WA 3050'yi GPRS teknolojisi ile donatarak, mobil-iş uygulamalarına yeni çözümler getiriyor.
sakaryatelekom
7 Mayıs 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED