T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Bayar'ı yakan rapor

Yeni Şafak, Başbakan Yardımcıları Özkan ve Yılmaz ile Bakan Karakoyunlu'yu kızdıran ve Özelleştirme İdaresi eski Başkanı Bayar'ın başını yiyen raporu ele geçirdi.

Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu tarafından süpriz bir şekilde görevden alınan Özelleştirme İdaresi eski Başkanı Uğur Bayar'ın, son olarak katıldığı Özelleştirme Yüksek Kurulu toplantısında, Başbakanlığı ve bazı bakanlıkları özelleştirmeyi aksatmakla suçladığı ortaya çıktı. Bayar'ın, azline neden olan ÖYK toplantısına sunduğu özelleştirme raporunu Yeni Şafak ele geçirdi. Bayar'ın, sonunu hazırlayan rapordaki bilgilere, Başbakan Yardımcıları Hüsamettin Özkan ile Mesut Yılmaz ve Bakan Karakoyunlu tepki göstermişti.

Bayar'ın, sonunu hazırlayan özelleştirme raporunda, özelleştirme uygulamaları hakkında genel bilgiler verildikten sonra, özelleştirme çalışmalarının önünde bulunan acil sorunlar sıralanıyor. Burada, Başbakanlık'ın ve bazı bakanlıkların engellemeleri nedeniyle, özelleştirme çalışmalarının aksadığı vurgulanıyor.

Rapordan çarpıcı bölümler

Mesela, 21 Ocak 2000'de 15.6 milyon dolar bedelle özelleştirilen eski Carlton Oteli arsasının üzerinde Başbakanlık'a ait inşaat malzemelerinin bulunduğu ve bu malzemeler nedeniyle yatırımcının 26 aydır arsasına giremediği belirtildi. Bayar'ın raporunda, Eti Holding'ten sorumlu Devlet Bakanlığı'nın engellemeleri nedeniyle, krom başta olmak üzere madencilik alanında faaliyet gösteren şirketlerin özelleştirilmesinin sağlanamadığı vurgulandı. Ayrıca, Bayar'ın raporunda, özelleştirme alacaklarına düşük kur uygulanmasına da karşı çıkıldı. Raporda yer alan acil özelleştirme sorunları şöyle sıralandı:

  • Türkiye Demir Çelik İşletmeleri, 127 trilyon liralık borç yükü ile ÖİB bünyesinde bulunmaktadır. Demir Çelik İşletmeleri'nin, acil olarak özelleştirme kapsam ve programından çıkarılması gerekiyor.

  • 21 Ocak 2000 tarihinde 15.6 milyon dolar bedelle özelleştirilen eski Carlton Oteli arsası, firmaya teslim edilemiyor.

  • 18 Ağustos 2000 tarihinde kullanım hakkı 29 milyon dolara bir konsorsiyuma satılan Atik Paşalar Yalısı, Turizm, Kültür ve Bayındırlık Bakanlıkları'nın karşı çıkmaları nedeniyle firma sahiplerine teslim edilemiyor.

  • Özelleştirme alacaklarına ilişkin mutlaka sabit kur uygulanmalıdır.

  • Madencilik alanında faaliyet gösteren şirketler özelleştirilememektedir.

  • THY yer hizmetleri de vermelidir. Bu uygulama, THY'nin kârlılığını arttıracaktır.

    ÖZELLEŞTİRMENİN YENİ PATRONU BOZKURT

    Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na Turgut Bozkurt'un getirilmesine ilişkin atanma kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bozkurt, 1949'da Biga'da doğdu. Yüksek öğrenimini ODTÜ dari İlimler Fakültesi'nde yapan Bozkurt, daha sonra San Diego State Unıversity İş İdaresi Fakültesi'nde pazarlama ve işletme alanında eğitim gördü. Evli ve bir çocuk babası olan Bozkurt, Petkim Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulundu. Bozkurt ayrıca, Orkar Tekstil Pazarlama'da genel müdürlük, Orta Anadolu T.A.Ş'de genel koordinatör, Henkel Ecolab'da genel müdür, Komili'de planlama müdürü, Emek Gıda'da ortaklık ve yöneticilik yanında, Unılever Pazarlama Bölümü'nde ürün müdürü olarak çalıştı. Bozkurt, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu üyeliği görevi yapıyordu.

  •  
    2 milyon öğrenciye sütün yanında fındık ve üzüm
    Sütten sonra şimdi de 2 milyon öğrenciye zeka geliştirmesi ve enerji vermesi amacıyla fındık ile üzüm dağıtılacak.
    ÖSS'de basarının sırrı sevgi
    11 Eylül'den sonra dünya daha karamsar
    Hintli bayan yazar Roy, Afganistan operasyonuyla yeni bir savaş başladığını söylerken, Çinli yazar Wang ise "Kapitalizmde kaybedenler tehlikeli şeyler yapacaklar" dedi.
    'AB üyeliği tehlikede'
    Prof. Hüseyin Bağcı, gelecek yıl AB ülkelerinde seçim yapılacağına dikkat çekerek, "Türkiye, müzakereler için tarih alamazsa, AB macerasının üzerine bir bardak su içebilir" dedi.
    Yüce Divan'a temyiz yolu önerisi
    TBMM Başkanvekili Yalova, Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştiren Anayasa değişikliği teklifi hazırladı. Yüksek mahkemenin üye sayısını 15'e çıkartan teklif, Yüce Divan kararlarına da temyiz yolunu açıyor.
    Teröristler DSP'li başkanı kaçırdı
    ÖZKÖK'ÜN TANSİYONU YÜKSELDİ
    Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, yoğun iş temposu nedeniyle dinlenmek için gittiği Bodrum'da aniden rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Önceki gece Bodrum Universal Hospital Hastanesi'ne kaldırılan Ertuğrul Özkök, doktorlar tarafından tedaviye alındı. Bir gece hastanede kalan Ertuğrul Özkök, rahatsızlığıyla ilgili testleri yapıldıktan sonra dün öğle saatlerinde taburcu edildi. Bodrum Universal Hospital yetkilileri Ertuğrul Özkök'ün yorgunluğa bağlı tansiyon nedeniyle rahatsızlandığını belirttiler. Özkök'ün gerekli tedavisinin yapıldığını kaydeden yetkililer, yapılan tetkiklerde ciddi bir bulguya rastlanmadığını ifade ettiler. Yetkililer Ertuğrul Özkök'ün bir süre dinlenmesini istediklerini, ancak mesaisine başlamasında da bir sakınca görmediklerini ifade ettiler.

    13 Mayıs 2002
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED