T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Herkes kendi annesini seçti

Her yıl Mayıs ayının 2. Pazar gününde kutlanan Anneler Günü bu yıl da coşkuyla geçti. Çok sayıda dernek, vakıf, siyasi parti, belediye, özel şirket ve okul kendi seçtikleri anneleri '"Yılın Annesi" ilan etti.

Her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar gününde yılın annesini seçmek için sivil toplum kuruluşlarında, şirketlerde, okullarda ve belediyelerde yaşanan telaş bu yıl da devam etti. Yine onlarca anne "Yılın Annesi" ilan edildi.

İlk kez 1955 yılında Türk Kadınlar Birliği tarafından başlatılan ve Kurtuluş Savaşı'nın unutulmaz kahramanı Nene Hatun'un "Yılın Annesi" seçilmesiyle başlayan gelenek, bu yıl da hummalı bir şekilde sürdü. Tüm yurt genelinde dernekler, vakıflar, belediyeler, siyasi partiler, özel okul ve şirketler kendi annelerini, "Yılın Annesi" ilan etti. Son bir haftadır yurdun dört bir yanından seçilen "Yılın Anneleri" dün zirveye ulaştı. Önceki akşam Moral FM gözleri görmeyen, ayakları olmayan Murat Keleş'le "sadece aşk" için evlenmeyi kabul eden bir çocuk annesi Selma Keleş'i "Yılın Annesi" seçti. FKM'de düzenlenen törende Selma Keleş'e plaketini eğitimci yazar Halit Ertuğrul verdi.

En çok okul yaptıran anne

Balkan Kadınlar Federasyonu Derneği ise "Anneler Günü" dolayısıyla dün Bayrampaşa Belediyesi'ni ziyaret etti. 11 ülkeden temsilcinin katıldığı "Anneler Günü" programı çerçevesinde Belediye Başkanı Hüseyin Bürge annelere yemek verdi ve yemeğin ardından bütün katılımcıların "Anneler Günü" nü kutladı ve karanfil hediye etti. Aralarında bakan ve milletvekillerin de bulunduğu 28 anne ise ortak olarak aldıkları kararın ardından yılın annesi olarak 71 yaşındaki Nüfüs Nakipoğlu'nu seçtiler. Balkan Kadınlar Federasyonu Derneği Türkiye Temsilcisi Emine Büyüker, bugüne kadar biri özürlülüler için olmak üzere beş okul inşa ettiren ve yardıma muhtaç çocukların eğitimlerini sürdürmeleri için maddi ve manevi destek veren Nüfus Nakipoğlu'nu yaptığı hizmetlerden dolayı Yılın Annesi seçtiklerini ifade etti.

Şişli Belediyesi ise 23 yıl önce öldürülen gazeteci Abdi İpekçi'nin eşi Sibel İpekçi'yi "Yılın Annesi" olarak seçti. Şişli Belediyesi'nde düzenlenen bir törenle Sibel İpekçi'ye plaket ve çiçek verildi. Eminönü Belediyesi Başkan Yardımcıları Coşkun Aksu ve Cemal Karakaya ise Eminönü'de yaşayan anneleri kapı kapı dolaşarak ziyaret ettiler. Annelere kırmızı karanfil dağıttılar. Üsküdar Özel Coşkun İlköğretim Okulu da sporcu Hamza Yerlikaya'nın annesi Emine Yerlikaya'yı yılın annesi seçti. Plaket törenine anne Emine Yerlikaya oğlu Hamza Yerlikaya ile katıldı ve ödüllerini aldı.

Zeytinburnu Belediye Ak Parti İlçe Teşkilatı ise 40 gün önce böbrek kanseri olan 3.5 yaşındaki oğlu Yunus Emre'yi kaybeden acılı anne Fatma İpek'i yılın annesi seçti. Doğduğu andan itibaren büyük bir emekle çocuğunu büyüten ve yaşaması için büyük çaba sarfeden anne Fatma İpek ödülünü gözyaşları arasında aldı.

BU KEZ MASALLAR ANNELERE

Erdem Yayınları'nın Florya Ziya Şark Sofrası'nda düzenlediği etkinlikte çocuklar annelerine masal anlattılar. Programda Masalcı Türkan Abla sahne aırken, TGRT FM'de yayınlanan Atlı Karınca isimli çocuk programının yapımcısı Fatma Beyza Tütüncüoğlu, Erdem Yayınları'ndan Melike Günyüz, çocuklar ve annelerle birlikte oldu. Program, Erdem Yayınları standında yazarların kitaplarını imzalaması ile son buldu.

Nermin Anne'ye en güzel hediye

Hidrosefali hastalığı nedeniyle doğduğu günden beri başı büyüyen kızına büyük bir özveriyle bakan Nermin Atmaca Özel Okmeydanı Hastanesi tarafından 'Yılın Annesi' seçildi. Kadriye'nin başı, kıpırdamasını, sokağa çıkıp günyüzü görmek bir yana evinin odalarında gezmesini bile engelledi. Anne Nermin Atmaca ise kızının bu haline, yıllarca yüreği yanarak baktı ve parasızlık yüzünden kızının ameliyatını yaptıramadı. Atmaca ailesinin dramını sona erdirmek için harekete geçen Özel Okmeydanı Hastanesi, yaklaşık üç saat süren bir ameliyatla, Kadriye'nin başına 7 bin dolarlık 'beyin şantı' taktı. Ameliyat gününden bu yana başında farkedilir dercede küçülme görülen Kadriye'nin yanından bir an olsun ayrılmayan anne Nermin Atmaca, "Artık çileli günleri unutacağız. Dışarı çıkamadığımız günlerin acısını çıkaracağız" dedi.

 
Aysel Orçun oğlunu istiyor
Gözlerini kaybettikten sonra eşi tarafından terkedilen Aysel Orçun, bir Anneler Günü'nü daha oğlu Mazlum'suz geçirdi. Amcasının oğlu Mustafa Akay ile 15'inde evlenen Aysel, eşinin vatani görevini yerine getirdiği aylarda, kayınvalidesinin yanında kaldı. Burada gün geçtikçe zayıf düşen Aysel, oğlu Mazlum dünyaya geldiğinde ise şiddetli başağrılarından şikayet ederek gittiği hastaneden beyninde kis olduğu teşhisiyle karşılaştı. Aysel, gördüğü tedavilere rağmen bir süre sonra iki gözünü de kaybetti. Eşinin ailesi tarafından "talihsizlik" olarak yorumlanan ve eşinin de "suçlu" bulduğu Aysel, karanlık dünyasına terkedildi. Anneler Günü'nde, anne ve çocukların birarada mutlulukları paylaştığı saatlerde Aysel annenin mutsuzluğu sürüyordu. Aysel anne, Akşemsettin Mahallesi, Mimar Sinan Sokak'taki evinde başkalarının yardımıyla yaşayan ve bir gün oğlu Mazlum'a kavuşacağı umudunu besliyor.
BERNA YILMAZ'A KIR ÇİÇEĞİ
Başbakan Yardımcısı ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın eşi Berna Yılmaz, Mardin'de tarihi yerleri gezdi. Berna Yılmaz, beraberinde Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı ve Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (MAREV) yöneticileri ile birlikte kent merkezindeki 800 yıllık Kasımiye ve Zinciriye medreselerini ziyaret etti. Gezi sırasında Mardinli çocuklar, Berna Yılmaz'a, "Anneler Günü" dolayısıyla topladıkları kır çiçeklerini verdiler. Daha sonra Kırklar Kilisesi'ne geçen Yılmaz ve beraberindekiler, bir süre kilisede yapılan ayini izlediler. Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, Berna Yılmaz ve konuklara, kendi kitabını hediye etti. Berna Yılmaz ve beraberindekiler, daha sonra 4 bin yıllık geçimişe sahip Deyrülzafaran Manastırı'nı gezerek, öğle yemeğini burada yediler.
13 Mayıs 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED