T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Yeni hedef Veziristan

ABD Pakistan'ın batısındaki Veziristan bölgesine saldırı için hazırlanıyor. Müşerref, Fas gezisini erteledi. Pakistan, ABD baskılarına direniyor. Veziristan'daki kabileler, ABD'ye karşı birleşti.

ABD'nin Pakistan'ın batısındaki Veziristan bölgesine saldırı için hazırlıklar yaptığı belirtilidi. Amerikalı istihbaratçıların, kalan el-Kaide üyelerinin Pakistan'ın batısında yoğunlaştıkları sonucuna vardığı, ancak Pakistan'ın bunlara karşı geniş çaplı saldırı başlatması konusundaki ABD baskısına direndiği belirtildi. ABD'nin Pakistan'a, el-Kaide'ye karşı harekete geçmesi için istihbarat, helikopter, özel operasyon askerleri ve hatta konvansiyonel askeri birlikler sağlamayı da önerdiği belirtildi.

Washington Post gazetesinin adı açıklanmayan Amerikalı ve Pakistanlı yetkililere dayanarak verdiği haberde, ABD'nin İslamabad'tan, Afgan sınırındaki Veziristan bölgesinde toplanan el-Kaide üyelerine karşı harekete geçmesini istediği belirtildi. Haberde, bir Pentagon yetkilisinin "Bizimkiler Pakistan hükümetinden istenen işbirliğini sağlayamadılar" şeklindeki sözlerine yer verildi. Üst düzey bir Amerikalı yetkili de, son iki haftadır "harekete geçmelerini istedik, ancak pek fazla gelişme sağlayamadık" dedi.

Gazeteye göre, Pakistanlı yetkililer el-Kaide üyelerine karşı ABD'nin kendi başına hareket edebileceğini belirttiler. Haberde, "İslamabad, İslami grupların potansiyel tepkisi ve Hindistan'la aralarındaki gerginlikten dolayı Pakistan ordusunun içinde bulunduğu gerilim yüzünden, ABD yardımıyla ya da yardımsız İslami gruplara saldırmaya istekli değil" denildi. Bu arada, Pakistan Devlet Başkanı General Pervez Müşerref'in kararlaştırılan Fas gezisini Pakistan'ın son günlerde yaşadığı zor günlerden dolayı ertelediği belirtildi.

Kabileler ABD'ye karşı birarada

Pakistan'ın Veziristan bölgesindeki Bekaheyl, Cani Keyl ve Kabil Keyl kabileleri, ABD'nin olası saldırılarına karşı ortak kararlar aldıkları ifade edildi. Kabileler, ABD'nin özel komando birliklerine destek sağlayan veya onlar adına casusluk yapan her Pakistanlı'nın evlerini yakacaklarını ve ailenin tüm fertlerinin bölgeden sürgün edileceklerini açıkladılar. Pakistan yönetiminin günlerdir Kabile reisleri ile yaptığı görüşmelerin başarısızlık sonuçlanmasının ardından, bölgeye olası bir saldırının gündemde olduğu kaydediliyor.

Kabileler, ABD'nin dini medreseleri teftişine asla müsaade etmeyeceklerini belirttiler. Günlerdir Pakistan'ın birçok şehrinde süren gösterilerde, Pakistan yönetiminden Pakistan topraklarında bulunan ABD askerlerinin sınır dışı edilmesi istendi. Gösterilerde konuşan Cemiyeti Ulama-i İslam hareketi lideri Fazlurrahman, "Amerikalılar iyi duysun, biz ülkemizde huzur ve güven istiyoruz. Kim ülkemizi bölmek için ateşe verirse, bilinsin ki, onların ülkeleri de huzur içinde olmayacaktır" dedi. Çarşamba günü Pakistan'ın Karaçi şehrinde Fransızlar'a karşı düzenlenen saldırı hakkında ise Fazlurrahman, "Pakistan'da yaşayan yabancılar bizim misafirimizdir. Dini açıdan bizim onları korumamız lazım. Gerçekleştirilen olayın kimlere yaradığına bakmak gerek. Onlar Pakistan'ın ülkemizin faydası için buradaydılar" dedi. Pakistan'da cuma hutbelerinde imamların ABD askerlerinin Pakistan topraklarında çatışmalara girişmesinin, Pakistan'ın bağımsızlığına vurulmuş büyük bir darbe olduğunu bildirdiler.

Pakistan'da ABD üslerine saldırı

Pakistan'da içinde el-Kaide ve Taliban grupların mensup üyeleri yakalamak için faaliyet gösteren ajansların bulunduğu binaya, Afganistan sınırı yakınlarından roket saldırısı düzenlendi. Saldırıda can ya da mal kaybı olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi. Görgü tanıkları, fırlatılan roketin Miranşah bölgesinde bulunan eğitim alanına düştüğünü fakat patlamadığını söyledi. Yetkililer, roketin düştüğü bölgede inceleme yaparken bir başka roketin daha bulunduğunu kaydetti. İkinci roketin zaman ayarlı olduğu fakat patlamasına az bir süre kala uzmanlar tarafından durdurulduğu açıklandı. Düzenelenen saldırının, bu ay Miranşah bölgesinde yapılan 3'üncü saldırı olduğu ifade edildi. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

HİNDİSTAN VE ABD 40 YIL SONRA İLK KEZ TATBİKAT YAPTI

Soğuk savaşın karşı karşıya getirdiği Hindistan ile ABD'nin, 40 yıl aradan sonra ilk kez ortak askeri tatbikat yaptığı bildirildi. İki ülke yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, ortak tatbikatın bugün başladığı, Hint ve Amerikalı özel birliklerin Hindistan'ın kuzeyindeki ünlü Tac Mahal yakınlarında bir alanda 44 derece sıcaklıkta hava destekli tatbikat yaptığı belirtildi. ABD'nin Yeni Delhi Büyükelçiliği sözcüsü Gordon Duguid, "Önceki gün başlayan ortak tatbikat, iki ülkenin bugüne kadar ortaklaşa yaptığı en büyük tatbikat. Pasifik'teki Amerikan kuvvetlerine bağlı 200 komando, Hintli paraşütçülerle 2 hafta boyunca eğitim, küçük kalibreli silahlarla atış ve paraşütle atlayış gibi egzersizler yapacak" dedi. Sözcü, bu tatbikatların gelecekte düzenli olarak tekrarlanacağını da bildirdi.

 
Mini zirveden şiddete hayır
Mısır, Suriye ve Suudi Arabistan liderlerinin düzenlediği üçlü zirveden, "her türlü şiddet'e" red.
ABD'den eğitim amborgosu
ABD, terörizmi desteklemekle suçladığı ülkelerin vatandaşlarının ABD'ye girişini yasaklayan ve yabancı öğrencileri denetleyen sistemi uygulamaya koydu.
Milat Kilisesi'nde kuşatma sonrası ilk pazar ayini
İsrail kuşatması altında 5 hafta geçirilen ve kanlı olaylara sahne olan Milat Kilisesi'ndeki kuşatmanın kalkmasından sonra ilk Pazar ayini yapıldı. 39 gün devam eden kuşatmanın Cuma günü sona ermesinin ardından düzenlenen Yunan Ortodoks Pazar ayininin yerel saat ile 08.30'da başladığı kaydedildi. Ayinin Yunan Ortodoks Piskopos Irineos I. tarafından yönetildiği belirtildi. Bu arada, Papa 2. John Paul, Milat Kilisesi kuşatmasının sona ermesinden memnun olduğunu söyledi. Papa, "Bu kutsal topraklarda devam eden işgalin sona ermesine yardım eden tüm insanlara teşekkür ederim. Artık bu kutsal topraklar ait olduğu kutsal kimliğine tekrar büründü" dedi. Öte yandan, Kudüs'ün Latin Patriği Monsignor Michel Sabbah, Ortadoğu'da yaşanan şiddetin temelinin İsrail'in Filistin'de yaptığı işgal olduğunu söyledi. Milat Kilisesi'nin bitişiğinde bulunan Sainte-Catherine Kilisesi'nde konuşan Sabbah, "Filistin'de kötülüğün kökü, yani İsrail'in işgali devam ettiği müddetçe Ortadoğu'da gerginlik devam edecektir" dedi.
ABD AMBARGOSU IRAK'I FELÇ EDİYOR
Irak'ta iktidar partisinin yayın organı el-Tavra gazetesi, ABD'nin Irak'a yönelik ambargoyu bir kitle imha silahı olarak kullandığını öne sürdü. El-Tavra ayrıca, Irak'a 12 yıldan beri uygulanan ambargonun, "her ay 5 yaşın altında 5 bin çocuğun ölümüne neden olduğunu" iddia etti. BM Güvenlik Konseyi iradesinin ABD tarafından "felce uğratıldığını" da öne süren gazete, Irak'a yönelik ambargonun kaldırılmasına yine bu ülkenin engel olduğunu savundu. El-Tavra gazetesi, uluslararası toplum ve Arap ülkelerinden de Irak'a yardımcı olmalarını istedi.
13 Mayıs 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED