T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Kostümlerde yatan tarih

Staş Yura'nın "Antik Çağlardan Günümüze Kafkas Kıyafetleri" adlı sergisi, "Kuzey Kafkasya Kültür Günleri"nde sergileniyor...

Kuzey Kafkasyalılar'ın kullandığı kostümler, hem işlemecilik hem de göz zevki açısından hep dikkat çekmiştir. Hazar Denizi'nden Karadeniz'e kadar uzanan bir bölgeyi kapsayan Kuzey Kafkasya, farklı halkların birbirinden yoğun biçimde etkilendiği, hatta zamanla kültürel anlamda içiçe geçtiği bir bölge. Kültürel etkileşim ve ortak tarihi geçmişleri nedeniyle Kuzey Kafkasyalılar'ın gündelik yaşamlarında kullandıkları kıyafetleri de birbirine çok benzer. Erkeklerin eskiden kullandıkları "çerkeska"nın tüm Kuzey Kafkasyalı erkekler tarafından kulanılması bunun bir göstergesi. Çerkeskanın son derece kullanışlı olması, aynı zamanda Rus çarlarını da cezbetmiş, pekçok Rus çarı çerkeska giymeyi tercih etmiştir. MÖ. 5. yüzyılda ilk modellerini vermeye başlayan Kafkas giyisileri, MS. 19. yüzyılda gelişimini tamamladı. Kullanımlarının rahat olmasının yanısıra vücut hatlarını düzgün gösteren Çerkez giyisileri, zarafetin ve sadeliğin simgesi adeta. Bu nedenledir ki, 19. yüzyılda Rusya'da Kazak kökenli süvariler Çar'ın emriyle Çerkez kıyafetlerini askeri üniforma olarak kullanmaya başlamıştır. Bir zamanlar, giyimleri üzerinde titizlikle duran Çerkez kızları için, giyisilerinin zaafeti kadar kaftanları üzerine takılan kemerlerin ve başa geçirilen keplerin estetik açıdan taşıdığı değer de önemliydi.

1000 yıl öncesinden bugüne

Türkiye'de sadece "çerkeska", kalpak ve yumuşak çizme giyen Kafkas erkeklerinin giysileriyle, Çerkez kızlarının bütün vücudu örten ve bele oturan kostümleri biliniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul'da faaliyet gösteren 11 Kuzey Kafkasya Kültür Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kuzey Kafkasya Kültür Günleri" kapsamında, Adıgey Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye gelen moda tasarımcısı Staş Yura'nın "Antik Çağlardan Günümüze Kafkas Kıyafetleri" adlı sergisi, Çerkez kıyafetlerinin zenginliğini ortaya seriyor. Ailesinin Yunus ismini vermek istemesine rağmen, nüfus memurunun azizliğine uğrayan sanatçının adı, Yura olarak nüfus kayıtlarına geçmiş. İsminin Yura olmasının vize işlemlerini halletmesinde kendisine büyük kolaylık sağladığını söyleyen Staş Yura, Adıgey'de moda tasarımcılığı yaparak yaşamını idame ettiriyor. 30 yılı aşkın bir süredir Çerkezler'in tarih boyunca kullandığı kıyafetler üzerine araştırma yapan Yura'nın koleksiyonunda oldukça ilginç kostümler bulunuyor. Çerkez toplumunun kullandığı kıyafetlerin tarihçesi, ilkçağlardan günümüze kadar uzanan geniş bir zaman dilimini kapsıyor. Sergide yer alan savaşçı Amazon kadınlarına ait olan kıyafetler ise oldukça ilginç. Savaşçı Amazonlar'ın 4000 yıl önce Anadolu'dan Kuzey Kafkasya'ya yerleşmesinden esinlenerek Amazon kadınlarının kıyafetlerini dizayn ettiğini belirten Yura, kostümleri gerçekleştirmeden önce uzun süren araştırmalar yaptığını söylüyor.

Sergi 17 Mayıs tarihine dek Atatürk Kitaplığı Sanat Galerisi'nde devam edecek.


 
FİLİSTİN BİLİNCİ...
Düzenlenen etkinliklerle Filistin'de yaşanan dram anlatılmaya devam ediyor.
"AT, AVRAT VE SİLAH"
İnsanlar arasında iletişimi sağlayan en eski öğeleriden biri olan kadın baş bağlamalarını tuvaline yansıtan TEKEL Genel Müdürlüğü Basın Müşaviri Ekber Yeşilyurt, yeni sergisi ile sanatseverlerin karşısında. Otantik değerleri bozmadan gelecek nesillere aktarmayı gaye edinen Yeşilyurt, eserlerinde Anadolu'yu yansıtan üç temayı işliyor: At, Avrat, Silah.. Kendi silahını kültür olarak gören sanatçı, silah yerine ise Atatürk portreleri ve kaybolmaya yüztutmuş otantik değerleri işliyor. İlk kişisel sergisini İstanbul'da açan sanatçının eserleri ülkemizin çeşitli yerlerinde açılan 60'ı aşkın sergi ile sanatseverlere ulaştı. Eserlerinde hep Anadolu'ya ait değerleri işleyen Ekber Yeşilyurt, katıldığı bireysel ve karma sergileriyle 50'yi aşkın plaket ve ödül aldı. Sergi 30 Mayıs'a kadar Unkapanı TEKEL Sanat Galerisi'nde görülebilir. Tel:0212 5331900.
13 Mayıs 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED