AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
İran'da askeri uçak düştü: 7 kişi öldü

İran'da bir askeri nakliye uçağının düşmesi sonucu 7 kişi öldü. İran Haber Ajansı (IRNA), C-130 Hercules tipi nakliye uçağının başkent Tahran'ın 30 kilometre güneybatısındaki Robatkerim kasabası yakınında düştüğünü bildirdi. Uçaktaki 7 kişinin öldüğünü belirten ajans, uçağın teknik arıza sonucu düştüğünü kaydetti. İran'da, Şubat ayında, Devrim Muhafızları üyelerini taşıyan Rus yapımı bir uçak, güneydoğudaki Kirman eyaletinde düşmüş, kazada 276 kişi ölmüştü. ABD'nin uyguladığı ekonomik ambargo nedeniyle, 1979 İslam Devrimi'nden önce ABD'den aldığı Boeing tipi uçaklarını yenileyemeyen İran'ın uçak filosu genellikle Rus yapımı uçaklardan oluşuyor.

Liberya başkentinde şiddetli çatışmalar

Liberya'da Devlet Başkanı Charles Taylor'u devirmeye çalışan isyancılarla askerler arasındaki çatışmalar başkent Monrovia'ya kayarken, kentin dış mahallelerinden ağır topçu ateşi sesleri duyuluyor. Liberya Barış ve Demokrasi (LURD) Örgütü'ne bağlı isyancıların ilerlemesi nedeniyle kaçan siviller, saldırganların Monrovia'nın merkezine 10 kilometre uzaklıktaki stratejik bir köprüyü geçtiklerini belirtti. Monrovialı bir görgü tanığı, çok sayıda kişinin kent merkezini terk etmeye başladığını, kentin çeşitli kesimlerine roket atıldığını söyledi. Liberya'da hükümetle isyancılar arasında varılan ateşkes mutabakatı geçen hafta çökmüş, taraflar birbirlerini suçlamışlardı.

Amerika 2'si Türk 5 kişiyi nereye götürdü?

Malavi'de El Kaide üyesi oldukları iddiasıyla yakalanan ancak daha sonra El Kaide ile ilgileri bulunmadığı ortaya çıkan 2'si Türk 5 zanlının ülkeden çıkarıldıkları ve Amerikalı yetkililerin gözetiminde bulundukları bildirildi. Zanlılarla beraber olduğunu söyleyen göçmenlerle ilgili bir yetkili, Reuters'e telefonla yaptığı açıklamada, "Şu anda Malavi'den ayrıldıklarını ve zanlıların Malavi'nin değil ABD'nin gözetiminde olduğunu" söyledi. Malavi'deki İçişleri Bakanlığı sözcüsü de, zanlıların ABD'nin gözetiminde olduğunu teyit etti. Yüksek Mahkeme'nin sınırdışı edilmelerini kabul etmediği zanlıların, mahkemeye çıkarılacakları ileri sürülmüştü. Malavi'de hafta sonu yakalanan El Kaide üyesi olduğu öne sürülen 5 şüpheliden 2'si Türk, 1'i Suudi, 1'i Kenyalı, 1'i de Sudanlıydı.

Irak'ta bir boru hattı sabotajı daha

Irak Kuzey Petrol Şirketi'nden bir yetkili, Bağdat'ın 250 kilometre kuzey batısında, bir petrol boru hattında dün sabah saat 01.30 (Türkiye saatiyle 00.30) sıralarında bir patlama meydana geldiğini açıkladı. Rasim Abdül Haydar, patlamanın köyden sadece 50 metre uzaklıkta meydana geldiğini ve söz konusu hattın bir rafineri ve bir enerji santralına yakıt tedarik ettiğine dikkat çekti. Barvanah yakınlarındaki petrol boru hattı, Kerkük ve ülkenin batısındaki Hadihah pompa i stasyonu arasında uzanıyor.

Fransız 'Mirage'ı Cibuti'de düştü, 2 ölü

Fransızlar'ın Mirage 2000 D tipi savaş uçağı, eğitim uçuşu sırasında Cibuti'de düştü. Pilot ve yardımcısı öldü. Fransa Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mirage'ın eğitim sahasında yere çakıldığını, kazayla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, gece meydana gelen kazada ölenlerin kimlikleri hakkında bilgi vermezken, öncelikle ailelere haber verileceği kaydedildi.

Savaş sonrası 54 ABD askeri öldü

ABD ile İngiltere'nin 20 Mart'ta Irak'a başlattığı savaşın sona ermesinden bu yana 54 Amerikan askerinin öldüğü açıklandı. Fransız haber ajansı AFP'nin elindeki rakamlara göre, ABD Başkanı George Bush'un savaşın bittiğini ilan ettiği 1 Mayıs'tan bu yana 54 Amerikan askeri öldü. AFP'ye göre, bu askerlerden 17'si silahlı çatışmalarda, kalanları ise kazalarda hayatını kaybetti.

Muhammed es-Sahaf'ın yakalandığı iddia edildi

İngiltere'de çıkan Daily Mirror gazetesi, ABD askerlerinin, Irak eski Enformasyon Bakanı Muhammed Said Essahaf'ı, Bağdat kentinin banliyösündeki barikatlarda yakaladıklarını ileri sürdü. Haberde, Essahaf'ın bir akrabasının evinde uydu televizyonu seyrederek saklandığı ve önceki akşam ele geçirildiği belirtildi. Haber henüz hiçbir kaynak tarafından doğrulanmadı.

Hoon: Irak'ta fazla kalmayacağız

İngiltere Savunma Bakanı Hoon, 6 İngiliz askerinin öldürülmesinden sonra, uzun vadede Irak'ta kalma niyetleri bulunmadığını söyledi. Hoon, 6 İngiliz askerinin öldüğü olaylardan önce İngiliz askerlerinin 4 sivili öldürdüğüne dikkat çeken SKY TV muhabirine, "Bu olayın zamanlamasını bilmiyorum. Bunu soruşturma ortaya çıkaracak" dedi.



26 Haziran 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED