AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
İngilizler'e Irak şoku

Evlerin basılıp kadınların aranması üzerine protesto gösterisi düzenleyen Iraklılar'a ateş açan İngiliz askerleri 4 sivili öldürdü. Halk silahla karşılık verdi. 2 saat süren çatışmada 6 İngiliz askeri öldürüldü. Karakola sığınan askerler bile öldürüldü.

Irak'ta önceki gün 6 İngiliz askerin öldürüldüğü, 8'inin de yaralandığı çatışmalar görgü tanıklarının ifadeleriyle aydınlandı. Reuters haber ajansına bilgi veren görgü tanıkları, olayın, İngiliz askerlerinin Amara kenti yakınlarındaki Maccar kasabasındaki evlerde arama yapmasıyla başladığını anlattı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, İngiliz askerlerinin kadınların üzerlerini araması ve evlere köpeklerle girmesi, Maccar kasabası sakinlerini kızdırdı.

Protesto gösterisi düzenleyen sivillere plastik mermilerle ateş açılması ise, bardağı taşıran son damla oldu. Protesto gösterisi sırasında İngiliz askerler 4 Iraklı sivili öldürdü. İngiliz askerlerine gerçek mermiyle yanıt veren öfkeli Iraklılar, kaçan İngiliz askerlerini de yakalayarak öldürdü.

Çatışmada, İngiliz askerlerinin yanısıra 4 de Iraklı hayatını kaybetti. Irak'ın Amara kenti yakınlarında 6 İngiliz askerinin ölümüyle sonuçlanan olayın meydana geldiği bölgeye giden basın mensupları, İngiliz hükümetinin ayrıntılı açıklama yapmadığı çatışmayla ilgili ayrıntıları görgü tanıkları ve kasaba sakinlerinden aldıkları bilgiler ışığında dünyaya duyurmaya başladı.

Askerler çocukları dövdü

Kasaba sakinlerinin ifadelerine göre, çoğunluğu Şii olan kasaba halkı, İngiliz askerlerinin evlerde yaptıkları aramalara ve askerlerin kadınların üzerlerini aramasına karşı bir protesto gösterisi düzenledi.

İngiliz askeri polisinin göstericilere sert müdahalesi ve kalabalığın içinde bulunan çocuklara vurması topluluğun tepkisine neden oldu. Plastik mermilerle kalabalığın üzerine ateş açan İngiliz askerlerine, Iraklı siviller gerçek mermilerle karşılık verdi ve 6 İngiliz askeri öldü. Gösterinin ardından devam eden çatışmada 4 Iraklı sivilin de hayatını kaybettiği kaydedildi.

Karakola sığınan askerler bile öldürüldü

Görgü tanıkları İngiliz askerlerinden ikisinin hükümet binası önünde, kaçmayı başaran 4 askerin ise sığındıkları karakolda 2 saat süren çatışmanın ardından öldürüldüğünü bildirdiler.

İngiliz hükümeti, Basra kentinin 200 kilometre kuzeyindeki bölgede köyde düzenlenen iki ayrı saldırıdan birinde 6 askerin öldüğünü, diğerinde 8 askerin yaralandığını bildirmişti. Çatışmaların özellikle Şii bölgesinde meydana gelmesi ve İngiliz askerlerini hedef alması, Irak'ta işgal yönetimine ckarşıkitlesel tepkinin boyotunu gözler önüne serdi.

Yine Amerikan askeri öldü

Amerikan ve İngiliz askerlerine yönelik saldırıların arttığı Irak'ta, bir Amerikan askerinin "çatışma dışı bir olayda" öldüğü bildirildi. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, ayrıntılı bilgi verilmeyen ölümle ilgili soruşturmanın sürdüğü, akrabalarına bildirilinceye kadar ölen askerin adının açıklanmayacağı belirtildi.

  • NTV-MSNBC VE AJANSLAR


  •  
    İsrail'e Kassam füzesi
    Gazze Şeridi'nden İsrail'in Sderot kentine Kassam tipi bir füze fırlatıldığı bildirildi. İsrail askeri kaynağı, Necef çölünde bulunan Sderot'a fırlatılan füzenin can kaybına yol açmadığını, ancak bir eve isabet ettiğini söyledi.
    Yakınlaşmanın ilk somut adımı
    The Washinton Post gazetesi, Türk hükümetinin Irak'a yardım için üs ve limanları açma kararının, Türk-Amerikan ilişkilerinin tamiri yönünde ilk somut adım olduğunu yazdı.
    İşgalcilik oyunu bitsin
    The Independent yazarı Robert Fisk, Irak halkının tüm işgalcileri aynı gördüğünü, Amerikan ve İngiliz ayrımı yapmadığını söyledi.
    Kısa kısa..
    Irak'ın resmî gazetesi Vakayı Irakiye iki dilde yayımlandı
    Irak'ın resmi gazetesi "Vakayı Irakiye", Bağdat'ta savaştan sonra ilk kez geçen Salı Arapça ve İngilizce olarak yayımlandı. Gazete, Amerikan sivil yönetim başkanının çıkardığı 5 "cumhuriyet talimatını" içeriyor. Irak Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan gazete, 3977 sayısını ve 17 Haziran 2003 tarihini taşıyor. "Vakayı Irakiye" daha önce yalnız Arapça çıkıyordu. Gazete, Irak yönetiminin karar ve kanunlarını yayımlıyordu. Bu arada ABD, Saddam Hüseyin dahil 55 eski Iraklı liderin mal varlığını dondurdu. Hazine Bakanı John Snow, 55 kişinin Amerikan yönetimi tarafından hazırlanan en çok aranan listesinde yer alan kişiler olduğunu belirttiği açıklamasında, Amerikan vatandaşlarına Irak rejiminin bu eski yetkilileriyle ticari ilişkiye girmelerine de yasak getirdiğini duyurdu.
    26 Haziran 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED