AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Acının rengi olur mu?

Yaşanmış bir olaydan sinemaya uyarlanan Çit, Avustralya'nın aşağı tabaka ırkı Aborjinler'in yaşadığı drama ayna tutuyor. Film, kara derili üç küçük kızın zorla tutuldukları kampta yaşadıkları acı ile kaçış öyküleri üzerine gelişiyor.

  • ÖMER ÇAKKAL
    Vizyona yarın girecek filmler arasında İran yapımı Ten'le birlikte öne çıkan Avustralya yapımı Çit, yaşanmış bir olaydan yola çıkarak insanın azimle sınırlarını ne kadar zorlayabileceğini, izleyenlere bir kez daha kanıtlıyor. 1931 yılı 'Avusturalya'sında geçen film, melez ırkın çoğalmasına engel olmak için yapılan utanç kalesi durumundaki tavşan çiti üzerine gelişen olaylar etrafında kurgulanmış.

    Yaşanmış bir hikaye bu

    Chrıstine Olsen'in senoryosunu yazdığı ve filmin yönetmeni Phılıp Noyse'la birlikte ortak yapımcılığını üstlendiği film, Doris Pilkington'un Follow The Rabbit-Proof Fence / Tavşan Çitini Takip Et adlı kitabından yola çıkıyor. Pilkington'un annesinin yaşadıklarını anlattığı film, Molly, kuzeni Graice ve Gracie'nin kızkardeşi Daısy'nin Moıre River adlı bir kamptan kaçıp tavşan çitini takip ederek yaya bir şekilde, Avustralya'nın sert arazisinde 2.000 kilometrelik yolculuklarını anlatıyor.

    Melez ırk olmasın diye!

    Avustralya'nın yerli kabilelerinden Aborjinler'in sayılarının artışını önlemek için ülke yönetimi Moore River adında bir kamp kurar. Bu kamp çocuk yaştaki Aborjinler'in ailelerinden alınarak yetiştirildikleri ve ileriki hayatlarında bir beyazla evlenmelerine engel olunarak onları temizlikçi gibi basit işlere adepte ettikleri bir birimdir.

    Kampta masum çocuklar

    Bu kampa 1500 km. uzaklıktaki Gibson Çölü kenarında bulunan Jigalong'da üç cesaretli Aborjin kız anneleriyle birlikte yaşamaktadır. Kampa gitmemek için uzun süre direnen üç kız, Batı Avustralya'daki Aborjinler'in Baş Koruyucu'su Neville adındaki görevlinin kesin emriyle uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından Moore River'e getirilir. Bu kamp ufacık çocukların askeri disiplin altında tutuldukları, ucube yatakhanelerde barındırılıp kötü yemeklerle beslenildikleri bir yerdir. Üç kızdan en büyükleri olan Molly etrafı çitlerle çevrili bu kampta yaşamayacağına karar verir ve getirilmelerinin üzerinden birkaç gün bile geçmeden kamptan kaçmaya karar verir.

    Yürüyerek özgürlük

    Kararını Graice ve Daisy'e açtığında çocuklar 2000 kilometrelik zorlu yolu nasıl döneceklerini sorar. Verilen cevap acı bir dramın başlangıcıdır adeta: "Yürüyerek.."

    Ve üç küçük çocuğun kaçışı böylece başlar. Molly'nin akıllıca kararları ve koskoca bir güvenlik ağına karşı yaptığı şaşırtmacalarla epey bir yol kateden üç küçük kız, artık açlığa, suzsuzluğa, yağmura, soğuğa ve yorgunluğa dayanarak üç ay sürecek bir yolculuğun ardından annelerine ulaşmanın hayalini kurmaktadırlar.

    Üç 'kara elmas'ın ışığıyla

    Bizce sinemaseverlerin kesinlikle görmesi gereken bir yapım olan Çit'in en acı tarafı gerçek bir hikayeden yola çıkılmış olması. Bugün hâlâ hayatta olan iki Aborjin'in ağzından anlatılan öyküden yola çıkılarak Molly'nin kızı Doris Pilkington'un yazdığı kitabın senaryoyu oluşturduğu film, eseri daha ilk okuduklarında hem senaristi Christine Olsen'i, hem de yönetmeni Phillip Noyse ağlatan türden bir yapım.

    Oyuncu seçimini anlatan Noyse'nin "Samanlıkta altın arıyorduk adeta. Yetenekli üç Aborjin'i bulmamız işin en zor kısmıydı. Ama sonunda üç elmas bulduk" diye anlattığı bir sürecin sonucunda seçilen üç amatör oyuncunun sırtladığı film, özellikle Molly karakterini canlandıran Everlyn Sampi başta olmak üzere diğer iki kızın ustaca oyunculukları ve yönetmeninin konuya hakim olması sayesinde övgüyü hakediyor.

    Film, yönetmenin yüzlere odakladığı kamerası sayesinde acının renklere rağmen evrenselliğini izleyiciye bir kez daha gösteriyor.

    ÇİT

    Hikaye: Doris Pilkıngton
    Senaryo: Chrıstine Olsen
    Yapımcı: Christine Olsen, Phillip Noyse
    Yönetmen: Phillip Noyse
    Oyuncular: Everlyn Sampi, Laura Monaghan, Tianna Sansbury, Kenneth Branagh

  •  
    Her harf bir sanat
    Hat sanatına gönül vermiş isimlerden biri olan Ayten Tiryaki, öğrencileriyle birlikte göz nuru döktükleri birbirinden değerli eserlerini açtıkları bir sergide ziyaretçilerin beğenisine sunuyor.
    Yunus Nadi Ödülleri açıklandı
    Yaz çocuklarına Gonca
    Çocuklar için çıkan sayılı dergiden biri olan Gonca, son sayısında minik okurlarına tatil tüyoları veriyor. Zeynep Öncü'nün günlüğü, Osman Algın'ın Kibirli Hindi şiiri ve Melek Altun'un Yüreğiyle Konuşmak başlıklı denemeleri son sayısının metinlerinden. Derginin söyleşisi ise Ahmet Turan Alkan'la yapılmış. Miniklere biz de minik bir müjde verelim: Öğretirken eğlendiren derginin okurlarına iki güzel hediyesi var! Tel: 0216 5233000
    Aydın Doğan Karikatür Yarışması sonuçlandı
    Aydın Doğan Vakfı'nca düzenlenen 20. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda birinciliği Necdet Yılmaz kazandı. ABD'li sanatçı Edward Sorel'in başkanlığındaki seçici kurul, 85 ülkeden katılan 3 bin 62 karikatür arasında eleme yaptı. 283 sanatçının 342 karikatürü arasından birinciliği Türk sanatçı Necdet Yılmaz elde etti. İkinciliğe Çinli sanatçı Xu Li, üçüncülüğe Friederike Gross değer bulundu. Ödüller, 4 Aralık 2003 tarihinde Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.
    Van Gogh'un 3 tablosu 14 milyon dolara satıldı
    Hollandalı ünlü dışavurumcu ressam Van Gogh'un 3 tablosu, Londra'da önceki gün düzenlenen bir müzayedede 14 milyon dolara satıldı. Ünlü ressamın bunalıma girip sol kulağını kesmesinden bir süre önce 1888'de yaptığı "Roman Okuyan Kadın" tablosuna 5.61 milyon dolar, arkasında kardeşine yazdığı bir mektup bulunan, dolmakalemle çizilmiş taslak olan "Vincent'in Arles'daki Evi" tablosuna 1.41 milyon dolar, 1890'da yaptığı "Natürmort, Karanfilli Vazo" adlı yağlıboya tablosuna ise 7.09 milyon dolar ödendi.
    Küçük büyücü Harry'e baskı yetişmiyor!
    İngiliz yazar J. K. Rowling'in Harry Potter serisinin 5. kitabı Harry Potter and the Order of The Phoenix'in (Harry Potter ve Zümrüdü Anka Tarikatı) Amerikalı yayıncısı aşırı talep üzerine 800 bin yeni baskı yapmaya karar verdi. Scholastic Yayınevi'nin çocuk bölümü şefi Barbara Marcus, kitabın piyasaya çıktığı gün tükenmesi nedeniyle yeni baskılar yapmaya karar verdiklerini söyledi. Yeni baskıyla kitabın toplam baskısı 9.3 milyona yükselecek. Harry Potter serisinin bir önceki kitabı Ateş Kadehi 11.5 milyon adet satmıştı.
    26 Haziran 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED