AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Şahin: Kaynak yok

Kaynağı olmadan 'verdim-gittim' anlayışının yanlış olduğunu belirten Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Daha fazla zam, IMF'nin 5. gözden geçirmesini çıkmaza sokar" dedi.

  • BİLAL ÇETİN ANKARA
    Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kamu işçilerine önerdikleri zam oranıyla ilgili eleştirilere cevap verirken, "İşçilerin istediği rakam 3-4 katrilyonu buluyor. Bu parayı nereden bulup vereceğiz" şeklinde konuştu.

    Hükümet adına pazarlıkları yürüten Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin gazetemize yaptığı açıklamada kamu işçileri için bütçede öngörülen rakamın 123 trilyon lira olduğunu belirterek, "Buna rağmen bizim işçilere önerdiğimiz rakam bütçeye 823 trilyon lira ek yük getiriyor. Bunu dahi vermekte zorlanıyoruz"dedi.

    Bakan Şahin, sendikaların istediği rakamın 3-4 katrilyon ek yük getirdiğini anlatarak, "Bu parayı nereden bulacağız. Popülist politikalarla bu iş yürümez. Eski dönemlerde bütçede kaynak olmamasına rağmen 'verdim-gittim' anlayışı ile hareket edilmiş. Memleket böyle battı" şeklinde konuştu. Şahin, IMF'nin uygulanan mali politikalardan taviz verilmemesi gerektiğini hatırlatarak, "İşçilere daha fazla zam verirsek IMF ile devam eden 5. gözden geçirme çıkmaza girebilir" dedi.

    Meral ile Gül'ün zam diyaloğu

    Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile CHP'li Bayram Meral arasında da 'işçiye zam' tartışması yaşandı. Meral, Meclis'te karşılaştığı Gül'e "İşçiye neden sıfır zam veriyorsunuz?"diye sorarken, Abdullah Gül ise "İşsizlere iş bulmak için böyle zam yapmak zorundayız. Yoksa milyonlarca işsiz işsiz kalmaya devam edecektir" diye cevap verdi.

    ALKIŞLI PROTESTO

    Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) üyeleri, maaşlarına Temmuz ayında yapılması öngörülen yüzde 5'lik zammı protesto etti. KESK Sözcüsü Özgür Bozdoğan, kendilerine dayatılan sefalet zammını kabul etmeyeceklerini söyledi. KESK üyesi memurlar daha sonra, özelleştirme nedeniyle işlerini yitiren ve 53 günden bu yana Türk-İş Genel Merkezi önünde bulunan işçileri ziyaret ettiler.

    Bayi zammının bedelini tüketici ödeyecek

    Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, hükümet olarak şu anda akaryakıta zam yapmayı düşünmediklerini, ancak akaryakıt bayi payındaki artışın faturasının da şimdi olmasa da neticede tüketici tarafından ödeneceğini söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında söz alan CHP'li Akif Hamzaçebi, akaryakıt bayi paylarındaki artışı gündeme getirerek, "Bu artış Hazine'ye 280 trilyon liralık bir yük getiriyor. Bunu benzin zammıyla mı karşılayacaksınız?'' diye konuştu. Unakıtan da, "Bir gazetedeki magazin haberinin, gerçekmiş gibi yorumlanması bizi üzüyor. O konu, aylardır yapılan toplantılar sonucunda değerlendirildi. Bir şarkıcının Başbakan'a bunu söylemesi ile bu iş oldu diye bir şey sözkonusu değil. Ayrıca şu anda zam yapmayacağız ama neticede bunun bedelini tüketici öder'' dedi.

    Salim Uslu: Sıfır zam söylenti

    Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Salim Uslu, kamuda sıfır zamlı toplu sözleşme yapılmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Uslu, konuyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü ve sıfır zam konusunun sadece bir söylenti olduğunu öğrendiğini söyledi. Uslu, ''Başbakan ile görüştüm ve taahhüt aldım. Kamuda sıfır zamlı toplu sözleşme yapılması söz konusu değil'' dedi. Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ise, yeni tekliflere açık olduklarını ve bunu hükümetten beklediklerini bildirdi.

  •  
    Zorlu'nun hedefi gençliğe yatırım
    Kuruluşunun 50. yılını Beylerbeyi Sarayı'nda kutlayan Zorlu Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu bundan sonraki hedeflerinin topluma ve gençliğe yatırım yapmak olduğunu belirtti.
    Bankalar, küçük puntolu sözleşmelerde direniyor
    Yeni yürürlüğe giren Tüketici Yasası'na göre, birkaç tanesi hariç bankalar, yasaya aykırı olmasına rağmen küçük puntolu ve bol maddeli sözleşmeleri kullanmaya devam ediyor.
    Giyimci, aslanı ininde vuracak
    2005 yılında kotaların kalkmasıyla Türkiye'nin mal satamadığı ülkelere rahat gireceğini belirten Bakan Tüzmen, "Türk hazır giyimcisi, aslanı ininde, yatağında vuracak'' dedi.
    Türkmenler'e desteğe hazırız
    MÜSİAD'ı ziyaret eden 21 Türkmen işadamı Türk işadamlarının Irak pazarı için acele etmesini istedi.
    76 milyara tay satıldı
    Bakan Tüzmen'e özel uçak jesti...
    Bakanlar Kurulu'na yetişmek isteyen Devlet Bakanı Tüzmen'e Sanko Holding'in patronu Abdülkadir Konukoğlu, özel uçağını tahsis etti.
    Memura özel hastane yolu açıldı
    Devlet memurlarının resmi kurumların yanısıra özel sağlık kurumlarında da tedavilerini öngören yasa Meclis'te yasalaştı.
    Kısa kısa..
    Çaya yüzde 16,8 zam geldi
    Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), kuru çay fiyatlarında dünden geçerli olmak üzere ortalama yüzde 16.8 oranında zam yaptı. Zam sonrasında 100 gramlık Rize Turist çayın fiyatı 650 bin liradan 725 bin liraya, 1 kilogramlık Rize Turist çayın fiyatı ise 6 milyon 100 bin liradan 7 milyon liraya çıktı.
    26 Haziran 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED