AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

'Sır kasa'ya baskın

ÇEAŞ'taki 'sır kasa' geceyarısı baskınıyla açıldı. Kasanın içinden 1998-2002 dönemine ait 50'ye yakın defter ile ÇESTAŞ ve ELTEM-TEK hisse senetleri çıktı. Evraklar yetkililerce incelemeye alındı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın sözleşmesini feshettiği Çukurova Elektrik Genel Müdürlüğü hizmet binasındaki sır kasa nihayet 13 gün sonra geceyarısı düzenlenen bir baskınla açılabildi. Seyhan Baraj Gölü yakınındaki genel müdürlük hizmet binasına giden ekipler, Nöbetçi 6. Asliye Hukuk Hakimi Nilgün Ceylan'ın gözetiminde, yaklaşık üç saatlik çalışma sonucu, kasa odasını açtılar. Kasanın içinden 1998-2002 dönemine ait 50'ye yakın defter ile Çukurova Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Elektrik Tesisleri Mühendislik Hizmetleri (ÇESTAŞ) ve Ticaret (ELTEM-TEK) A.Ş. hisse senetleri çıktı. Defter kayıtları ve hisse senetleri müfettişlerce titiz ve gizli bir şekilde incelemeye alınıp, elde edilen ilk bilgiler Enerji Bakanlığı ile TEDAŞ'daki yetkililere iletildi.

Kasa çilingirle açıldı

Günlerdir şifresini bilen personelin gelmesi beklenmesine rağmen, devletin el koymasına rağmen şifresi Uzan ailesinde bulunan kasanın da açılıp, incelemenin tamamlanması kararının ardından, kasa odasının kapısı hakim huzurunda uzman bir çilingirle açıldı. Nöbetçi 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Nilgün Ceylan, üç bilirkişi, iki hazine avukatı ve bir çilingir ÇEAŞ Genel Müdürlüğü ana binasına giderek, kasa açma operasyonunu başlattı.

Uzun uğraşlar sonucu kasanın şifre beynini devreden çıkaran çilingir, oda şeklindeki kasanın kapısını açmayı başardı. Hakim gözetiminde açılan 'kasa dairesi' de denilen kasa odasından, şirketin 1998-2002 yılları arasındaki faaliyetleriyle ilgili ciltli halde 50'ye yakın kasa ve yevmiye defterleri, 1991-l997 arasındaki tarihlere ait bazı şirket defterleri ile ELTEM-TEK A.Ş. ve ÇESTAŞ şirketlerinin hisse senetleri çıktı. Hisse senetleri tekrar kasa odasına konulurken, defter ve diğer evraklar yanındaki başka bir odaya konularak anahtarı bilirkişi kurulundan birine 'yediemin' olarak teslim edildi. Uzanlar hakkındaki off-shore sistemi ile iddiaları güçlendirecek bazı kayıtların da şifresi verilmek istenmeyen kasada bulunabileceği üzerinde duruluyor.

Öte yandan, işçilerin (TEDAŞ), TEİAŞ ve Elektrik Üretim A.Ş.'ye (EÜAŞ) geçişleriyle ilgili işlemler sürüyor.

  • HABER MERKEZİ

    HİSSE SENETLERİ İNCELENİYOR

    Kasadan çıkan 5 hisse senedi incelemeye alındı. ELTEM-TEK A.Ş. yetkilileri, elektrik enerjisi sektöründe üretim, iletim ve dağıtım sahalarında mühendislik ve müşavirlik hizmetleri veren şirketin 1983'te kurulduğunu, şirkete TEİAŞ'ın yüzde 47, Aistom Elektrik Endüstri'nin yüzde 26, ÇEAŞ'ın yüzde 11, Kepez'in yüzde 11, Emta-Mitaş Madeni İnşaat İşleri'nin de yüzde 5 hissesi bulunduğunu bildirdi. Hisselerin değeri belirlenemedi. Kasadan hisse senetleri çıkan ÇESTAŞ ise 1976'da, ÇEAŞ bünyesinde dağıtım hizmetlerini vermek amacıyla kurulmuş. Adana Ticaret Odası'nda 10612 sicil numarası ile kayıtlı ve halen faal gözüküyor. Şirketin şu andaki Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhaz Azası Murat Hakan Uzan. Bu şirketin hisse senetleri borsada işlem görmüyor. Uzanlar'a ait Rumeli Holding müfettişleri ile ÇEAŞ'ta faaliyetine kısıtlı olarak izin verilen Genel Müdür Zafer Savrun, bütün bu gelişmeleri ana bina girişinde bekleyerek izledi.

    12 Haziran'da bakanlık yetkililerinin, polis ve jandarmayla birlikte gerçekleştirdiği ani operasyonla el konulan ÇEAŞ'taki kasalar da açılıp, içindeki evraklara el konulmuştu. Ancak, şifreyi bilen personelinin izinde olduğu ileri sürülen, oda büyüklüğündeki kasa açılamamıştı. Götürülen bir çilingirin uğraşı da sonuç vermemişti. Hakim gözetiminde duvar kırılarak, kasaya girilme çabası da sonuçsuz kalmıştı. Bunun üzerine kasa mühürlenip, başında 24 polis beklemeye başlamıştı. Sır kasa nihayet 13 gün aradan sonra geceyarısı düzenlenen bir baskınla çilingir marifetiyle 3 saat içinde açılıp içindeki evraklara el konuldu.

  •  
    Kemal Bey'in kontörü bitiyor
    Uzanlar'a 900 milyar liralık tazminat davası
    Erdoğan ve AK Parti, ÇEAŞ ve Kepez'in imtiyaz sözleşmelerinin feshedilmesi üzerine söylediği sözlerle ilgili olarak Uzan ve yayın organları hakkında 900 milyarlık tazminat davası açtı.
    Hakan Aygün'ün işine son verildi
    Ufuk Güldemir, Habertürk Yayın Kurulu Başkanı Hakan Aygün'ün işine son verdi.
    Üniversiteler 'yıldız' öğrencilerin peşinde
    ÖSS'de dereceye gireceklere 'burs, yemek ve barınma' gibi imkanlar sunan devlet ve vakıf üniversiteleri, bu öğrencileri kendilerine çekmek için birbiriyle yarışa girdi.
    YURT-KUR YENİDEN YAPILANIYOR
    Devlet Denetleme Kurulu raporuna göre yeniden yapılandırılan Yurt-Kur, kurumu hantal yapıdan kurtarmayı amaçlıyor.
    AB için resmi nikah
    Beyoğlu Belediyesi, ilçedeki resmi nikahı olmayan çiftleri düzenlediği bir törenle resmi nikahlarına kavuşturdu.
    8. Daire komedisi
    Yargıtay 8. Daire'de başkanlık seçimlerinde dün yapılan 101. turda da sonuç alınamadı. Bu arada Yargıtay Kanunu'nda buna benzer krizlere neden olamayacak şekilde değişiklik yapılıyor.
    'Kıbrıs raporu taraflı'
    Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilen Kıbrıs raporuna sert tepki gösteren KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, "Bu raporların amacı barış ve uzlaşmaya hizmet ise, bu amaca hizmet etmiyor" dedi.
    Kısa kısa...
    26 Haziran 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED